17. 2. 2024

Makuc vodil Koper preko Ribničanov

S štirimi tekmami se je v soboto nadaljeval 16. krog Lige NLB. Na obračunu v Kopru so gostitelji s 33:30 ugnali petouvrščeno zasedbo tekmovanja, Riko Ribnico in se z njo izenačili po številu osvojenih točk.

Na preostalih treh sobotnih tekmah so se zmage razveselile gostujoče zasedbe - Celja Pivovarne Laško na Galjevici (30:37), Gorenja Velenja v Stični (26:36) in Slovenj Gradca na Škofljici (26:31).

V nedeljo ob 19. uri bo na sporedu tekma med LL Grosistom Slovanom in Urbanscape Loko, pred kamerami Sportkluba pa se bosta Jeruzalem Ormož in Krka, zaradi nastopa slednje v evropskem tekmovanju, pomerila 28. februarja.

Že petek je v Trebnjem domači Trimo je zanesljivo odpravil Dobovo, boljši je bil z 39:25.
LIGA NLB, 16. KROG
Sobota, 17. februar:
RD KOPER : RD RIKO RIBNICA 33:30 (18:17)
Makuc 11 (2), Poklar 8 (2); Knavs 11, Hrastnik 6.
STATISTIKA

Igralec tekme: Andraž Makuc (RD Koper)

Tekma ekip iz zgornje polovice razpredelnice se je na Obali končala z zmago domače zasedbe, ki se je po številu točk izenačila z ribniško.
V Bonifiki se je od prve do zadnje minute odvijal ogorčen boj za vsako žogo, tekma je bila vseskozi zelo živčna in napeta. Koprčani, ki so že v prvem polčasu ostali brez Denisa Konjevića in Jake Moljka - oba sta prejela rdeča kartona -, so najboljšo predstavo prikazali v prelomnih trenutkih dvoboja.
Pri vodstvu 28:27 v 51. minuti sta Aleksandar Stojanović in Andraž Makuc povišala koprsko prednost na tri gole (30:27). Ribničani so skušali tekmo "postaviti na glavo", a v tem niso bili uspešni, po zadetku Makuca v predzadnji minuti za najvišje vodstvo na tekmi (33:29) je bilo tudi povsem jasno, da bosta točki ostali na Obali.
Pri gostiteljih je Makuc dosegel 11, Tine Poklar pa osem zadetkov. Pri rokometaših iz dežele suhe robe je bil najbolj učinkovit prvi strelec lige NLB Uroš Knavs z enajstimi goli.
Koprska zasedba se bo v prihodnjem krogu v Ljubljani pomerila z LL Grosist Slovanom, ribniška pa bo gostovala pri Celju Pivovarni Laško.

IZJAVI PO TEKMI:

Boris Lisica, trener RD Koper:
"Ni bila lahka tekma, ampak težka kot smo pričakovali. Tekmec je bil zelo kakovosten in čvrst. Igrali smo na razliko gola, naredili smo nekaj težkih prekrškov in tako ostali brez obeh krožnih napadalcev, kar nas je spravilo v problem. Hitro smo ga rešili z dodatno motivacijo, kar se je tudi pokazalo. Dvignili smo raven igre v napadu in v drugem polčasu je to prineslo dober rezultat. Seveda, brez dobrega vratarja nič ne bi bilo mogoče." 

Nejc Planinšek, igralec RD Riko Ribnica:
"Zagotovo je Makuc pokazal svoje dobre lastnosti kar menim, da je vplivalo tudi na potek igre. Na koncu so odločale napake in nekaj zgrešenih golov iz naše strani. Pričakovali smo več ampak borili smo se do konca."

MRK LJUBLJANA : RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO 30:37 (11:20)
Pernovšek 6 (1), Jaklič 5 (1); Cokan 11 (3), Mlakar 5.
STATISTIKA

Igralec tekme: Gal Gabršek (RK Celje Pivovarna Laško)

Celjani so v slovenski prestolnici dosegli trinajsto zmago v državnem prvenstvu, skupaj z Velenjčani pa imajo za vodilnimi Trebanjci še naprej dve točki zaostanka.
Na Galjevici je bilo vse v znamenju rokometašev iz mesta grofov. Temelje za zmago so postavili že v prvi polovici tekme, ko so povedli za deset golov (20:10). V začetku drugega polčasa je razlika narasla na ducat golov (23:11 in 24:12).
V nadaljevanju njihova vnema na igrišču ni bila več tako močna, gosti so v zadnjem delu tekme več kot prepolovili visok primanjkljaj (23:28), a nato so Celjani v finišu tekme znova strnili svoje vrste in visoko zmagali.
V gostujoči ekipi sta bila najbolj učinkovita Vid Cokan z 11 in Žiga Mlakar s petimi goli, v domači pa Luka Pernovšek s šestimi in Matevž Jaklič s petimi zadetki.
Celjska zasedba bo v prihodnjem krogu gostila Riko Ribnico, ljubljanska pa bo gostovala v Velenju.

IZJAVI PO TEKMI:

Matija Brulec, rokometaš MRK Ljubljana:
"Tekma je bila težka, a smo se borili do konca in zmagali drugi polčas. Kljub porazu smo pokazali značaj, bravo ekipa."

Gal Gabršek, rokometaš RK Celje Pivovarna Laško:
"Tekmo smo začeli dobro, potem pa v drugem polčasu zelo slabo. Z našimi ambicijami si tega ne moremo privoščiti. Treba bo opraviti konkretno analizo tekme, se odpočiti in popraviti napake do naslednjič."

