10. 1. 2024

Za uvod med evropsko elito proti Fercem

V Nemčiji se začenja letošnje evropsko prvenstvo v rokometu za moške. Na slednjem bo 14. v zgodovini nastopila tudi slovenska reprezentanca. Uvodni obračun s Ferskimi otoki jo čaka v četrtek ob 18. uri.


Slovenija bo v uvodnem delu tekmovanja nastopala v Berlinu, v dvorani Mercedes Benz, ki sprejme 17.000 obiskovalcev. Po dvoboju s Ferci bo v soboto ob 18. uri sledil dvoboj s Poljaki, v ponedeljek ob 20.30 pa še s prvimi favoriti skupine D, Norvežani. Vse tekme bosta v Sloveniji prenašali TV Slovenija 2 in TV Arena Sport.


Izbranci slovenskega selektorja Uroša Zormana so v nemško prestolnico prispeli v precej okrnjeni zasedbi. Zaradi poškodb tokrat ni poleg kar četverice igralcev – manjkajo Domen Makuc (koleno), Stefan Žabić (ahilova tetiva), Blaž Janc (hrbet) in Rok Ovniček (koleno) -, ki so slovenske barve branili na lanskoletnem svetovnem prvenstvu na Poljskem. Tik pred odhodom v Nemčijo je postalo jasno, da izbrani vrsti, prav tako zaradi poškodbe, ne bo mogel pomagati niti Nik Henigman (rama).


Kljub vsem težavam je slovenska vrsta v Berlin odšla z dvignjeno glavo in z jasno vizijo, da je pomembna le vsaka naslednja tekma. Reprezentanca je na prizorišče tekmovanja srečno prispela v torkovih pozno popoldanskih urah. Dolgotrajna pot ni minila brez zapletov, saj na končno destinacijo ni prispela vsa slovenska oprema, a tudi to iz obrazov slovenskih rokometašev ni izbrisalo nasmeškov in pokvarilo odličnega vzdušja, ki vlada v ekipi.


Še isti dan je reprezentanca opravila lažjo vadbo v trenažni dvorani, medtem ko je bilo sredino dopoldne namenjeno pravemu treningu z zadnjo pripravo na tekmece s Ferskih otokov. Na drugem treningu v Nemčiji so se Slovenci tudi spoznali z dvorano Mercedes Benz, kjer jih čakajo tri tekme skupine D, iz katere si bosta napredovanje zagotovili dve ekipi.


Letošnje evropsko prvenstvo bo za Ferce zgodovinsko, saj se bodo prvič v zgodovini preizkusili na enem izmed velikih tekmovanj v članski kategoriji. Na tekmovanje so se prebili kot ena izmed najbolje tretje uvrščenih ekip v kvalifikacijskih skupinah. Prvi zvezdnik ekipe je srednji zunanji rokometaš Elias Ellefsen á Skipagøtu, ki v dresu nemškega velikana iz Kiela igra tudi v elitni EHF Ligi prvakov.


"Širša javnost morda Ferce jemlje kot rokometne eksote, a gre za resno ekipo, katero bo potrebno vzeti skrajno resno. Na papirju smo favoriti in od te vloge ne bežimo. Tekma bo zagotovo zahtevna. Danes vse ekipe znajo igrati rokomet. Ferski otoki v ekipi nimajo pretirano visokih igralcev, je pa zato njihova igra hitra, z intenzivnim ritmom. Tudi v obrambi so zelo agresivni. A tudi mi imamo svoje prednosti. Želim si dobre, borbene, željne igre. Na koncu vsi vemo, kaj nam to prinaša," pred obračunom opozarja selektor Zorman.


"Veseli smo, da se evropsko prvenstvo končno začenja. Za nami je kar nekaj priprav, v četrtek pa je potrebno iti po prvo zmago!" je na medijskem dogodku v Berlinu odločno začel Dean Bombač in dodal: "Tekma bo zagotovo zahtevna. Večina misli, da so Ferci »outsiderji«, a gre za izredno »tečne« tekmece. Konstantno v napadu iščejo igro ena na ena, zato bo tekma prinašala velik fizični napor. A če mi tekmo začnemo v skladu z dogovori, z dobro obrambo, bi morali potek tekme držati v naših rokah in na koncu vpisati zmago."


