14. 1. 2024

Slovenci proti Norvežanom sproščeno in z željo po dveh točkah

Na evropskem prvenstvu v rokometu slovensko moško reprezentanco v ponedeljek ob 20.30 čaka obračun za prvo mesto v skupini D. Tekmica bo Norveška. 


Izbranci selektorja Uroša Zormana so doslej na evropskem prvenstvu v Berlinu dobili obe tekmi in si zagotovili napredovanje v drugi del, ne pa še točk za Hamburg. Z uspehom proti Poljski (32:25) so izpolnili osnovni cilj v Berlinu. Ob tem so si z uvrstitvijo v drugi del, kjer se bodo pomerili še proti Švedski, Nizozemski iz skupine E ter Danski in Portugalski iz skupine F, si pri žrebu kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2025 zagotovili na papirju boljše izhodišče.


Če je javnost malce kritično gledala na prvo zmago proti Ferskim otokom (32:29), ki je bila težko prigarana, je po sobotnem remiju Fercev in Norvežanov (26:26) stanje povsem drugačno. Po sijajnem večernem dvoboju obeh severnjakov sta četrtkovi točki proti Ferskim otokom vredni še več. "Že po prvi tekmi je bilo veliko kritik glede tekme proti Ferskim otokom. Včeraj so dokazali, da so resna ekipa, ta neodločen izid z Norveško ni slučaj," je na medijskem terminu reprezentance v hotelu razlagal Zorman.


"Za nas je bila tekma proti Poljski zelo težka, a smo pokazali značaj ter pametnejšo in boljšo igro. Vse se nam je poklopilo, fantje so odigrali 50 vrhunskih minut, zadnjih deset pa moramo spet malce popraviti," je dodal slovenski selektor.


Izziv pred slovensko reprezentanco pa je velik. "Zagotovo so Norvežani drugačna ekipa od Poljske, več tečejo. So polni zvezdnikov svetovnega rokometa. Igrajo bolj fizično. Dobro se bomo pripravili na njih in vsi si želimo, da bi šli v drugi del z dvema točkama," je povedal levokrilni rokometaš Domen Novak.


"Po dveh tekmah smo dosegli prvi cilj, a se pri njem ne želimo zaustaviti. Imamo priložnost, da v skupini osvojimo prvo mesto in dve točki, ki bi ju prenesli v drugi del. Norvežani so izvrstna ekipa, a menim, da smo sposobni odigrati dobro tekmo," je dodal vratar Urban Lesjak.

V primeru zmage bo Slovenija v drugi del evropskega prvenstva v vsakem primeru prenesla dve točki, razlika med danimi in prejetimi zadetki pa bo odvisna od ekipe, ki bo prav tako napredovala iz skupine D. V primeru neodločenega izida bodo Slovenci v Hamburg odpotovali s točko, v primeru poraza pa brez nje.

TEKME NA EP 2024
PRVI DEL, SKUPINA D (Berlin)

Ponedeljek, 15. januar, ob 20.30:
NORVEŠKA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport)

Že odigrano, četrtek, 11. januar:
SLOVENIJA : FERSKI OTOKI 32:29 (13:13)
VEČ O TEKMI

Sobota, 13. januar:
SLOVENIJA : POLJSKA 32:25 (20:14)
VEČ O TEKMI

LESTVICA SKUPINE D
Reprezentanca Tekme Zmage Neodločeno Porazi Dani : prejeti zadetki Razlika Točke
1. Slovenija 2 2 0 0 64 : 54 10 4
2. Norveška 2 1 1 0 58 : 47 11 3
3. Ferski otoki 2 0 1 1 55 : 58 −3 1
4. Poljska 2 0 0 2 46 : 64 −18 0