9. 2. 2024

Po remiju v Velenju boj za naslov ostaja negotov

Boj za naslov prvaka Lige NLB ostaja negotov! Po petkovih tekmah na vrhu lestvice ostaja trebanjski Trimo, z dvema točkama zaostanka mu sledita Celje Pivovarna Laško in Gorenje Velenje

Trimo Trebnje je na gostovanju v Šaleški dolini v zadnjih minutah nadoknadil tri gole zaostanka in iztržil remi (23:23) zadržal prednost pred Velenjčani. Po točkah so se s slednjimi izenačili Celjani, ki v domači dvorani Svišu Ivančni Gorici niso dopustili novega presenečenja in zmagali s 40:28.

Dobova v boju za obstanek med slovensko klubsko elito še ni rekla zadnje. Na domačem parketu je z 29:27 ugnala Škofljico in vpisala drugo zmago v sezoni. Kljub temu ostaja na dnu lestvice, Škofljica, ki zaseda 11. mesto, ki vodi v kvalifikacije za obstanek, ima pred njo pet točk prednosti.

Naslednje tri tekme kroga sledijo v soboto, vse se bodo začele ob 19. uri. Nasproti si bodo stali Urbanscape Loka in Koper, Slovenj Gradec in Jeruzalem Ormož ter Riko Ribnica in Ljubljana.

Zaradi nastopa novomeške Krke v evropskem tekmovanju bo njena tekma z LL Grosistom Slovanom na sporedu v sredo, 21. februarja. 
LIGA NLB, 15. KROG
Petek, 9. februar:
RK GORENJE VELENJE : RK TRIMO TREBNJE 23:23 (11:11)
Pipp 6, Sokolič 4 (2); S. Slatinek Jovičić in Nešić po 5.
STATISTIKA

Igralec tekme: Urban Pipp (RK Gorenje Velenje)

Osrednja tekma kroga med vodilnimi Trebanjci in drugouvrščenimi Velenjčani se je v Rdeči dvorani končala z neodločenim izidom. Trebanjci, ki so pred slabim tednom dni premagali Celjane s 33:29, imajo po remiju v Šaleški dolini dve točki naskoka pred Velenjčani in Celjani, ki so brez težav visoko ugnali tekmece iz Ivančne Gorice s 40:28.
Uvodne minute so minile v znamenju Velenjčanov, njihova obramba je bila na visoki ravni, prav tako vratar Matevž Skok. Gostujoči trener Uroš Zorman je že po dobrih enajstih minutah - pri zaostanku 2:4 - zahteval prvo minuto odmora, a ta ni spremenila razmerja moči na igrišču.
Domači rokometaši so bili vselej majhen korak pred gostujočimi. V 16. minuti so prvič povedli za tri gole (7:4), a nato so do sape prišli tudi Dolenjci ter dve minuti kasneje po dveh golih Timoteja Grmška znižali na 7:8.
Do odhoda na veliki odmor sta obe ekipi imeli dobra in slaba obdobja v svoji igri. Najprej je velenjska zasedba znova povedla za tri gole (10:7), v končnici prvega polčasa pa so gostujočo ekipo dvignile verižne obrambe vratarja Alena Skledarja, tako da so njegovi soigralci v polju v 30. minuti - po golu nekdanjega reprezentanta Darka Cingesarja - prvič na dvoboju izenačili (11:11).
V drugi polovici tekme se je v Rdeči dvorani nadaljeval boj za vsak košček igrišča. Velenjčani so najprej imeli prednost enega do dveh golov, v 43. minuti pa so tekmecem prvič pogledali v hrbet, potem ko je iz krilnega položaja na desni strani zadel Ignjat Nešić (15:16).
Domači trener Zoran Jovičić je po prvem zaostanku na izjemno pomembni tekmi zahteval minuto odmora, a gosti so minuto kasneje povedli za dva gola (17:15). Gostitelji so odgovorili z delnim izidom 4:0, v 47. minuti so po zadetku Petra Šiška in vratarja Skoka prek celega igrišča znova povedli z 19:17.
Po Zormanovi minuti odmora so Velenjčani po golu Šiška povedli z 21:18, a gostitelji v prelomnih trenutkih dvoboja niso zadržali lepe prednosti. Trebanjci so v 58. minuti po golu Grmška izenačili na 22:22, v začetku zadnje minute pa po zadetku Vida Miklavca povedli s 23:22.
Približno 35 sekund pred koncem dvoboja je Urban Pipp izenačil na 23:23, Zorman pa je zahteval svojo zadnjo minuto odmora. Njegovi varovanci v zadnjih 20 sekundah niso zabili zmagovitega gola, ostalo je pri remiju.
V domači ekipi je bil najbolj učinkovit Pipp s šestimi goli, prvo ime dvoboja pa je bil vratar Skok, ki je 13 obrambam dodal še dva zadetka. V gostujoči sta Staš Slatinek Jovičič in Nešić dosegla po pet golov, vratar Skledar pa je zaustavil devet strelov.
Trebanjska ekipa bo v prihodnjem krogu gostila zadnjeuvrščeno Dobovo, velenjska se bo v gosteh pomerila z Ivančno Gorico.

