24. 2. 2024

Vodilni Trebanjci klonili na Koroškem

Sobota je v Ligi NLB prinesla veliko presenečenje. Slovenj Gradec je v domači dvorani na kolena spravil vodilno zasedbo Trimo Trebnje (30:29) in poskrbel, da je boj za naslov slovenskega prvaka znova povsem odprt! 

Izjemno zanimivo je bilo tudi v Celju, kjer je domača zasedba po preobratu na koncu vendarle strla Riko Ribnico (31:29). Zmage so se razveselili v Škofji Loki, kjer je junak tekme proti Ormožanom postal vratar Luka Stanojlović. Ta je po izteku igralnega časa ubranil strel s sedmih metrov za zmago s 23:22. Uspešnejši sta bili še zasedba Kopra na Kodeljevem (21:25) in Krke proti Škofljici (37:23).

Presenetljiv razplet je prinesel že petek, ko je Dobova na domačem igrišču s 33:31 ugnala Sviš Ivančno Gorico in se povzpela z dna prvenstvene lestvice. 

Zadnja tekma kroga med Gorenjem Velenjem in Ljubljano bo odigrana v začetku aprila.
LIGA NLB, 17. KROG
Sobota, 24. februar:
RK SLOVENJ GRADEC : RK TRIMO TREBNJE 30:29 (15:16)
Levc (3) in Štumpfl po 7; Miklavec 6 (1), Nešić 5.

Igralec tekme: Uroš Štumpfl (RK Slovenj Gradec)

V dramatičnem razpletu na Koroškem so udarec v boju za naslov gostom iz Trebnjega zadali domači rokometaši Slovenj Gradca, ki so tako po remiju sredi novembra proti Velenjčanom zdaj vzeli skalp varovancem Uroša Zormana. Ti sicer tudi po drugem porazu v sezoni ostajajo na vrhu lestvice z 29 točkami, a so se po zmagi proti Riko Ribnici z njimi izenačili Celjani, dve točki manj pa ima ob odigrani tekmi manj in boljšem razmerju na medsebojnih tekmah Gorenje Velenje. Slovenjgradčani so se s sedmo zmago v sezoni utrdili na osmem mestu lestvice.
Korošci so dobro začeli dvoboj, nato pa se je zdelo, da Trimo prevzema nadzor nad dogajanjem na parketu, potem ko so prvič na tekmi povedli za dva gola (10:8). Toda domači so na krilih glasne spodbude s tribun vseskozi ohranjali stik in na polčas odšli z le golom zaostanka.
V drugem pa so po nekaj obrambah Tilna Lebna domači večino časa vodili, med 38. in 45. minuto pa zagospodarili na igrišču in povedli za štiri gole (24:20). To je Zormana prisililo v minuto odmora, a se do same končnice razmerje moči ni pretirano spremenilo. Domači so ohranjali dva gola naskoka in zdržali tudi v končnici. Dobre tri minute pred koncem so v napadu za izenačenje Trebanjci z obeh krilnih položajev zatresli bolj oddaljeno vratnico, po tem pa so Slovenjgradčani spretno izpeljali tekmo do konca.
Pri domačih sta po sedem golov dosegla Vid Levc in Uroš Štumpfl, pri gostih je bil s šestimi najboljši strelec Vid Miklavec. Pri Trimu je manjkal prispevek vratarjev, vsi trije, Alen SkledarAljoša Čudić in Tin Herceg, so skupaj zbrali le štiri obrambe, Leben pri domačih pa 11.
Slovenjgradčani bodo v naslednjem krogu prihodnjo soboto gostovali pri Svišu Ivančni Gorici, Trebanjce pa isti dan čaka domača tekma proti Krki.

IZJAVI PO TEKMI:

Rok Cvetko, rokometaš RK Slovenj Gradec: 
"V tekmo smo vstopili sproščeno, a hkrati polni optimizma, saj smo vedeli, da nimamo kaj za izgubiti. Skozi celoten teden smo dobro trenirali. Pozna se, da je Žiga ob menjavi funkcije dodal svež veter v ekipo. Nocoj smo pokazali značaj, željo in borbo. Svoje so dodali tudi navijači, ki so bili vseskozi naš osmi igralec. Hvala, Slovenj Gradec, ta zmaga je zate."

