7. 9. 2023

Nova sezona Lige NLB je tik pred vrati

Prihajajoči konec tedna se na slovenskih tleh začenja nova sezona državnega rokometnega prvenstva za moške. Za naslov prvaka Lige NLB se bo znova borilo 14 klubov, vsak s svojimi načrti, cilji in ambicijami.

V 33. sezoni državnega rokometnega prvenstva Slovenije bodo rokometaši Celja Pivovarne Laško napadali svoj 27. naslov državnih prvakov, rokometaši Gorenja Velenja svojega petega, Koprčani pa bodo v mesto na Obali poskušali prinesti drugo prvoligaško lovoriko. Preostala moštva si bodo naziv najboljše ekipe v Sloveniji poskušala priboriti prvič, seveda pa so razmišljanja vodstev klubov, trenerjev, rokometašev in navijačev pred sezono usmerjena tudi v specifične cilje kot so uvrstitev na mesta, ki vodijo v evropska tekmovanja, obstanek med elito, razvoj mladih rokometašev in osvojitev individualnih priznanj.

Nova domača ligaška sezona bo zelo selektivna, po njej se bo tekmovanje s 14 skrčilo na 12 prvoligaških ekip. V sezoni 2023/24 bodo tako izpadle tri zadnjeuvrščene izbrane vrste, enajstouvrščena pa si bo obstoj v družbi najboljših skušala izboriti v dodatnih tekmah z drugouvrščeno zasedbo v 1. B slovenski rokometni ligi.

Elitno ligaško tekmovanje se bo začelo v petek z dvobojem med Dobovčani in Ormožani, že dan kasneje pa se obeta pravi rokometni praznik. V Zlatorogu se bosta pomerila glavna pretendenta za končno zmago iz Celja in Trebnjega, drugi pari uvodnega kroga pa so: Gorenje Velenje - Škofljica, Krka - Urbanscape Loka, Ljubljana - Koper, Riko Ribnica - Sviš Ivančna Gorica in Slovenj Gradec - LL Grosist Slovan.

"Za nami je šesttedensko pripravljalno obdobju za novo sezono, ki se bo uradno pričela v soboto na tekmi slovenskega superpokala v Ormožu. Vemo, da nas čaka zahtevna in naporna sezona, v Celju imamo znova ligo prvakov, kar smo si vsi želeli," je na klubski novinarski konferenci v preteklem tednu dejal srbski trener na klopi Celja Pivovarne Laško Alem Toskić

Celjani so prejšnji konec tedna sezono že začeli z osvojeno superpokalno lovoriko, ligaško sezono pa bodo otvorili z ognjenim krstom, derbijem proti Trimu Trebnjem. "Ekipa je mlada in neizkušena, a tako zasedbo smo sami izbrali in za njo stoji vodstvo in stroka kluba. V skupinskem delu lige prvakov nas čakajo izjemno močni in kakovostni tekmeci, upam in verjamem, da bo ekipa po vsaki tekmi z velikani evropskega rokometa rasla in se postopno kalila za naslov državnega prvaka," je še povedal Toskić, ki bo s svojo četo tekmovanje v Ligi NLB kombiniral z evropskimi dvoboji proti dansekm GOG Gudmu, madžarskem Veszpremu, španski Barceloni, nemškem Magdeburgu, poljski Wisli Plock, francoskem Montpellieru in portugalskem Portu v skupini B elitne lige prvakov. 

Na evropskem odru bo Slovenijo zastopalo tudi velenjsko Gorenje. Slovenski podprvak bo nastope v evropski ligi začel v skupini C, v njej so tudi španska Encantada Cuenca, švedski Sävehof in zmagovalec portugalsko-švicarskega dvoboja Aguas Santas - Winterthur. "Pred nami je nova sezona, cilji pa kot vsako leto ostajajo enaki, le ti so pri nas vedno visoko zastavljeni," je napovedal glavni strateg na velenjski klopi, Zoran Jovičić.