IZJAVI PO TEKMI:

Zoran Jovičić, trener RK Gorenje Velenje:
"Pričakovali smo izenačeno tekmo. Vedeli smo, da bodo malenkosti odločale in točno to se je danes pokazalo na igrišču. Igra obojnih je skozi tekmo nihala, vodstvo enih, nato izenačenje ter vodstvo drugih. Ko na koncu potegnem črto, lahko rečem, da je končni rezultat pravičen. Imeli smo priložnost slaviti, lahko pa bi prav tako bili tudi poraženci. Fantje so danes spet pokazali borbo in dali zadnje atome moči. Če pogledamo realno je ekipe Trebnja veliko bolj izkušena in ima daljšo klop. Odigrali smo pravi derbi in v svet poslali lepo sliko slovenskega rokometa."

Timotej Grmšek, rokometaš RK Trimo Trebnje:
"Tekma se ni izšla po pričakovanjih, saj smo si želeli dveh točk. Ne glede na to pa imamo še vedno dve točki prednosti pred Velenjem in Celjem ter ostajamo na vodilni poziciji. Za nami je zelo naporna tekma. Obojni smo se borili do zadnjega atoma moči. Čestitke tudi Velenjčanom, ker so odigrali zares lepo tekmo. Atmosfera v dvorani pa je bila vredna derbija."

RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO : RK SVIŠ IVANČNA GORICA 40:25 (21:12)
Marguč in Miličević po 6; Grum 6, Košir 4 (1).
STATISTIKA

Igralec tekme: Uroš Miličević (RK Celje Pivovarna Laško)

Slovenski prvaki iz Celja so na prvi medsebojni tekmi v tej sezoni v Stični osvojili le točko, na drugem ligaškem dvoboju pa so v Zlatorogu zanesljivo ugnali tekmece iz Ivančne Gorice. Vse dvome o zmagi so razrešili v prvi polovici tekme.
Tekma je bila izenačena le v uvodnih petnajstih minutah, nato pa so na igrišču zagospodarili izbranci domačega trenerja Alema Toskića. Po vodstvu 6:5 so se dobesedno razleteli na igrišču in po delnem izidu 7:0 povedli s 13:5.
Na veliki odmor so se odpravili s prednostjo devetih golov (21:12). V drugi polovici tekme so prednost neprestano plemenitili, najvišja je znašala 15 golov (40:25).
V štajerski ekipi sta bila najbolj učinkovita Mai Marguč in Uroš Miličević. Oba sta dosegla po šest golov, vratar Rok Zaponšek pa je zbral 16 obramb. Janez Grum je za Dolenjce dosegel šest zadetkov.
Celjska ekipa se bo v prihodnjem krogu v gosteh pomerila z Ljubljano, zasedba iz Ivančne Gorice bo gostila Gorenje Velenje.

IZJAVI PO TEKMI:

Alem Toskić, trener RK Celje Pivovarna Laško:
"Zaslužena zmaga. Težko se je bilo pobrati po sobotnem porazu, ampak fantje so pokazali pravi značaj in prepričljivo zmagali. Sviš je kakovostna ekipa, to dokazuje skozi celotno sezono. V jesenskem delu nam je že odščipnil točko. Želeli smo si zmago in jo tudi dosegli."

Aleksander Polak, trener RK Sviš Ivančna Gorica:
"Zaslužena zmaga Celja. Tokrat smo v Celje prišli brez treh nosilcev naše ekipe in želeli smo si odigrati korektno tekmo. Težko je v Celju pričakovati pozitiven izid. Za nas prihajajo pomembnejše tekme za obstanek in zadovoljen sem, da se ni noben dodatno poškodoval."

RK DOBOVA : ŠRD ŠKOFLJICA 29:27 (15:12)
Pintar 9 (5), Ferenčak in Romih po 5; Gliha in Krese (3) po 5.

Igralec tekme: Blaž Pintar (ŠRD Škofljica)

Rokometaši iz Dobove so dosegli drugo zmago v elitnem ligaškem tekmovanju. Po zmagoslavju nad Škofjeločani v 12. krogu so bili danes boljši še od tekmecev s Škofljice, po drugi zmagi so se po številu točk izenačili z Ljubljančani, ki bodo v soboto gostovali v Ribnici.
Izbranci domačega trenerja Damjana Radanovića so vodili od prve do zadnje minute. V 24. minuti že za pet golov (12:7), na koncu prve polovice tekme pa za tri (15:12).
Gostitelji so večji del drugega polčasa imeli prednost dveh do štirih golov, v živčni končnici pa so se jim slabi dve minuti pred koncem gosti po golu Juša Rota približali na gol zaostanka (27:26). Posavci so po minuti odmora prek Nika Rantaha povedli z 28:26, prednost pa zadržali do zadnjega zvoka sirene za končno zmago 29:27.
V domači ekipi je bil najbolj učinkovit Blaž Pintar z devetimi, vratar Josip Žitković pa je zbral 12 obramb. V gostujoči sta Matija Gliha in Žan Krese dosegla po pet golov.
Zasedba iz Dobove bo v prihodnjem krogu gostovala v Trebnjem, ekipa s Škofljice bo gostila Slovenj Gradec.

