24. 1. 2024

Slovenski rokometaši v kvalifikacijah za olimpijske igre

Slovenska moška rokometna reprezentanca si je s torkovo zmago proti Danski (28:25) zagotovila tekmo za končno peto mesto na letošnjem evropskem prvenstvu. Obenem je potrdila mesto v kvalifikacijah za olimpijske igre, tekmeci pa bodo znani ta vikend.


Izbrana vrsta pod vodstvom selektorja Uroša Zormana je na dosedanjih sedmih tekmah evropskega prvenstva vpisala pet zmag. V prvem delu tekmovanja v Berlinu je po vrsti ugnala Ferske otoke (32:29), Poljsko (32:25) in Norveško (28:27). Po selitvi v Hamburg je v drugem delu izgubila proti Švedski (22:28) in Portugalski (30:33), nato pa premagala Nizozemsko (37:34) in nazadnje svetovne prvake Dance. 


Z uvrstitvijo med najboljših šest ekip si je slovenska reprezentanca zagotovila mesto v kvalifikacijah za olimpijske igre. Evropa je namreč po zaslugi zmage Danske na svetovnem prvenstvu prejela dve dodatni kvalifikacijski mesti, ki bosta dodeljeni glede na končno razvrstitev evropskega prvenstva. Prejeli ju bosta reprezentanci, ki si kvalifikacijskih bojev ne bosta zagotovili po drugačni poti.


Na olimpijske igre so neposredno že uvrščene Danska (svetovna prvakinja), Francija (gostiteljica), Japonska (zmagovalka azijskih kvalifikacij), Argentina (zmagovalka Panameriških iger) ter bodoči evropski (znano 28. januarja) in afriški (znano 27. januarja) prvak.


V polfinale Eura so se že uvrstile Danska, Francija in Švedska. Prvi imata zagotovljeno neposredno mesto v Parizu, slednja pa si je kvalifikacijsko mesto zagotovila na lanskem svetovnem prvenstvu.


Zadnji polfinalisti bodo znani po sredinih tekmah v skupini 1, možnosti za preboj med najboljšo četverico pa imajo Nemčija, Madžarska in Avstrija. Prvi dve po zaslugi uvrstitve na svetovnem prvenstvu že imata zagotovljeno kvalifikacijsko vstopnico, medtem ko je slednja še brez nje. Možnosti za nastop na tekmi za končno peto mesto ima tudi še Islandija, ki prav tako nima kvalifikacijske vstopnice, a bi po tem scenariju tekmovanje brez končnice sklenili naši severni sosedje.


Slovenija je sicer še vedno v igri, da si kvalifikacijsko vozovnico pribori po zaslugi 10. mesta na lanskoletnem svetovnem prvenstvu, ki je nosilno tekmovanje za dodelitev kvalifikacijskih mest. Ker sta se v finalu mundiala merili Danska in Francija, v kvalifikacije vodi naslednjih šest mest. Slovenija je v čakalnici na drugem mestu, pred njo na vozovnico čaka še Hrvaška.


Scenarij s prebojem preko svetovnega prvenstva je uresničljiv z dvema pogojema. Evropska prvakinja ali naslednja najvišja uvrščena ekipa (v kolikor bosta po najvišjih mestih posegli Danska in/ali Francija) mora postati ena izmed ekip, ki je bila na svetovnem prvenstvu uvrščena pred Slovenijo (Nemčija ali Madžarska), obenem pa mora afriško prvenstvo (finale bo na sporedu v soboto) osvojiti Egipt, ki je bil prav tako uvrščen pred slovensko izbrano vrsto. Obe ekipi (evropski prvak/naslednja najvišje uvrščena ekipa in Egipt) bi si s tem priborili neposredno mesto v Parizu in obenem sprostili dve mesti za kvalifikacije.


V kolikor bi eno izmed najvišjih mest (naslov prvaka ali naslednja najvišje uvrščena ekipa) na evropskem prvenstvu, ki prinašajo neposredno pot v Pariz, osvojila Avstrija (še brez kvalifikacijskega mesta) ali afriškega prvenstva ne bo osvojil gostitelj Egipt (uvrstitev na SP pred Slovenijo), tovrsten scenarij ni uresničljiv.


Če se bo Slovenija v kvalifikacije uvrstila preko svetovnega prvenstva, bo nastopila v kvalifikacijski skupini 1 s Španijo, Brazilijo in Bahrajnom, v nasprotnem primeru pa v eni izmed preostalih dveh skupin (o tem utegne odločati tudi končna uvrstitev na EP, v kolikor se Avstrija ne uvrsti v polfinale), v katerih vsi tekmeci še niso znani.


Petkova tekma v Kölnu za razliko od nekaterih prejšnjih izvedb tekmovanja ne bo prinašala neposrednega mesta na svetovnem prvenstvu, kamor bo neposredno potovalo šest evropskih ekip. Tri mesta bodo pripadla gostiteljem – Hrvaški, Norveški in Danski, dodatna tri pa trem najvišje uvrščenim ekipam evropskega prvenstva. Ker se je v polfinale izmed gostiteljev uvrstila le Danska, bodo mesta pripadla preostalim trem ekipam med najboljšo četverico.


Žreb kvalifikacij za svetovno prvenstvo, ki bodo na sporedu v prvi polovici maja, bo na sporedu to soboto ob 15.30. Slovenija se bo vanj podala kot ena izmed nosilk 11 parov.