5. 1. 2024

V Poreču zanesljivo preko Črne gore

Slovenska moška članska rokometna reprezentanca je z odliko začela nastope na turnirju Croatia Cup v Poreču. V petek je s 37:32 ugnala Črno goro.

Po zmagi proti Črnogorcem izbrance Uroša Zormana v soboto ob 17. uri v dvorani Žatika čaka še obračun s Hrvaško. Ta bo dal ime končnih zmagovalcev, potem ko je Hrvaška v četrtek Črno goro odpravila z 29:25.

Slovenski rokometaši se po tekmi niso pretirano veselili druge zmage v pripravljalnem obdobju – tik pred novim letom so v Slovenj Gradcu premagali Avstrijo s 34:33 - za nastop na evropskem prvenstvu, ki se v Nemčiji začenja sredi prihodnjega tedna. Slabih pet minut pred koncem obračuna s Črnogorci si je namreč v napadalni akciji desno koleno poškodoval organizator igre Rok Ovniček, ki z igro ni mogel nadaljevati.

Zormanovi izbranci so si v hrvaški Istri stali nasproti sedaj že s tradicionalnimi tekmeci, s katerimi so se lanskega marca dvakrat pomerili tudi v kvalifikacijah za preboj na letošnje evropsko prvenstvo. Tako kot tedaj so tudi tokrat igrišče zapustili kot zmagovalci.

V prvih 25 minutah je Slovenija večkrat povedla za dva zadetka, kaj več pa je preprečil izjemno razpoloženi vratar Nebojša Simić, ki je ubranil nekaj odprtih strelov in nasprotnih napadov. Črnogorci, ki so od izenačenja na 8:8 Sloveniji vseskozi gledali v hrbet so se sredi 26. minute še približali na 14:15, nato pa so Slovenci stopili na plin. Goli Matica Suholežnika, Ovnička in Domna Novaka so podvojili do tedaj najvišjo slovensko prednost (18:14), štirje zadetki pa so nato ekipi ločili tudi ob odhodu na glavni odmor (19:15).

Po vrnitvi na igrišče so slovenski rokometaši nadaljevali z dobro igro v obrambi, v napadu pa s kreativno igro našli poti do črnogorske mreže. Dva zaporedna zadetka Ovnička sta slovensko vrsto v 39. minuti popeljala do vodstva s 26:20, ko je dva zaporedna nasprotna napada uspešno zaključil še Gašper Marguč, pa je ekipi prvič ločilo osem zadetkov (29:21).

Črnogorska klop je tedaj nemudoma segla po minuti odmora, ki je sicer zajezila nalet Slovencev. Na začetku 57. minute se je po zadetku nekdanjega rokometaša celjskega kluba Branka Vujovića Črna gora po dolgem času približala na štiri gole zaostanka (35:31), a zmage Slovenije ni mogla ogroziti.

Pri Sloveniji je bil s sedmimi zadetki in tremi podajami najbolj učinkovit Aleks Vah, po štiri gole so dodali Marguč, Dean Bombač in Domen Novak. Med vratnicama je Klemen Ferlin ubranil tretjino strelov tekmecev (10/30).

"Pozitivna stvar tekme je zmaga, velika negativna pa poškodba Roka Ovnička. Do detajlnih pregledov ne bomo natanko vedeli, kakšna je situacija, a ni izgledalo lepo. Upam na najboljše! Če ne bi bilo tega nesrečnega trenutka, bi rekel, da smo tekmo odigrali zelo dobro. V igri smo napram tekmi v Slovenj Gradcu izboljšali kar nekaj stvari, od obrambe, napada, do učinka vratarjev. Napredujemo korak za korakom, vidi se, da se naša pripravljenost stopnjuje. Lahko sem zadovoljen," je po tekmi dejal selektor Zorman.

"Za nami je dobra pripravljalna tekma. Morda smo prejeli le nekoliko preveč zadetkov, a na drugi strani smo jih dosegli 37, kar je dobro. V preostanku priprav moramo še nekoliko popraviti obrambo in dodelati napad. Morda smo bili v nekaterih trenutkih še nekoliko nesigurni, a lahko smo zadovoljni s prikazanim," je misli strnil Vlah, ki je na tekmi pokazal, da so prednovoletne težave s kolenom preteklost.

"Na tekmi smo lahko videli precej pozitivnih stvari, po drugi strani pa tudi videli, kaj še moramo popraviti. Imamo še kar nekaj prostora za napredek, je pa res, da časa ni veliko, pred nami pa je le še ena pripravljalna tekma. Sobota bo prinesla pravi preizkus, saj so Hrvati resnično odlična ekipa. Mi bomo zaigrali po najboljših močeh, želimo si zmage! Upam, da nadaljujemo uspešen niz," je dodal Marguč.

Slovenska reprezentanca bo na prizorišče evropskega prvenstva odpotovala v torek. Dva dni za tem jo v Berlinu proti Ferskim otokom čaka prva tekma med evropsko elito. Z vmesnima dnevoma premora bosta sledila še obračuna s Poljsko in Norveško. V drugi del tekmovanja bosta napredovali dve ekipi.

PRIPRAVLJALNI TEKMI PRED EP 2024
Petek, 5. januarja (Poreč, HRV):
SLOVENIJA : ČRNA GORA 37:32 (19:15)
Slovenija:
Blagotinšek, Marguč 4, Dolenec 2, Vujović, Cehte 3, Slatinek Jovičić 3, Kodrin 1, Zarabec 1, Ferlin, Horžen, Mazej, Ovniček 3, Bombač 4, Mačkovšek 3, Novak 4, Vlah 7, Lesjak, Drobež, Suholežnik.
STATISTIKA

Sobota, 6. januarja, ob 17.00 (Poreč, HRV):
HRVAŠKA : SLOVENIJA
TEKME NA EP 2024
PRVI DEL

Skupina D (Berlin)

Četrtek, 11. januar, ob 18.00:
SLOVENIJA : FERSKI OTOKI

Sobota, 13. januar, ob 18.00:
POLJSKA : SLOVENIJA

Ponedeljek, 15. januar, ob 20.30:
NORVEŠKA : SLOVENIJA