RK SVIŠ IVANČNA GORICA : RK GORENJE VELENJE 26:36 (13:20)
Marojević 6 (3), Korošec 4; Velić 7, Haseljić 6.
STATISTIKA

Igralec tekme: Matevž Skok (RK Gorenje Velenje)

Velenjčani so na Dolenjskem osvojili načrtovani točki in zaostanek za vodilnimi Trebanjci vrnili na dve točki.
Izbranci gostujočega trenerja Zorana Jovičića so vodili od prve do zadnje minute. Takoj so povedli s 3:0, nato pa je njihova prednost konstantno naraščala. Na koncu prve polovice tekme je znašala sedem golov (20:13), najvišja na tekmi pa 13 golov (28:15 in 29:16).
Pri zasedbi iz Šaleške doline je bil najbolj učinkovit Tarik Velić s sedmimi goli, izkazal pa se je tudi vratar Matevž Skok s 17 obrambami. Marko Marojević je za dolenjsko zasedbo dosegel šest zadetkov.
Velenjska zasedba bo v prihodnjem krogu gostila Ljubljano, ekipa iz Ivančne Gorice pa bo gostovala v Dobovi.

IZJAVI PO TEKMI:

Nik Pirnat, rokometaš RK SVIŠ Ivančna Gorica:
"Za nami je težka tekma, na kateri smo zapravili preveč neoviranih priložnosti. To se nato pozna tudi pri končnem rezultatu. Kljub temu smo v določenih obdobjih prikazali dobro igro, zdaj pa smo osredotočeni na naslednje pomembno gostovanje v Dobovi."

Peter Šiško, igralec RK Gorenje Velenje:
"Vedeli smo, da nas v Ivančni Gorici čaka težko gostovanje. Na Sviš smo se, kljub zgoščenem urniku, dobro pripravili in vlogo favorita upravičeno potrdili na igrišču."

ŠRD ŠKOFLJICA : RK SLOVENJ GRADEC 26:31 (12:15)
Kosan 8, Ju. Rot 7 (1); Štumpfl 7 (1), Levc (4) in Cvetko (1) po 6.
STATISTIKA

Igralec tekme: Vid Levc (RK Slovenj Gradec)

Po porazu prejšnji teden proti Jeruzalemu Ormožu, je klop koroškega prvoligaša zapustiti Nenad Maksić, nastalo vrzel pa je zapolnil Žiga Lesjak. Slovenjgraški rokometaši so tokrat prekinili niz dveh zaporednih porazov in na lestvici s 14 točkami ujeli Sviš Ivančno Gorico. Škofljica je po petem zaporednem porazu ostala pri devetih točkah.
Slovenjgradčani, pri katerih bo do konca sezone zaradi poškodbe kolena manjkal najboljši strelec Kristian Eskeričić, so bili v prvih 30 minutah ves čas korak pred tekmeci. V 26. minuti so po golu Uroša Štumpfla povedli za pet golov, na odmor pa odšli s prednostjo treh golov (15:12).
Ta je hitro skopnela, potem ko so domači bolje začeli drugi del in izenačili na 18:18 v 38. minuti. Toda gosti so nato le strnili vrste in se oddaljili tekmecem na dva, tri gole. Domači so se v 56. minuti približali na -2, zadnje minute pa so povsem pripadle gostom, ki so slavili s petimi goli razlike in vpisali šesto zmago v sezoni.
Najboljši strelec je bil Blaž Nosan, ki je za domače moštvo zadel osemkrat, enega manj je zbral Juš Rot. Pri gostih je sedem golov dosegel Štumpfl, po šest pa sta jih dodala Vid Levc in Rok Cvetko.
Rokometaši Slovenj Gradca se bodo v naslednjem krogu prihodnjo soboto doma pomerili s Trimom iz Trebnjega, medtem ko bo Škofljica isti dan gostovala v Novem mestu pri Krki.

IZJAVI PO TEKMI:

Blaž Nosan, rokometaš ŠRD Škofljica:
"Pričakovali smo težko tekmo in to se je tudi pokazalo. Ko so povedli za tri gole, smo jih nato ves čas lovili. Sicer smo jih vmes ujeli, a smo žal naredili preveč tehničnih napak in na koncu so zasluženo zmagali."

Uroš Štumpfl, igralec RK Slovenj Gradec
"V tem tednu se je pri nas ogromno dogajalo, a morali smo strniti vrste. Vedeli smo kam pridemo, vedeli smo kako je Škofljica neugodna. Res imajo zelo dobro ekipo, mešanica nekaj mladih posameznikov z dodanimi izkušenimi igralci. Na koncu mislim, da smo zasluženo zmagali. Obenem pa bi rad čestital ekipi Škofljice za danes dobro predstavo."

Nedelja, 18. februar, ob 19.00:
RD LL GROSIST SLOVAN : RD URBANSCAPE LOKA (prenos na YouTube kanalu RZS TV)

IZJAVI PRED TEKMO:

Žiga Stopar, rokometaš RD Urbanscape Loka:
"V nedeljo nas čaka tekma v Ljubljani proti Slovanu. Vemo da bo ta tekma še težja kot prva, saj so dobili kakovostne okrepitve za drugi del tekmovanja. Če bomo ponovili obrambo proti Krki in popravili napake proti Kopru, vse drugo kot zmaga ne pride v poštev. Vabim pa tudi vse navijače, da se nam pridružijo na tribuni in nam pomagajo do nove zmage!"

Sreda, 28. februar, ob 18.30:
RK JERUZALEM ORMOŽ : MRK KRKA

Že odigrano, petek, 16. februar:
RK TRIMO TREBNJE : RK DOBOVA 39:25 (21:15)