Glavni trener rumeno-črnih je tako podrobneje pojasnil svoja pričakovanja: "Od prvega dne pri RK Gorenje Velenje si želim borbo in voljo ter da igralci pokažejo svoj maksimum na vsaki tekmi. Ekipa je zelo mlada, zapustila sta nas dva nosilca igre, zato najbrž nismo favoriti v ligi, želim pa si, da iz ozadja presenetimo favorite. Prva tekma je vedno neugodna. Mi igramo proti novemu prvoligašu, ki bo v tekmo vstopil sproščeno, saj nimajo kaj izgubiti. Mi moramo odigrati tako kot znamo in z vsem spoštovanjem do nasprotnikov pričakujem našo zmago.”

V Evropi so slovenske barve branili tudi rokometaši Trima Trebnjega, ki so po domači zmagi, a nesrečnem porazu v portugalski Bragi, svoje nastope v kvalifikacijah za evropsko ligo za letos že sklenili. Četa slovenskega selektorja Uroša Zormana je zdaj popolnoma osredotočena na uvodni dvoboj sezone v dvorani Zlatorog. Medtem ko se moštvo, ki je del svojih priprav opravilo v Kranjski Gori, v domači dvorani zavzeto pripravlja na tekmo prvega kroga Lige NLB, navijači trebanjskih levov pripravljajo novo množično gostovanje na Štajersko. "Na začetku sezone je težko karkoli napovedati, ker niti mi niti Celjani ne vemo, kje točno smo. Pričakujem predvsem veliko borbene igre in upam, da bo na koncu uspeh na naši strani. Verjamem, da je pred nami dobra tekma in upam, da se tudi na tribunah ponovi tisto lanskoletno vzdušje. Že v preteklem letu se namreč je izkazalo, da so nam naši navijači na tribunah v veliko pomoč, saj so v dvorani Zlatorog naredili enkratno vzdušje," je podpornike Trebanjcev v izjavi pred prvo tekmo še spodbudil vratar Aljoša Čudić.

"V tej sezoni si želimo ponoviti uspeh iz lanskega leta, saj bi radi še eno leto nastopati v evropskem pokalu. Sicer pa je eden glavnih ciljev ta, da bi na koncu sezone bili četrti ali peti, če bomo še boljši, bomo to vsekakor izkoristili," je pred uvodom nove sezone povedal trener novomeške Krke, Mirko Skoko. Dolenjci so v pretekli sezoni, po povratku med elito iz drugoligaške konkurence, prikazali odlične predstave na krilih Jureta Blaževiča, najboljšega vratarja sezone, in Uroša Knavsa, najboljšega strelca lige, ter zasedli četrto mesto v Ligi NLB ob uvrstitvi na zaključni turnir četverice Pokala Slovenije. Skoko pred Krkino tekmo prvega kroga opozarja: "Vsi vemo, da je Urbanscape Loka eden izmed najbolj neugodnih nasprotnikov v ligi. Ekipa je zelo nepredvidljiva, saj igrajo zelo hiter rokomet. Vemo, kaj nas čaka, zato se bomo potrudili po naših najboljših močeh, da obe točki ostaneta doma."

Riko Ribnica je preteklo sezono sklenila na petem mestu ligaške razpredelnice, vizija celotnega kluba pa je bila nagrajena s srebrno plaketo za drugo mesto v tekmovanju mladih. Ekipa Boruta Mačka, ki je ob začetku priprav verjel, da bo moštvo v prihajajoči sezoni stopilo stopnico višje, je v predsezonskem obdobju odigrala številne pripravljalne tekme. Ribničani so, okrepljeni z najboljšim strelcem pretekle sezone Lige NLB Urošem Knavsom, osvojili tudi jubilejni 30. Šilčev memorial in s pričakovanjem čakajo dvoboj prvega kroga, v katerem bodo v deželi suhe robe gostili SVIŠ Ivančno Gorico. "Po enem mesecu prizadevnega dela z nestrpnostjo pričakujemo začetek prvenstva. Vsakega nasprotnika spoštujemo, prav tako ekipo SVIŠ Ivančne Gorice proti kateri smo se lansko sezono že opekli. Naš cilj je prvenstvo začeti z zmago in vknjižiti prvi par točk," je povedal Maček.

