1. 2. 2024

Mineva 20 let od srebrne kolajne na EP

Leto 2004 je Sloveniji prineslo izjemna rokometna uspeha. V začetku leta je moška članska reprezentanca na domačem evropskem prvenstvu osvojila srebrno kolajno, knjigo uspehov so z osvojitvijo Lige prvakov v naslednjih mesecih dopolnili rokometaši Celja Pivovarne Laško.
Evropsko prvenstvo v rokometu leta 2004 je bilo prvo veliko tekmovanje v ekipnih športih, ki ga je gostila samostojna Slovenija. Dežela izpod Alp se je z uspešnimi nastopi zavihtela vse do velikega finala, po katerem je 1. februarja osvojila srebrno kolajno. To je bila prva kolajna za Slovenijo v ekipnih športih na prvenstvih.

Slovenska izbrana vrsta je v začetku leta 2004 dobre predstave kazala že v predtekmovalnem delu v Celju, ko je uvodoma premagala Islandijo (34:28), nato ugnala Češko (37:33) in remizirala z Madžarsko (29:29) ter osvojila prvo mesto v skupini C. 

V podobnem ritmu pa je nadaljevala tudi v drugem delu v Ljubljani. Prebila se je prek tedaj združene Srbije in Črne gore (27:20) ter Francije (27:22), zataknilo pa se ji je le proti Nemčiji (24:31). Z drugim mestom se je uvrstila v polfinale, kjer je premagala velike rivale Hrvate (27:25). 

Na sklepnem dejanju Eura 2004 so bili Nemci znova pretrd oreh in zmagali s 30:25. Slovenija se je tako okitila s srebrom zlatega sijaja in poskrbela za izjemno veselje ter ponos celotne športne javnosti.

Za slovensko reprezentanco so nastopili Ognjen Backović, Branko Bedekovič, Boštjan Ficko, Zoran Jovičić, Andrej Kastelic, Vid Kavtičnik, Beno Lapajne, Zoran Lubej, Aleš Pajovič, Dušan Podpečan, Roman Pungartnik, Ivan Simonović, Gorazd Škof, Tomaž Tomšič, Renato Vugrinec in Uroš Zorman. Kavtičnik je bil kot desno krilo izbran v najboljšo postavo tekmovanja. 
Selektor reprezentance je bil Tone Tiselj, štab pa so sestavljali še Marko Šibila (pomočnik selektorja), Aleksander Lapajne (trener za telesno pripravo), Herman Wirth (trener vratarjev), Tomaž Jeršič (direktor), Dušan Polimac (zdravnik), Dušan Mesesnel (fizioterapevt), Sokol Kadrija (maser) in Zoran Čulk (snemalec).

Člani slovenske reprezentance iz leta 2004 bodo častni gostje kvalifikacijske tekme za svetovno prvenstvo v maju proti Švici.
Utrinki Eura 2004:

Posnetek finalne tekme: