23. 4. 2023

Celjanke zanesljive na Dolenjskem, napeto v Ljubljani, Kopru in Izoli

Na štirih sobotnih dvobojih v 1. ženski rokometni ligi smo spremljali zmage rokometašic Z'dežele, Trga ABC Izole, Olimpije in Save Kranja.

Celjanke so bile za deset zadetkov boljše od gostiteljic v Novem mestu, vsi ostali sobotni obračuni pa so bili bolj enakovredni. Izolanke so tekmo proti ptujsko-ormoški zasedbi prelomile v drugem polčasu, zmagi Olimpije nad Zvezdo Logatcem in Save Kranja nad ŽURD Koprom pa sta bili pod vprašajem vse do zadnjega.

1. ŽENSKA ROKOMETNA LIGA, KONČNICA 1. - 4. MESTA

Sobota, 22. april:
ŽRK KRKA NOVO MESTO - ŽRK Z'DEŽELE 23:33 (10:18)
Barukčić 8, Vrček in Smonkar (2) po 4; Strnad Zelen 12 (7), Zulić 5.

Dolenjske rokometašice niso uspele pripraviti presenečenja za Štajerke in s tem odpreti borbe uvrstitev na končno tretje mesto 1. ženske rokometne lige. Četa Miše Marinček je bila zanesljiva in tekmo v Stopičah dobila z desetimi goli prednosti. 
Dvoboj farmacevtk in mesninark so boljše začele gostje, ki so hitro povedle in so do odmora med polčasoma že priigrale prednost z osmimi zadetki. Veliko vlogo je pri tem igrala razpoložena Tajda Tripkovič med vratnicama Celjank, ki je do konca obračuna zbrala 18 obramb ob 49-odstotni uspešnosti ubranjenih strelov. V nadaljevanju se rokometašice Krke kljub trudu niso uspele rezultatsko približati gostujoči zasedbi, ki je slavila zmago s 33:23.
Strelsko najuspešnejša pri domačinkah je bila reprezentantka Ivona Barukčić z osmimi goli, na drugi strani jih je 12 zabila Anika Strnad Zelen.

IZJAVI PO TEKMI

Nika Petkovič, rokometašica ŽRK Krka Novo mesto:
"Na današnji tekmi nismo prikazale prave borbe, ki bi bila potrebna za zmago. Kljub rezultatu smo se z dekleti držale navodil trenerja, v obrambi pa bi lahko pristopile agresivnejše."

Azra Zulić, rokometašica Z'dežele:
"Najprej bi rada čestitala celi ekipi za osvojeni pomembni dve točki. Borile smo se kljub odsotnosti dveh nosilk igre. Držale smo se dogovorjenega in igrale kot ekipa, kar je prineslo želen rezultat."

KONČNICA 5. - 8. MESTA

ŽRK TRGO ABC IZOLA - ŽRK ŽIHER HIŠE PTUJ-ORMOŽ 30:27 (11:11)
Berzelak 15 (2), Cerovak 6 (2); Kolenko 12 (3), Petrovič 5.

Izolanke so se z domačo zmago nad Ptujčankami Štajerkam približale na dve točki v boju za sedmo mesto v državnem prvenstvu. Za primorsko zasedbo je bila sobotna tekma tudi prva preizkušnja v končnici 5. - 8. mesta, ptujska ekipa je na dveh odigranih dvobojih končnici osvojila eno točko z remijem proti Litiji.
Obračun v Kraški je bil vseskozi izenačen in nobena od zasedb si ni uspela ustvariti večje rezultatske prednosti, po polovici tekme sta bili ekipi celo popolnoma izenačeni (11:11). Moštvi sta bili rezultatsko poravnani (25:25) tudi v 57. minuti, a je nato za Izolanke dvakrat zapored zadela Alma Arnautović. Gostiteljice so ostale zbrane v končnici in dve točki obdržale na Obali.
Ana Berzelak je za Trgo ABC Izolo dosegla kar 15 zadetkov, z dvanajstimi ji je na spisku strelk sledila Ptujčanka, Minea Kolenko.