V Nemčiji že nekaj časa igra eden mlajših članov reprezentance, krožni napadalec Kristjan Horžen. "Veselim se začetka evropskega prvenstva v Nemčiji, ki je rokometna velesila. V našem klubu imamo v ekipi tudi nemškega reprezentanta, s katerim smo se veliko šalili na temo nervoze pred prvo tekmo, ki jo bodo gostitelji odigrali pred več kot 50.000-glavo množico,"o rokometni mrzlici pove Dolenjec v slovenski ekipi. Dve izmed uvodnih tekem prvenstva bosta to sredo odigrani na preurejenem nogometnem stadionu v Düsseldorfu. Izjemno zanimanje velja predvsem za večerno tekmo med Nemčijo in Švico, na kateri se bo zbralo 54 tisoč navijačev, kar bo nov rekordni obisk katere izmed rokometnih tekem.


Selektor Zorman bo šestnajsterico rokometašev – Slovenija je v Berlin prispela z 18 igralci – sporočil na dan tekme.


Slovenske barve bo na letošnjem evropskem prvenstvu branil tudi izvrstni sodniški par David Lah in Bojan Sok. Uvodne dni bosta preživela v Mannheimu. Na petkove tekme sta bila delegirana kot rezervni sodniški par.


Rokometna zveza Slovenije bo v Berlinu športni del združila tudi z gospodarstvom. V sodelovanju z Ministrstvom za gospodarstvo, agencijo Spirit, Slovensko turistično organizacijo, nemško gospodarsko zbornico in Veleposlaništvom RS v Nemčiji bo pripravila poslovno središče, ki bo potekalo 14. in 15. januarja. Na njem bodo prisotni visoki predstavniki slovenskega in nemškega gospodarstva, posebna gostja pa bo tudi predsednica RS Slovenije Nataša Pirc Musar.

TEKME NA EP 2024
PRVI DEL, SKUPINA D (Berlin)

Četrtek, 11. januar, ob 18.00:
SLOVENIJA : FERSKI OTOKI (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport)

Sobota, 13. januar, ob 18.00:
POLJSKA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport)

Ponedeljek, 15. januar, ob 20.30:
NORVEŠKA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport)
KANDIDATI ZA NASTOP NA TEKMAH EVROPSKEGA PRVENSTVA 2024
Igralec Igralno mesto Rojen Višina Klub
Blagotinšek Blaž krožni napadalec 1994 202 SG Flensburg Handewitt (NEM)
Bombač Dean srednji zunanji 1989 190 OTP Bank-Pick Szeged (MAD)
Cehte Nejc desni zunanji 1992 196 RK Eurofarm Pelister (MKD)
Dolenec Jure desni zunanji 1988 191 Limoges Handball 87 (FRA)
Drobež Jernej krožni napadalec 2000 195 RK Gorenje Velenje
Ferlin Klemen vratar 1989 192 HC Erlangen (NEM)
Horžen Kristjan krožni napadalec 1999 192 VfL Gummersbach (NEM)
Slatinek Jovičić Staš levo krilo 2000 185 RK Trimo Trebnje
Kodrin Tilen levo krilo 1994 192 VfL Gummersbach (NEM)
Lesjak Urban vratar 1990 187 RK Eurofarm Pelister (MKD)
Mačkovšek Borut levi zunanji 1992 204 OTP Bank-Pick Szeged (MAD)
Marguč Gašper desno krilo 1990 180 Telekom Veszprem HC (MAD)
Mazej Tadej levo krilo 1998 190 RK Celje Pivovarna Laško
Novak Domen desno krilo 1998 181 HSG Wetzlar (NEM)
Suholežnik Matic krožni napadalec 1995 202 HC Zagreb (HRV)
Vlah Aleks levi zunanji 1997 191 Aalborg Handbold (DAN)
Vujović Miljan vratar 2000 198 TVB Stuttgart (NEM)
Zarabec Miha srednji zunanji 1991 178 SPR Wisla Plock SA (POL)
STROKOVNI ŠTAB
Zorman Uroš selektor
Žvižej Luka pomočnik selektorja
Škof Gorazd trener vratarjev
Košak Rok trener za telesno pripravo
Djurič Sašo zdravnik
Slobodnik Rudi fizioterapevt
Dolničar Anže fizioterapevt
Andoljšek Ciril tehnični vodja
Močnik Aljaž odnosi z javnostmi
Peterlin Jaka vodja moških reprezentanc
Cvijić Goran direktor reprezentanc