Nenad Maksić, trener bojevnikov iz Slovenj Gradca, je bil pred začetkom tekmovalnega programa gostobeseden: "Prvo tekmo v novi sezoni igramo na domačem parketu proti ljubljanskemu LL Grosistu Slovanu. Že kar na začetku moram pohvaliti vse fante v ekipi. Seveda nas spremljajo tudi problemi kot so bolezni in poškodbe, a vse to premagujemo. Računam, da se nam bo spremenjen način dela, z dopoldanskimi in popoldanskimi treningi, obrestoval. Vsi pričakujemo, da bomo boljši kot lani, jaz kot trener, igralci, vodstvo kluba, zagotovo pa tudi navijači. Za to pa se bo potrebno potruditi. V pripravljalnem obdobju smo imeli tudi nekaj tekem, ki so nam dale odgovore na vprašanja, kaj je dobro, kaj slabo." Maksić verjame, da bo obramba Korošcev napredovala v primerjavi s preteklo sezono: "Prepričan sem, da si igralci, predvsem mlajši, želijo agresivnejše igre. Imamo dobre posameznike, dobro ekipo, ki zna igrati, je taktično zrela in bo sposobna odgovoriti na vse različice obramb. Imamo tudi izrazite strelce z zunanjih pozicij, dopolnjujejo pa jih vsi soigralci. Tudi za igro v napadu si želim spremembe, rad bi, da bi igrali bolj potrpežljivo. Potrpežljivosti se bomo morali še vsi priučiti, brez te ne bo šlo."

Glavni strateg Slovenjgradčanov si želi kakovostnejšega in bolj izenačenega tekmovanja: "Za vsako mesto proti vrhu bo potrebno veliko in dobro delati. Napredek lige se bo pokazal tudi v manjši točkovni razliki med ekipami. Tudi Škofja Loka, Ormož in Škofljica z lanskimi mladinskimi prvaki močno napredujejo. Letošnja liga zna biti zato zelo zanimiva. Že tekma s Slovanom ne bo lahka, v drugem kolu gostujemo v Ormožu, kjer tudi že deset let nismo zmagali. V tretjem kolu imamo doma novinca Škofljico, potem gremo razbremenjeni v Trebnje. Mislim, da bo ekipa rasla, da bodo zahtevnejše tekme prišle ravno pravi čas!"

Koper je preteklo sezono sklenil na sedmem mestu, a z uvrstitvijo med pokalne polfinaliste in napolnjeno Bonifiko na reprezentančni tekmi proti Črni gori dokazal, da v obalnem mestu rokometni ogenj še močno gori. Na generalki pred sezono so bili Koprčani po borbenih 60 minutah v Poreču z 22:17 boljši od gostiteljev, na uvodu v sezono pa bodo v prestolnici gostovali pri povratnikih med prvoligaško konkurenco, rokometaših Ljubljane. "Po trdo odgaranih pripravah nas jutri končno čaka prva tekma in to je gostovanje v Ljubljani. Vsi že komaj čakamo, da spet oblečemo drese in pokažemo, kaj znamo. Mislimo, da smo dobro pripravljeni na nasprotnika, ampak pod nobenim pogojem ga ne smemo podcenjevati, če bomo svoje oddelali tako kot moremo, se lahko iz Ljubljane vrnemo z dvema pikama," obljublja koprski kapetan Jaka Moljk.

Gregor Cvijić na klopi Urbanscapa Loke se zaveda, da bo prihajajoča sezona zelo zahtevna in naporna: "Potrebno bo igrati vse tekme na zelo visokem nivoju, če bomo želeli doseči dober rezultat in ustvariti cilj, ki smo si ga zadali. Zavedamo se, da bo sezona naporna, že v prvem krogu odhajamo v goste k zelo dobri ekipi, ki zadnja leta kroji zgornji del lestvice in vodi v evropske pokale ter se je v letošnji sezoni še dodatno okrepila. Na tekmo odhajamo z željo prikazati borbeno in odgovorno igro tako v obrambi kot v napadu." Gorenjci bodo to soboto v sezono zakorakali z gostovanjem v Novem mestu.