IZJAVI PO TEKMI:

Blaž Pintar (RK Dobova):
"Rad bi čestital ekipi Škofljice za dobro tekmo. Borili smo se od prve do zadnje minute ter držali tekmo brez izenačenja ali prednosti nasprotnikov. Ponosen sem na svoje fante, da smo odigrali tako dobro tekmo. Veseli smo zmage in gremo naprej."

Peter Etling, rokometaš ŠRD Škofljica:
"Čestitam Dobovi za zmago. Borili smo se, a nismo zmogli ujeti priključka. Napravili smo preveč napak v napadu, zgrešili preveč strelov, v obrambi se nismo sestaviti, nismo izkoristili priložnosti, ki smo jih imeli. Srečno Dobovi naprej."

Sobota, 10. februar, ob 19.00:
RD URBANSCAPE LOKA : RD KOPER (spletni prenos na YouTube kanalu RZS TV)

IZJAVI PRED TEKMO:

Jaka Soršak, rokometaš RD Urbanscape Loka:
 "Pred nami je tekma proti Kopru, ki velja za zelo kakovostno ekipo. Z novi trenerjem smo v prvem krogu prebili led ter odlično odprli drugi del sezone z zmago nad Krko. V ekipi vlada odlično vzdušje, saj smo pokazali česa smo sposobni. V tem tednu smo naredili nekaj dobrih treningov in se kljub nekaterim boleznim dobro pripravili na tekmeca. Vemo, da Koper igra dober rokomet, ampak smo mnenja, da če se bomo držali dogovorov ter odigrali čvrsto obrambo, bosta tudi ta vikend dve točki ostali doma. Obeta se nam odlična tekma in s fanti se bomo borili do zadnje minute, zato bi rad povabil vse navijače, da nam pridejo pomagat ohraniti domač teren v drugem delu sezone neporažen." 

Benjamin Bekrić, rokometaš RD Koper:
“Čaka nas še ena zelo pomembna tekma proti Škofji Loki, ki je vedno neugoden tekmec. Mi se bomo na njo najboljše možno pripravili in gremo po dve točki.“

RK SLOVENJ GRADEC : RK JERUZALEM ORMOŽ (spletni prenos na YouTube kanalu RZS TV)

IZJAVI PRED TEKMO:

Tilen Leben, rokometaš RK Slovenj Gradec:
"Po zimskem premoru nas čaka prva domača tekma v novem letu, zato verjamem, da bomo znova priča odličnemu vzdušju. Na nam je, da kljub težavam s poškodbami, popravimo napake iz prejšnjega tedna in pustimo srce na igrišču."

RD RIKO RIBNICA : MRK LJUBLJANA (spletni prenos na YouTube kanalu RZS TV)

IZJAVI PRED TEKMO:

Luka Logarja, rokometaš MRK Ljubljana:
"Čaka nas težka tekma, popraviti moramo obrambo iz tekme s Koprom, borba bo rabila biti na najvišji ravni za točke v Ribnici. Na domači tekmi smo dokazali da lahko ekipi pariramo, na gostovanje pa odhajamo polni motivacije za nove točke."

Sreda, 21. februar, ob 19.00:
MRK KRKA : RD LL GROSIST SLOVAN (spletni prenos na YouTube kanalu RZS TV)
LESTVICA LIGE NLB
Ekipa Tekme Zmage Neodločeno Porazi Dani : prejeti goli Razlika Točke
1 RK TRIMO TREBNJE 15 13 1 1 491:384 107 27
2 RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO 15 12 1 2 502:420 82 25
3 RK GORENJE VELENJE 15 11 3 1 458:377 81 25
4 RK JERUZALEM ORMOŽ 14 8 2 4 384:377 7 18
5 MRK KRKA 14 7 3 4 409:366 43 17
6 RD RIKO RIBNICA 14 7 2 5 460:440 20 16
7 RD KOPER 14 7 0 7 406:391 15 14
8 RK SVIŠ IVANČNA GORICA 15 6 2 7 430:444 −14 14
9 RK SLOVENJ GRADEC 14 5 2 7 399:416 −17 12
10 RD URBANSCAPE LOKA 14 4 2 8 402:439 −37 10
11 ŠRD ŠKOFLJICA 15 4 1 10 396:450 −54 9
12 RD LL GROSIST SLOVAN 14 3 1 10 376:415 −39 7
13 MRK LJUBLJANA 14 2 0 12 376:464 −88 4
14 RK DOBOVA 15 2 0 13 367:473 −106 4