Staš Slatinek Jovičić, rokometaš RK Trimo Trebnje: 
"V tekmo nismo vstopili po dogovorih. Od začetka smo bili medli, kar so domačini znali izkoristiti. V prvem polčasu je potekala igra gol za gol, v drugem pa so se gostitelji oddaljili že na štiri zadetke prednosti in tekmo pripeljali do konca. Slovenj Gradec si je zmago tokrat pošteno zaslužil."

RD URBANSCAPE LOKA : RK JERUZALEM ORMOŽ 23:22 (11:10)
Soršak 7, Dolenc 5; Sok 9 (3), Munda 4.
STATISTIKA

Igralec tekme: Luka Stanojlović (RD Urbanscape Loka)

Škofjeloški rokometaši so na tekmi, ki je bila odločena šele v tesni končnici, presenetili Ormožane in dosegli peto zmago v sezoni. Junak tekme je bil vratar Luka Stanojlović, ki je ob koncu tekme ubranil sedemmetrovko in omogočil tesno zmago domačih.
Večji del je bil dvoboj dokaj izenačen, nobena ekipa pa si ni priigrala prednosti, ki bi omogočila povsem sproščeno končnico.
Domači so bili sicer tisti, ki so bili večinoma v prednosti. V prvem delu so vodili za dva ali tri gole (9:6, 11:8), a so gostje do polčasa zmanjšali zaostanek na enega (11:10).
Podobno je bilo v nadaljevanju. Domači so sprva ušli za tri gole (17:14) in vodili tudi še z 22:19, a so se Ormožani povsem približali, najprej na 21:22 ter v zadnji minuti na 22:23. Potem so domači svoj zadnji napad zapravili, gostje so krenili v protinapad, sodnika pa sta po posredovanju domače obrambe dosodila sedemmetrovko. Že po izteku časa je odgovornost prevzel Martin Hebar, toda Stanojlović je njegov strel ubranil in zmaga je ostala v Škofji Loki.
Pri domačih je sedem golov dosegel Jaka Soršak, pet pa Andrej Dolenc, pri Ormožu je bil najboljši Tadej Sok z devetimi.
Naslednjo tekmo bodo Škofjeločani igrali 2. marca v gosteh pri Škofljici, Ormožani bodo ta dan gostili Kodeljevčane.

IZJAVI PO TEKMI:

Luka Stanojlović, rokometaš RD Urbanscape Loka:
"Mislim, da smo danes odlično začeli tekmo. Povedli smo z 7:2. V nobenem trenutku nismo dovolili tekmecem, da prevzamejo nadzor. Tokrat so se fantje izjemno borili v obrambi, kar je na koncu pomagalo tudi meni. Borili so se do konca in jaz z njimi. V napadu smo igrali potrpežljivo in na koncu zasluženo zmagali. V preostanku vikenda se bomo malo odpočili, v ponedeljek pa nas že čakajo priprave na Škofljico. Na gostovanju nas bo ponovno čakala težka in zahtevna tekma. Mislim, da smo dokazali, da je tekma proti Slovanu prejšnji teden bila le odraz naše slabe osredotočenosti, slab dan. Tokrat smo dokazali, da znamo in zmoremo. Hvala navijačem za podporo."

Martin Hebar, rokometaš RK Jeruzalem Ormož:
"Katastrofalen vstop v tekmo nas je kasneje stal, da smo nato celoten čas lovili gostitelje. Ko pa smo se jim končno približali, smo naredili preveč napak, zgrešili preveč strelov ter prejeli preveč zadetkov ob dvigu sodniških rok. Na koncu smo imeli tudi sedemmetrovko za izenačenje, pa nam je vratar domače ekipe strel ubranil in preprečil osvojitev vsaj ene točke. Čestitke Škofji Loki za zmago. Mi se moramo ozreti že naprej, v sredo nas že čaka nova tekma proti Krki."

RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO : RD RIKO RIBNICA 31:29 (13:15)
Mazej in Miličević po 6; Ljevar 9 (1), Cimerman 8.
STATISTIKA

Igralec tekme: Uroš Miličević (RK Celje Pivovarna Laško)

