6. 1. 2024

Hrvaška boljša na zadnjem preizkusu pred EP

Slovenski rokometaši pripravljalni turnir Croatia Cup v Poreču zaključujejo na drugem mestu. Na tekmi za končno zmago je bila v soboto Hrvaška boljša z 32:26.

Izbranci Uroša Zormana se iz hrvaške Istre vračajo s polovičnim uspehom. V petek so suvereno opravili s Črno goro, ki so jo ugnali s 37:32, 24 ur kasneje pa proti Hrvaški niso imeli pravih odgovorov. Po medlem slovenskem začetku je bila ta na koncu boljša z 32:26.

Izbrana vrsta se sedaj vrača v Ljubljano, kjer bo opravila še zadnje treninge do torkovega odhoda v Nemčijo. Ta bo od srede gostila letošnje evropsko prvenstvo. Slovenijo uvodni preizkus čaka v četrtek, ko se bo ob 18. uri v Berlinu pomerila s Ferskimi otoki. Z vmesnima dnevoma prenosa bosta sledili še tekmi s Poljsko in Norveško. Seznam potnikov bo selektor Zorman razkril na ponedeljkovi novinarski konferenci.

Na drugi tekmi v Poreču je slab uvod slovensko reprezentanco stal ugodnejšega izida. Potem ko je Borut Mačkovšek s projektilom na začetku tretje minute izenačil na 1:1, so pobudo prevzeli Hrvati in s petimi zaporednimi zadetki stopili v ospredje. Tudi v preostanku prvega polčasa Slovencem igra nikakor ni stekla. V njej je bilo preveč tehničnih napak, med hrvaškima vratnicama pa je kraljeval nekdanji vratar celjskega kluba Filip Ivić, ki je na obračunu zaustavil tudi štiri izmed šestih slovenskih strelov s sedmih metrov.

V 24. minuti je hrvaška prednost poskočila na visokih osem zadetkov (13:5), ob odhodu na glavni odmor je ekipi ločilo šest zadetkov (16:10).

Po vrnitvi na igrišče je slovenska vrsta zaigrala veliko bolje. Matic Suholežnik je s šestmetrske črte v 36. minuti znižal na 14:17. Trije zadetki so ekipi nazadnje ločili devet minut kasneje, ko je za 19:22 zadel Gašper Marguč, bližje pa se Sloveniji ni uspelo približati.

Pri Sloveniji je bil s petimi zadetki najboljši Mačkovšek, štiri je dodal Nejc Cehte.

"Če na tekmi nismo pravi, rezultat ne more biti pozitiven. V zagovor igralcev lahko rečem, da so morda nekoliko utrujeni, saj je bila to druga tekma v 24 urah. Ob tem nas je nekoliko presekala poškodba Roka Ovnička, tudi nekateri ostali igralci so nekoliko načeti. Med polčasom smo se zbrali, nadaljevali dobro, v igri imeli navdih. Približali smo se na tri zadetke zaostanka, pa za tem napravili tehnično napako ali zgrešili neoviran strel. Če potegnemo črto, smo zgrešili tudi pet sedemmetrovk. Ne spomnim se, kdaj je bilo nazadnje temu tako," je po tekmi misli strnil selektor Zorman.

"V petek smo odigrali precej boljšo tekmo. Tokrat je v naši igri manjkala energija, morda je za to kriva tudi manjša utrujenost. Obračun s Hrvati smo začeli brez iskrice, kar me najbolj moti. Morda je ta poraz opomin, ki je prišel še ob pravem času. Sposobni smo igrati precej bolje. Upam, da nam bo klofuta koristila ter da bomo na evropskem prvenstvu pokazali prave predstave,"
je dejal kapetan Jure Dolenec.

PRIPRAVLJALNI TEKMI PRED EP 2024
Sobota, 6. januarja (Poreč, HRV):
HRVAŠKA : SLOVENIJA 32:26 (16:10)
Slovenija:
Blagotinšek 1, Marguč 1, Dolenec, Vujović, Cehte 4, Slatinek Jovičić 1, Kodrin 1, Zarabec 1, Ferlin, Horžen 1, Mazej, Bombač 3, Mačkovšek 5, Novak 2, Vlah 2, Lesjak, Drobež.
STATISTIKA

Petek, 5. januarja (Poreč, HRV):
SLOVENIJA : ČRNA GORA 37:32 (19:15)
Slovenija:
Blagotinšek, Marguč 4, Dolenec 2, Vujović, Cehte 3, Slatinek Jovičić 3, Kodrin 1, Zarabec 1, Ferlin, Horžen, Mazej, Ovniček 3, Bombač 4, Mačkovšek 3, Novak 4, Vlah 7, Lesjak, Drobež, Suholežnik.
STATISTIKA
TEKME NA EP 2024
PRVI DEL

Skupina D (Berlin)