Na Kodeljevem bo ekipo LL Grosista Slovana v novi sezoni vodil rokometni strokovnjak Boris Denić, ki je na klopi Ljubljančanov nasledil Aleša Repino. "Ljubljana je moje mesto, Slovan je moj klub. Čaka nas izjemno težka, a zanimiva sezona, vendar sem prepričan, da s skupnimi močmi lahko realiziramo zastavljeno vizijo," je ob imenovanju na mesto glavnega trenerja dejal Denić. Slovanovci bodo sezono začeli z gostovanjem v Slovenj Gradcu, nekdanji slovenski selektor na njihovem trenerskem stolčku je tako povzel vtise pred začetkom tekmovanja: "Začetek vsake lige je optimističen. Vsi pričakujejo največ. Jaz pričakujem, da bomo na igrišču izvajali, kar smo trenirali: da spoštujemo sistem, da je na igrišču disciplina, da vemo kaj delamo, da ima ekipa glavo, da noben ne skače iz sistema, potem pa bomo videli, ali bomo dovolj uspešni, da nam to prinaša točke."

Aleksander Polak, trener ekipe SVIŠ Ivančna Gorica, po šestih tednih priprav komaj čaka začetek sezone: "Zavedamo se, da nas čaka težka in zelo izenačena sezona, poleg tega pa na koncu izpadejo štiri ekipe. Mislimo, da smo sestavili dokaj kvalitetno ekipo, katere glavni cilj bo obstanek med elito. Seveda si želimo, da se letos izognemo tudi poškodbam, ki so nas pestile v prejšnjih sezonah." Polak se je ozrl tudi proti prvi uradni tekmi sezone: "V prvem krogu gostujemo pri ekipi Rika Ribnice. Zavedamo se kvalitete nasprotnika, vendar na gostovanje ne odhajamo z belo zastavo. Naša naloga je, da odigramo samozavestno tekmo, s čvrsto obrambo in pametno igro v napadu, po tekmi pa bomo videli kaj nam bo to prineslo."

V Ormožu so lokalni organizatorji znova poskrbeli za gostoljubje na uvodnem dogodku sezone, dnevu slovenskega rokometa, katerega del je bil tudi superpokalni dvoboj, na katerem so vinarji morali priznati premoč pivovarjem. "Ker iz lige izpade več moštev je pred vsemi izjemno težka sezona. Vsaka tekma bo imela pomembno vlogo v boju za najvišja mesta in v boju za obstanek v ligi. Čez sezono si v Ormožu želimo čim manj kriz. Če padeš v dve ali tri daljše krize boš hitro odpisan. V pripravljalnem obdobju smo se lovili na prav vsaki tekmi. Imamo številne nove obraze in potreben bo čas in predvsem strpnost, da se uigramo ter da pridemo na želeni nivo. Osnovni cilj Jeruzalema je obstanek v elitni ligi, po tihem pa si želimo uvrstitve od 6. do 9. mesta. Imamo še eno veliko željo, ki se tiče polnega Hardeka. Glede na kapaciteto naše dvorane smo lani imeli v povprečju najboljši obisk v ligi. To si želimo ne samo obdržati, ampak tudi nadgraditi. Uspehi članske ekipe so izjemno pomembni tudi za naš podmladek, za našo rokometno šolo, ki je ena najboljših v državi. V Ormožu se veselimo sezone 2023/2024, ki bo pestra kot že dolgo ne. Na svoj račun bodo zagotovo prišli ljubitelji rokometa po celotni državi. Liga bo zelo atraktivna ter zanimiva do zadnjega kroga, od boja za vrh do boja za obstanek v ligi," je dejal Saša Prapotnik, glavni trener ekipe iz Prlekije.

