21. 2. 2024

Znani točni termini tekem olimpijskih kvalifikacij

V marcu in aprilu slovenski rokometni reprezentanci čakajo kvalifikacije za nastop na poletnih olimpijskih igrah. Iz Mednarodne rokometne zveze (IHF) so sporočili točne termine tekem.
Prva si bo pot v olimpijski Pariz skušala zagotoviti moška reprezentanca, ki jo čakajo dvoboji na turnirju v španskem Granollersu. Uvodni dan, v četrtek, 14. marca se bo ob 21. uri pomerila z Brazilijo, dan kasneje pa ob enaki uri še Španijo. Sledil bo dan premora, v nedeljo, 17. marca ob 15.15. pa nato še tekma z Bahrajnom.

Žensko izbrano vrsto prvi kvalifikacijski nastop v zgodovini čaka slab mesec kasneje v nemškem Neu Ulmu. V četrtek, 11. aprila si bo ob 17.45 stala nasproti z gostiteljicami Nemkami. Sledil bo dan premora, vikend pa bo prinesel še dva preizkusa. V soboto, 13. aprila se bodo slovenske rokometašice ob 16.45 pomerile s Paragvajem, v nedeljo pa ob 16. uri še s Črnogorkami.

Vstopnice za oba kvalifikacijska turnirja so že v prodaji. Oba organizatorja ponujata tako dnevne (dve tekmi dnevno) kot tudi vstopnice za celoten turnir (vseh šest tekem). Za ogled tekem v Kataloniji so prve na voljo po ceni med 10 in 25 EUR, medtem ko se cena slednjih giblje med 22 in 55 EUR. V Nemčiji bo potrebno za dnevno vstopnico odšteti med 21 in 37,5 EUR, za ogled celotnega turnirja pa med 57,5 in 91,5 EUR.

Rokometna zveza Slovenije je s partnerjem, turistično agencijo Kompas pripravila potovalni aranžma za obisk Granollersa. Ponudba je na voljo na povezavi TUKAJ. V kratkem bo na voljo tudi ponudba za obisk Neu Ulma.

V moški konkurenci so na olimpijske igre že uvrščene Francija (gostiteljica), Danska (svetovna prvakinja), Japonska (zmagovalka azijskih kvalifikacij), Argentina (južnoameriška prvakinja), Švedska (najvišje uvrščena reprezentanca evropskega prvenstva brez mesta na olimpijskih igrah) in Egipt (afriški prvak). Prostih je še šest mest. Kvalifikacijska skupini 2 (Nemčija, Alžirija, Hrvaška in Avstrija) bo gostovala v nemškem Hannovru, skupina 3 (Norveška, Madžarska, Portugalska in Tunizija) pa v madžarski Tatabanyi.

Pri ženskah je prav tako znana polovica sodelujočih reprezentanc. To so Francija (gostiteljica), Danska (evropska podprvakinja), Južna Koreja (zmagovalka azijskih kvalifikacij), Angola (zmagovalka afriških kvalifikacij), Brazilija (zmagovalka Panameriških iger) ter Norveška (svetovna podprvakinja). Za preostalih šest mest se bodo rokometašice poleg turnirja v Neu Ulmu borile še v madžarskem Debrecenu (Švedska, Madžarska, Kamerun in Japonska) in španski Torrevieji (Nizozemska, Češka, Argentina in Španija).

Rokomet je prva kolektivna športna panoga, ki je zastopala barve Slovenije na poletnih olimpijskih igrah. Slovenski rokometaši so na njih premierno nastopili leta 2000 v avstralskem Sydneyju in tekmovanje sklenili na osmem mestu. Štiri leta pozneje so bili v Atenah 11., najvišje pa se zavihteli leta 2016 v Rio de Janeiru v Braziliji, ko so bili šesti. Rokometašice se bodo na drugi strani letos borile za premierni nastop na najelitnejšem športnem tekmovanju. V kolikor jim bo veliki met uspel, bodo postale prva slovenska ženska ekipa iz kolektivnih športov z nastopom na olimpijskih igrah. 
KVALIFIKACIJE ZA OLIMPIJSKE IGRE
MOŠKI, TURNIR 1 (Granollers, Španija)

Četrtek, 14. marca, ob 18.30:
ŠPANIJA : BAHRAJN

Ob 21.00:
SLOVENIJA : BRAZILIJA

Petek, 15. marec, ob 18.30:
BAHRAJN : BRAZILIJA

Ob 21.00:
ŠPANIJA : SLOVENIJA

Nedelja, 17. marec, ob 15.15:
SLOVENIJA : BAHRAJN

Ob 17.45:
BRAZILIJA : ŠPANIJA
ŽENSKE, TURNIR 3 (Neu Ulm, Nemčija)

Četrtek, 11. aprila, ob 17.45:
NEMČIJA : SLOVENIJA

Ob 20.15:
ČRNA GORA : PARAGVAJ

Sobota, 13. aprila, ob 14.15:
NEMČIJA : ČRNA GORA

Ob 16.45:
SLOVENIJA : PARAGVAJ

Nedelja, 14. aprila, ob 13.30:
PARAGVAJ : NEMČIJA

Ob 16.00: 
ČRNA GORA : SLOVENIJA