13. 1. 2024

Z odlično igro suvereno preko Poljakov in v drugi del

Slovenska moška rokometna reprezentanca je v drugem krogu skupine D na evropskem prvenstvu v Nemčiji premagala Poljsko z 32:25 (20:14). Po zmagi proti Ferskim otokom v prvem krogu, in remiju slednjih proti Norveški, si je tako že pred zadnjim obračunom v skupini zagotovila napredovanje v drugi del tekmovanja.

Slovenija je na uradnih dvobojih še šestič na zadnjih sedmih tekmah proti Poljski slavila, skupno pa je pri osmih zmagah na 13 tekmah. Štiri so dobili Poljaki, en dvoboj pa se je končal brez zmagovalca.


Prvih nekaj minut današnjega dvoboja v berlinski Mercedes-Benz Areni je minilo v znamenju obeh visokih levih zunanjih rokometašev. Do izida 5:5 sta tako Szymon Sićko kot Borut Mačkovšek dosegla po tri gole, Slovenci pa so po nekaj tehničnih napakah v uvodu prišli do vodstva s 6:5 po drugem zadetku s sedmih metrov Deana Bombača.


Prvič je Slovenija za dva gola vodila po protinapadu Domna Novaka, a je Poljska po izključitvi Blaža Blagotinška hitro poravnala izid. Na igrišče je sredi prvega polčasa stopil tudi najboljši slovenski strelec prve tekme Aleks Vlah in takoj dvakrat zadel in priigral sedemmetrovko.


Posledica je bilo vnovično vodstvo za dva gola (11:9), tudi hitro izvajanje sredine pa je Poljakom predstavljalo vse večjo težavo. Tilen Kodrin je po asistenci še enega pomembnega rezervista Mihe Zarabca zabil za +3, kar je Marcina Lijewskega na klopi Poljske prisililo v minuto odmora.


Slovenci so vse bolj strnili obrambo in prevzemali pobudo, prednost pa je rasla, po novih golih Gašperja Marguča in Kodrina je ta znašala 16:11, po še peti uspešno izvedeni sedemmetrovki pa tudi +6. Takšna je bila prednost tudi ob polčasu, potem ko je sireno prehitel Kodrin s svojim petim golom iz nemogočega položaja oz. mrtvega kota.


Tudi drugi del se je začel po slovenskih notah za +8. Dolgi napadi so bili voda na mlin slovenski reprezentanci, ki je malce stopila s plina, a mirno ohranjala prednost. Slovenci so imeli sicer nekajkrat priložnost, da bi ušli na devet golov razlike, to namero pa so dosegli na polovici drugega polčasa, ko je za 28:19 zadel Marguč.


Vse bolj je bilo jasno, da povratka za Poljake, ki so v napadu delovali brezidejno in se zatekali igri ena na ena, ne bo, Slovenija pa je lahko bolj kot ne zapečatila uvrstitev v drugi del tekmovanja, kar je bil tudi glavni cilj slovenske odprave v Berlin. 


Varovanci selektorja Uroša Zormana so si dobro porazdelili breme doseganja zadetkov. Šest jih je dosegel Marguč, po pet Kodrin in Bombač, po štiri pa Mačkovšek, Vlah in Kristjan Horžen.


"Čestitke vsem igralcem, ki so se v popolnosti držali načrta. Zavedali smo se, da je tekma s Poljsko prinašala dvoboj za biti ali ne biti. Želja, da zmagamo tudi na drugem koraku, je bila očitna. Časa za proslavljanje ni, že čez dva dneva nas čaka nov preizkus," je po tekmi dejal pomočnik selektorja Zormana, Luka Žvižej.


"Zelo sem vesel, da smo izpeljali zastavljeni načrt. Odigrali smo super tekmo v obrambi, tudi v napadu pa se "razleteli" po igrišču. Uspešni in nevarni smo bili iz vsakega mesta," navdušenja po tekmi ni skrival Kodrin.


"Hvala fantom in celotni ekipi. Odigrali smo izvrstno tekmo v napadu in obrambi. Nedelja prinaša prost dan, v katerem bomo skušali čim bolj napolniti baterije in se v miru pripraviti na Norveško," je dodal Mačkovšek. 


Po uspehu proti Poljakom so Slovenci z nestrpnostjo čakali razplet večernega obračuna, na katerem so Ferci pripravili presenečenje in Norveški odščipnili točko (26:26). S tem si je slovenska izbrana vrsta predčasno zagotovila pot med najboljših 12 ekip, v ponedeljek ob 20.30 pa se bo z Norveško pomerila za prvo mesto v skupini D.


Pred obračunom s Skandinavci je slovenska vrsta v Berlinu dobila okrepitev. Pridružil se ji je levi zunanji rokometaš Gorenja Velenja, 22-letni Peter Šiško, ki bo reprezentanci prišel še kako prav pri zagotavljanju večje rotacije zunanjih igralcev v igri.


Drugi del Eura bo za skupine D, E in F potekal v Hamburgu. Prvič bodo Slovenci tam nastopili v sredo, skupaj pa bodo v drugem delu odigrali štiri dodatne tekme.

TEKME NA EP 2024
PRVI DEL, SKUPINA D (Berlin)

Sobota, 13. januar:
SLOVENIJA : POLJSKA 32:25 (20:14)
Slovenija: Ferlin, Lesjak, Blagotinšek 1, Marguč 6 (1), Dolenec 1, Cehte, Slatinek Jovičić 1, Kodrin 5, Zarabec, Horžen 4, Bombač 5 (3), Mačkovšek 4, Novak 1, Vlah 4 (1), Drobež, Suholežnik.
Poljska: Kornecki, Skrzyniarz, Daszek 1, Jedraszczyk 2, Olejniczak 4, Bis, Sićko 4, Paterek 1, Pietrasik 4, Powarzynski, Syprzak 3 (2), Gebala 1, Szyszko 2, Urbaniak 2, Dawydzik, Czaplinski 1.

Ponedeljek, 15. januar, ob 20.30:
NORVEŠKA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport)

Že odigrano, četrtek, 11. januar:
SLOVENIJA : FERSKI OTOKI 32:29 (13:13)
VEČ O TEKMI

LESTVICA SKUPINE D
Reprezentanca Tekme Zmage Neodločeno Porazi Dani : prejeti zadetki Razlika Točke
1. Slovenija 2 2 0 0 64 : 54 10 4
2. Norveška 2 1 1 0 58 : 47 11 3
3. Ferski otoki 2 0 1 1 55 : 58 −3 1
4. Poljska 2 0 0 2 46 : 64 −18 0