Rokometaši Jeruzalema Ormoža bodo na parket stopili prvi v novi sezoni, v Dobovi bodo gostovali že v petek, 8. septembra. "Dejstvo je, da so vse tekme prvega kroga zelo zanimive, saj se ekipe še iščejo. Prav uvodni krog po navadi mine v znamenju večjih presenečenj. Dobova in mi smo v sezono krenili z le eno samo željo. To je obstanek v ligi. Točke na tekmi bodo štele dvojno. Tradicija gostovanj v Dobovi ni naši strani, ampak zdaj imamo v ekipi toliko novincev, ki se ne obremenjujejo s preteklostjo. Za vse nas je to le ena izmed mnogih tekem v sezoni, želja po uspehu je velika in verjamemo, da nam se lahko uspe enakovredno kosati z Dobovo. Z predstavami v pripravljalnem obdobju res nismo blesteli, ampak na Superpokalu je tri četrtine tekme že bilo na solidnem nivoju. Za uspeh v Dobovi bo potrebno igrati solidno skozi celo tekmo," je napovedal Gašper Hebar iz vrst Ormožanov.

Dvoboj s prleškimi tekmeci v prvem krogu nestrpno pričakujejo tudi gostitelji iz Dobove. "Sezona, ki prihaja, bo dodatno začinjena zaradi zmanjšanja števila ekip v ligi v naslednjih sezonah. Vse ekipe bodo morale biti na vseh tekmah maksimalno pripravljene, velikega prostora za napake ne bo. Posledično so se je kar nekaj ekip zelo okrepilo, kar je dobro za ligo NLB. Verjamem, da smo sestavili dobro ekipo, ki bo lahko konkurenčna na vseh tekmah, sploh v domači dvorani. Prvenstvo začenjamo proti RK Ormož, ki je vedno neugoden nasprotnik. Imamo nekaj težav s poškodbami, ampak sem prepričan, da bodo fantje, ki bodo v petek stopili na igrišče, dali vse od sebe, da letošnjo sezono odpremo z zmago," je povedal trener Damjan Radanovič.

V Ligi NLB se bosta v sezoni 2023/24 predstavila tudi ŠRD Škofljica in MRK Ljubljana, prvak in podprvak pretekle sezone 1.B DRL. Sebastjan Obajdin, trener Škofljičanov, je povedal: "Uspešno smo zaključili s šesttedenskimi pripravami, misli pa so že usmerjene na prvi krog v soboto, ko se odpravljamo na gostovanje k ekipi RK Gorenje Velenje. Vemo, kaj Velenje pomeni v slovenskem rokometu - klub, ki že celotno zgodovino kroji vrh slovenskega rokometa. Nestrpno že pričakujemo tekmo in pričetek nove tekmovalne sezone. Če pogledam naprej na celotno sezono bo sigurno zahtevna in naporna, tako da vsaka tekma, ki nas čaka bo izjemno pomembna. Vendar je naš cilj, tako na prvi kot na vsaki naslednji tekmi, da pokažemo borbo do zadnjega atoma moči, čvrsto ter atraktivno igro in upam bodo gledalci uživali na naših tekmah. Obenem pa si želim, da nas bodo navijači podprli v čim večjem številu na vseh naših tekmah."

Tudi na Galjevici se bo znova igrala Liga NLB. Trener zasedbe iz prestolnice, Roman Šimon, napoveduje: "Igranje v 1A ligi si je ekipa MRK Ljubljana prigarala v predhodni sezoni.  Za večino nas v klubu bo letos priložnost za dokazovanje in nabiranje prepotrebnih izkušenj. Želimo si na vsaki prvenstveni tekmi pokazati naš maksimum, ne glede na tekmeca." Ljubljančani bodo v prvem krogu v domači dvorani gostili moštvo iz Kopra.
LIGA NLB, 1. KROG
Petek, 8. septembra, ob 19.00:
RK DOBOVA - RK JERUZALEM ORMOŽ

Sobota, 9. septembra, ob 16.30:
RK GORENJE VELENJE - ŠRD ŠKOFLJICA

ob 18.00:
RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO - RK TRIMO TREBNJE (Neposredni prenos na Sportklub 1)

ob 19.00:
MRK LJUBLJANA - RD KOPER
RD RIKO RIBNICA - RK SVIŠ IVANČNA GORICA
RK SLOVENJ GRADEC - RD LL GROSIST SLOVAN
MRK KRKA - RD URBANSCAPE LOKA

*Prenos vseh tekem Lige NLB na RZS TV