Celjani so prišli do trdo prigarane zmage proti Ribnici. Obračun je ponudil številne preobrate, zadnjega je v ključnih trenutkih uspelo izvesti gostiteljem. Ti so se na lestvici točkovno izenačili z vodilnimi Trebanjci, Ribnica je sedma.
Celjani so odločno začeli in v 11. minuti vodili z 8:3. Še vedno lepe štiri gole prednosti so imeli Celjani še pri 13:9 v 21. minuti, nato pa je sledilo črno obdobje v celjski igri in vzpon Ribničanov.
Ti so namreč z nizom štirih golov najprej izid poravnali na 13:13, tudi po zadetkih razpoloženega Brina Cimermana, v prvem polčasu jih je dosegel sedem, pa so na glavni odmor nesli prednost dveh golov.
Nalet s konca prvega so Ribničani prenesli tudi v uvod drugega polčasa, saj so dosegli še tri gole zapovrstjo in tako z delnim izidom 9:0 prišli na 18:13.
Po golu Uroša Knavsa, ki je zadel za 20:14, pa so se spet prebudili tudi domači rokometaši. Do 42. minute so zmanjšali zaostanek na zgolj zadetek, nato pa so ob dveh izključenih igralcih Ribnice, Gašperja Hrastnika in Cimermana, prišli do izenačenja na 24:24 v 47. minuti.
Celje je v 48. minuti prek Tima Cokana prišlo do prvega vodstva po dolgem času, toda Ribnica se ni dala. Znova je sama povedla za dva gola, tekma preobratov pa se je nadaljevala, saj so nato spet domači v 55. vodili za dva gola po Mazejevem protinapadu.
Celjani so zatem dobro zaigrali tudi v obrambi, tako da so gostom preprečili približanje na en zadetek, sami pa so nato v zadnji minuti potrdili zmago z novim golom Tadeja Mazeja.
Mazej in Uroš Miličević sta bila s po šestimi goli najboljša strelca Celja, Leon Ljevar in Cimerman pa sta za goste vpisala devet oziroma osem zadetkov.
Celjani bodo v 18. krogu prihodnjo nedeljo gostovali v Kopru, Ribnica psa bo dan prej gostila Gorenje.

IZJAVI PO TEKMI:

Alem Toskić, trener RK Celje Pivovarna Laško:
"Dosegli smo pomembno zmago. Lahko samo rečem kapo dol. Fantje so dali vse od sebe, se borili do zadnjega atoma moči. Naša igra je precej nihala, a to smo videli že na prejšnjih tekmah. Imamo majhno število igralcev in ko se zgodi rotacija naš ritem igre pade. Ponosen sem na te fante, da so pokazali pravi značaj in zmagali."

Borut Maček, trener RD Riko Ribnica: 
"Tekmo smo začeli slabše, a po približno 10 minutah našli pravi ritem in se še v prvem polčasu vrnili v igro. Na začetku drugega polčasa smo povedli že s šestimi zadetki prednosti. Mogoče so se fantje preveč sprostili in Celjani so se hitro vrnili. Na koncu so bili boljši v napeti končnici. Čestital bi našim fantom, da so prikazali dobro rokometno predstavo."

MRK KRKA : ŠRD ŠKOFLJICA 37:23 (21:16)
Majstorović 15 (6), Stanojević 5; Pangerc 5 (1), Ju. Rot 4.
STATISTIKA

Igralec tekme: Blaž Brajer (MRK Krka)

Rokometaši iz Novega mesta so upravičili vlogo favorita obračuna in na koncu dosegli visoko zmago, svojo že drugo v tem tednu, potem ko so pred dnevi na zaostali tekmi 15. kroga že premagali Slovan.
Tokrat je bila tekma enakovredna le v začetnem obdobju, ko so gostje zadnjič imeli neodločen izid (3:3). Pozneje so krkaši počasi, a zanesljivo povečevali naskok, sredi prvega polčasa se je razlika gibala med tremi in štirimi goli, ob polčasu pa je bila +5.
Nič drugače ni bilo v nadaljevanju, Krka ni dovolila, da bi se gostje približali, po drugi strani pa je naskok počasi višala, dvoštevilčnega je dosegla pri 30:20. Zaključek je bil tako le rutinska naloga, končni izid pa 37:23.
Pri domačih je strelsko izstopal Marko Majstorović, ki je dosegel 15 zadetkov, Veljko Stanojević jih je dodal pet. S petimi je bil pri poražencih najbolj učinkovit Matic Pangerc.
V naslednjem krogu bo Škofljica 3. marca gostila Urbanscape Loko, Krka pa bo isti dan gostovala pri vodilnih Trebanjcih.

IZJAVI PO TEKMI:

Blaž Brajer, rokometaš MRK Krka:
"Mislim, da smo pokazali več od Škofljice. Tekmo smo začeli zbrano in motivirano, kar je na koncu pokazal tudi rezultat. Vesel sem, da sem po mnenju trenerja Skoka igralec tekme, vesel pa tudi za priložnost in zaupanje celotne ekipe."
 
