22. 1. 2024

Proti svetovnim prvakom brez bele zastave

Slovensko moško reprezentanco v drugem delu evropskega prvenstva v rokometu čaka še zadnja tekma. V Hamburgu se bo v torek ob 18. uri pomerila z Danci.

Pred obračunov s svetovnimi prvaki ima Slovenija še možnosti, da osvoji tretje mesto v skupini 2, ki ji prinaša selitev v Köln, tam pa petkovo tekmo za končno peto mesto. A izbranci Uroša Zormana po prvi zmagi v drugem delu tekmovanja niso odvisni le od svojega rezultata.

Poprej bodo stiskali pesti, da jo Nizozemci, proti katerim so v nedeljo dosegli prvo zmago v drugem delu tekmovanja (37:34), zagodejo Portugalcem. Rokometaši z Iberskega polotoka imajo pred torkovimi preizkusi enako točkovno bero kot Slovenci, a zmago z medsebojne tekme. Za napredovanje mora tako Slovenija v torek  zbrati vsaj točko več od Portugalske. Slednja se bo z Nizozemsko pomerila ob 15.30. Polfinale sta si medtem že zagotovili Danska in Švedska.

Slovenski rokometaši so na dosedanjih obračunih med evropsko elito dosegli štiri zmage na šestih tekmah. V prvem delu so ugnale Ferske otoke (32:29), Poljsko (32:25) in Norveško (28:27), po selitvi v Hamburg pa pred skalpom Nizozemcev klonili proti Švedski (22:28) in Portugalski (30:33).

"Vemo, da gre za eno najboljših ekip zadnjega desetletja in trenutno najboljšo na svetu. To bo za nas praznik, dan za uživanje. Dali bomo vse od sebe, ob vseh težavah s poškodbami in boleznimi zaigrali po najboljših močeh, potem pa bomo videli, kaj nam bo to prineslo," je na medijskem dogodku pred obračunom dejal selektor Zorman. Slednji je še razkril, da ima pred zadnjo tekmo drugega dela težave z vnetjem tetive organizator igre Miha Zarabec, medtem ko se je po štirih dneh v postelji v ponedeljek z ekipo na vadbo odpravil tudi Blaž Blagotinšek, a je njegov nastop vprašljiv. Z blažjimi oblikami prehladov in povišanimi temperaturami so se v preteklih dneh srečevali tudi nekateri ostali reprezentanti.

"Danska si je zagotovila prvo mesto v skupini in bo proti nam verjetno lahko odpočila kakšnega nosilca igre. Na drugi strani smo mi po nekih kombinacijah še vedno v igri za napredovanje, v vsakem primeru pa si želimo čim dražje prodati svojo kožo," pred tekmo razmišlja Zarabec. "Proti Dancem v preteklosti nismo bili kaj prida uspešni, sedaj pa je pred nami tekma, ki jo velja izkoristiti za korak naprej. Če bomo vzdržali ritem do 50. minute, potem je v končnici mogoče vse. Ukvarjati se moramo predvsem sami s seboj. Nekaj smo tu v Nemčiji že pokazali, še več je tistega, kar še lahko. Veselimo se tekme!" še dodaja srednji zunanji igralec, ki je prav tako vprašljiv za torkov nastop.

Izmed tistih, ki naslednje tekmece najbolj poznajo, je zagotovo Aleks Vlah, ki igra za danski Aalborg. "Danska je rokometna velesila in favoritinja letošnjega tekmovanja. Na tekmo se moramo podati sproščeno. Dihati bomo morali kot eno, tako delujemo že celo prvenstvo. Borimo se za vsakega, vsak želi pomagati soigralcem. Upam, da to gledalci prek ekranov vidijo. Iz prejšnjih tekem moramo povleči dobre stvari in jih prenesti na torkov obračun," pravi 26-letni rokometaš, s 35 goli najboljši strelec slovenske zasedbe na EP.

TEKME NA EP 2024
DRUGI DEL, SKUPINA 2 (Hamburg, dvorana Barclays)

4. krog, torek, 23. januar, ob 18.00:
SLOVENIJA : DANSKA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport)

Že odigrano, 1. krog, sreda, 17. januar:
SLOVENIJA : ŠVEDSKA 22:28 (7:11)
VEČ O TEKMI

2. krog, petek, 19. januar:
SLOVENIJA : PORTUGALSKA 30:33 (17:18)
VEČ O TEKMI

3. krog, nedelja, 21. januar:
SLOVENIJA : NIZOZEMSKA 37:34 (19:13)
LESTVICA SKUPINE 2
Reprezentanca Tekme Zmage Neodločeno Porazi Dani : prejeti zadetki Razlika Točke
1. Danska 4 4 0 0 133 : 104 29 8
2. Švedska 4 3 0 1 124 : 111 13 6
3. Slovenija 4 2 0 2 117 : 122 −5 4
4. Portugalska 4 2 0 2 130 : 139 −9 4
5. Norveška 4 1 0 3 117 : 126 −9 2
6. Nizozemska 4 0 0 4 121 : 140 −19 0
Prvi del, skupina D (Berlin, dvorana Mercedes-Benz)

1. krog, četrtek, 11. januar:
SLOVENIJA : FERSKI OTOKI 32:29 (13:13)
VEČ O TEKMI

2. krog, sobota, 13. januar:
SLOVENIJA : POLJSKA 32:25 (20:14)
VEČ O TEKMI

3. krog, ponedeljek, 15. januar:
NORVEŠKA : SLOVENIJA 28:27 (17:17)
LESTVICA SKUPINE D
1. Slovenija* 2 2 0 0 64 : 54 10 4
2. Norveška* 2 1 1 0 58 : 47 11 3
3. Poljska 3 1 0 2 78 : 92 −14 2
4. Ferski otoki 3 0 1 2 83 : 90 −7 1
* reprezentanci, ki sta se uvrstili v drugi del tekmovanja.