27. 4. 2023

Poraz Slovenije v Bosni in Hercegovini

Slovenska moška članska reprezentanca je proti Bosni in Hercegovini na peti tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2023 zabeležila prvi poraz. Niz neporaženosti je slovenska izbrana prekinila z izidom 26:27.


Na vročem gostovanju v Cazinu prevetrena reprezentančna zasedba Slovenije z borbeno predstavo ni uspela priti do nove zmage. Po petih tekmah so Slovenci z osmimi osvojenimi točkami še naprej prvi na lestvici kvalifikacijske skupine 7, uvrstitev na turnir stare celine pa so si z dvema zmagama nad Črno goro zagotovili že marca.


Izbranci slovenskega selektorja Uroša Zormana so v svojem petem obračunu v Cazinu nastopili v močno pomlajeni zasedbi in brez pomoči številnih nosilcev igre, kot so Blaž Janc, Borut Mačkovšek, Dean Bombač, Blaž Blagotinšek, Jure Dolenec, Tilen Kodrin, Urban Lesjak, Aleks Vlah.


Slovensko četo po vrnitvi v domovino čaka še sklepna tekma kvalifikacij s Kosovom. Obračun v velenjski Rdeči dvorani bo na sporedu v nedeljo, ob 18.00. Vstopnice so še na voljo na mojekarte.si.


Četrtek, 27. aprila (Cazin):
SLOVENIJA - BOSNA IN HERCEGOVINA 27:26 (15:15)
Slovenija:
Baznik, Kastelic; Henigman 2, Slatinek Jovičić 4, Zarabec 2, Žabić 1, Horžen 1, Grmšek 2, Cokan 1, Mazej, Ovniček 5, Kavčič A, Krečič, Strmljan 1, Novak 6, Drobež 1.


STATISTIKA


Prvi polčas dvoboja v Cazinu je minil v znamenju vroče, a športne atmosfere na tribunah in enakovredne predstave na igrišču. Prvi zadetek je za Slovenijo dosegel Rok Ovniček v tretji minuti, za prvo vodstvo pa je minuto kasneje, po obrambi Jožeta Baznika, iz nasprotnega napada zabil Jernej Drobež.


Zgodnje slovensko vodstvo je splahnelo v deseti minuti, do polovice polčasa pa so si Bosanci priigrali prednost treh zadetkov (10:7). Selektor Zorman je raven igre poskušal dvigniti s kadrovskimi rotacijami, že v prvi četrtini tekme so priložnost na parketu dobili vsi trije krožni napadalci. Po slovenski minuti odmora v 18. minuti srečanja so znova na sceno stopili slovenski rokometaši, ki so v 24. minuti izenačili z golom Timoteja Grmška, rezultat pa je bil poravnan tudi ob odmoru med polčasoma (15:15).


Druga polovica tekme je sprva minila v prevladi slovenskih rokometašev, ki so najbolj udarno zaigrali med 34. in 39. minuto, ko so naredili delni izid 4:1 in povedli z 20:17.
Po domači minuti odmora so jim gostitelji povsem zadihali za ovratnik (20:19), v 47. minuti izenačili (22:22), minuto kasneje pa Slovence prvič v drugem polčasu pahnili v zaostanek (22:23).

Staš Slatinek Jovičić je svoje soigralce v 54. minuti popeljal do zadnjega vodstva na dvoboju (25:24). V prelomnih trenutkih dvoboja so jih "prelisičili" dobri poznavalci slovenskega rokometa - brata Benjamin in Senjamin Burić ter Dino Hamidović.

Benjamin, nekdanji vratar velenjskega Gorenja, zdaj pa nemškega Flensburga, je zaustavil nekaj pomembnih strelov, njegov brat in krožni napadalec Senjamin pa sta skupaj s Hamidovićem, nekdanjim igralcem trebanjskega Trima, Slovencem zabijala usodne gole.

V slovenski reprezentanci sta bila najbolj učinkovita Domen Novak s šestimi in Rok Ovniček s petimi goli.


IZJAVI PO TEKMI


Uroš Zorman, selektor Slovenije:
"V prvi vrsti čestitam svojim igralcem za izjemno borbo. V tem trenutku je bila to za nas zrela tekma. Kljub pomlajeni zasedbi smo pokazali karakter, se borili do konca in dali svoj maksimum. Izid te tekme je odločil kanček izkušenj in nekaj tehničnih napak. Zelo sem zadovoljen in ponosen na "mladiče". Prava moška igra v odlični atmosferi. Zmagal je rokomet."


Urh Kastelic, vratar Slovenije:
"Žal nam je, ker nismo uspeli iztržiti točke ali celo dveh. Za veliko fantov je to bila to prva tekma v takšnem vzdušju in dobro smo se borili. Na koncu je zmanjkalo malo sreče, a vsi fantje so pokazali, zakaj so tukaj ter zakaj selektor računa na njih."

KVALIFIKACIJSKI TEKMI ZA EP 2024
Četrtek, 27. april, ob 20.00 (Cazin, Bosna in Hercegovina):
BOSNA IN HERCEGOVINA : SLOVENIJA 27:26 (15:15)

Nedelja, 30. april, ob 18.00 (Rdeča dvorana, Velenje):
SLOVENIJA : KOSOVO