Blaž Nosan, rokometaš ŠRD Škofljica:
"V prvem polčasu smo imeli za nas dokaj ugoden rezultat. V drugem delu pa nam igra enostavno ni stekla, zadeli smo le šest zadetkov. Čestitam Krki za zasluženo zmago."

RD LL GROSIST SLOVAN : RD KOPER 21:25 (11:11)
Pajt 6 (4), Pipp 4; Makuc 9 (3), Zugan 7.
STATISTIKA

Igralec tekme: Andraž Makuc (RD Koper)

Koprčani so po borbeni predstavi na Kodeljevem upravičili vlogo favorita. Dvoboj so odločili z nekoliko boljšo igro v zadnjih desetih minutah. Koper je vpisal deseto zmago sezone, Slovan, ki ga vodi Boris Denić, pa je doživel 12. poraz.
Ljubljančani so odločno začeli in hitro povedli s 5:2, toda v nadaljevanju so se Primorci vrnili v igro tudi po zaslugi vratarja Marina Đurice (skupaj je imel 13 obramb). Ekipi sta tako večji del polčasa bili enakovreden boj, tudi na glavni odmor sta šli povsem poravnani.
V 36. minuti je Andraž Makuc s sedmih metrov Kopru priigral prvo vodstvo po tistem z 1:0 z začetka tekme. Ekipi je zgolj zadetek ločil še v 50. minuti.
Tehtnico pa sta na koprsko stran nagnila zadetka Kleja Sanaborja in Bora Breznikarja v 52. minuti, saj sta ta pomenila vodstvo z 20:17.
Ko so se domači spet povsem približali, pa je v 58. in 59. minuti zaporedna gola dosegel Dani Zugan za 24:20. To pa je bil dovolj velik naskok za zmago.
Kenan Pajt je bil s šestimi goli najboljši strelec Slovana, Makuc je za Koper dosegel devet, Zugan pa sedem zadetkov.
Slovan bo v 18. krogu prihodnjo soboto gostoval pri Jeruzalemu Ormožu, Koper pa bo dan pozneje gostil Celje Pivovarno Laško.

IZJAVI PO TEKMI:

David Kovačič, rokometaš RD LL Grosist Slovan:
"Že drugo tekmo smo izgubili na podoben način. Težko zberem misli po takšni tekmi, saj je bil isti scenarij kot proti Krki. Kot da nam pade osredotočenost v drugem polčasu, tako v napadu kot v obrambi. Preprosto, morali bomo strniti misli za naslednje tekme."

Andraž Makuc, rokometaš RD Koper:
"Za nami je zelo težka tekma. Vidi se, da je Slovan v drugem delu močno napredoval. Sestavil je močno ekipo, ki bo po mojem zapretila tekmecem v ligi. Mi smo veseli teh dveh točk in nadaljujemo zmagovalni niz."

Petek, 5. april, ob 18.00:
RK GORENJE VELENJE : MRK LJUBLJANA

Že odigrano, petek, 23. februar:
RK DOBOVA : RK SVIŠ IVANČNA GORICA 33:31 (16:10)
Ekipa Tekme Zmage Neodločeno Porazi Dani : prejeti goli Razlika Točke
1 RK TRIMO TREBNJE 17 14 1 2 559:439 120 29
2 RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO 17 14 1 2 570:479 91 29
3 RK GORENJE VELENJE 16 12 3 1 494:403 91 27
4 MRK KRKA 16 9 3 4 478:419 59 21
5 RD KOPER 17 10 0 7 492:465 27 20
6 RK JERUZALEM ORMOŽ 16 9 2 5 433:425 8 20
7 RD RIKO RIBNICA 17 8 2 7 560:534 26 18
8 RK SLOVENJ GRADEC 17 7 2 8 485:498 −13 16
9 RK SVIŠ IVANČNA GORICA 17 6 2 9 487:513 −26 14
10 RD URBANSCAPE LOKA 17 5 2 10 472:521 −49 12
11 RD LL GROSIST SLOVAN 17 4 1 12 459:496 −37 9
12 ŠRD ŠKOFLJICA 17 4 1 12 445:518 −73 9
13 RK DOBOVA 17 3 0 14 425:543 −118 6
14 MRK LJUBLJANA 16 2 0 14 436:542 −106 4