IZJAVI PO TEKMI

Iris Bažec, rokometašica ŽRK Trgo ABC Izola:
"V prvem polčasu nismo bile dovolj zbrane in naredile nekaj tehničnih napak, ki so bile nepotrebne. V drugem polčasu smo igro popravile, odigrale dobro obrambo, si priborile nekaj prednosti in tekmo zaključile z zmago."

Kaja Korpar, rokometašica ŽRK Ptuj:
"Z mojega pogleda tekma ni bila lahka, ma koncu še manjša poškodba. Prvi polčas je bil še soliden, smo vodile, vendar polčas zaključile z remijem. Na koncu nismo bile dovolj zbrane in so priigrale poraz."


KONČNICA 9. - 12. MESTA

RK OLIMPIJA  - RK ZVEZDA LOGATEC 33:32 (17:16)
Pugelj 9 (1), Veber Marton 6 (3); Košir 12 (5), Stojanović Železnik 7.

Olimpija je na domačem terenu premagala Zvezdo iz Logatca in dosegla že drugo zmago na svoji tretji tekmi v končnici 9. - 12. mesta. Logatčanke, ki v zaključnem delu državnega prvenstva po dveh odigranih dvobojih še niso izkusile slasti zmage, na lestvici še naprej kotirajo višje od Ljubljančank.
Tekma v Hali Tivoli je minila v znamenju enakovredne in izenačene predstave. Najvišja prednost gostiteljic v prvem polčasu je znašala štiri zadetke, v drugem celo pet in to še v 54. minuti (31:26), a so nato gostje z nepopustljivostjo uspele prednost skoraj izničiti. V samem zaključku tekme je zasedba Zvezde Logatca z zadetkom Lee Berzelak prednost Olimpije zmanjšala na 33:32, kar je bil tudi končen rezultat srečanja.
Pri Ljubljančankah je bila strelsko najuspešnejša Špela Pugelj z devetimi goli, Logatčanke so v svojih vrstah imele najboljšo strelko srečanja. To je z 12 zadetki postala Jana Košir.

IZJAVI PO TEKMI

Hana Veber Marton, rokometašica RK Olimpija:
"Borile smo se do konca. Nismo odigrale dobro v obrambi in imele v zadnjih minutah preveč storjenih napak, kar je pripeljalo do napetega zaključka in naše tesne zmage."

Marko Stojanović, predstavnik RK Zvezda Logatec:
"Kljub težki tekmi čestitamo nasprotniku za zmago. Imeli smo svoje priložnosti, ki jih žal nismo izkoristili."

KONČNICA 13. - 15. MESTA

ŽURD KOPER - RK SAVA KRANJ 24:25 (12:12)
Kadić 10 (2), Soršak 5; Ožegovič 10 (4), Sredić, Nosan in Korošec po 3.

Gorenjke so v Kopru slavile tesno zmago. Primorke bi se v primeru obratnega izida močno približale Kranjčankam v boju za uvrstitev na končno 13. mesto, zdaj zaostajajo za pet točk.
Gostje so v areni Bonifika vodile večji del srečanja, a domačinke so svoje najboljše trenutke pokazale pred zaključkoma polčasov. V prvem so uspele izenačiti in na odmor odšle rezultatsko poravnane (12:12), v drugem pa jim to ni uspelo in ostale so brez nove točke v končnici 13. - 15. mesta.
Zana Kadić je v osebno statistiko vpisala deset golov za ŽURD Koper, Nika Ožegovič pa prav toliko za kranjsko Savo.

IZJAVI PO TEKMI

Nika Horvat, rokometašica Ž.U.R.D. Koper: 
"Danes smo se s puncami borile od prve do zadnje minute, žal nam je na koncu malo zmanjkalo, da bi doma obdržale vsaj točko."
 
Sara Nosan, rokometašica RK Sava Kranj: 
"V napadu smo imele veliko napak, v obrambi smo odigrale dobro. V drugem polčasu smo malo popustile in smo dovolile, da se Koper približa, ampak na koncu nam je uspelo pridobit dve piki."