27. 2. 2024

Znani slovenski aduti v boju za olimpijske igre

V torek je v razstavnem salonu podjetja Wallis Motor Ljubljana selektor moške članske rokometne reprezentance Uroš Zorman razkril imena rokometašev, ki jih je povabil na priprave pred kvalifikacijami za olimpijske igre. Na seznam je uvrstil 20 igralcev.

V primerjavi z januarskim evropskim prvenstvom se po poškodbi v reprezentanco vrača izvrstni desnokrilni rokometaš španske Barcelone Blaž Janc, dres izbrane vrste pa bo znova oblekel tudi izkušeni krožni napadalec Matej Gaber. Poleg slednjih se na seznamu nahajajo še krilni igralci Tilen KodrinTadej MazejStaš Slatinek JovičićGašper Marguč in Domen Novak, zunanji igralci Borut MačkovšekPeter ŠiškoAleks VlahDean BombačMiha ZarabecJure Dolenec in Nejc Cehte, krožni napadalci Blaž BlagotinšekKristjan Horžen in Matic Suholežnik ter vratarji Klemen FerlinUrban Lesjak in Miljan Vujović.


"Vsak, ki je uvrščen na seznam povabljenih, se tam nahaja, ker premore kakovost in ne zaradi česar koli drugega. Imena igralcev se od zadnje akcije niso veliko spremenila. Lahko smo veseli povratka Janca in Gabra, ki sta bila poprej poškodovana," je na novinarski konferenci dejal selektor Uroš Zorman"Že od začetka delovanja na mestu selektorja pravim, da nima smisla nekoga prepričevati za nastop v reprezentanci, če si sam tega ne želi. Nobene zamere ni, če nekdo odkloni vabilo. Gaber ni nikoli rekel ne. Imel je zdravstvene težave, ki so se uredile in sedaj je znova na razpolago reprezentanci Slovenije. Z Jancem bosta zagotovo dodana vrednost naše ekipe," je v izogib napačnim interpretacijam povratek krožnega napadalca dodatno pojasnil 44-letni trener.


Olimpijske kvalifikacije slovenske rokometaše čakajo med 14. in 17. marcem v španskem Granollersu. Za dve mesti, ki bosta vodili v Pariz, se bodo pomerili z Brazilijo (četrtek, 14. 3. ob 21.00, Španijo (petek, 15. 3. ob 21.00) in Bahrajnom (nedelja, 17.3. ob 15.15). Celotne priprave na obračune bodo Slovenci opravili v Španiji, saj bodo zaradi časovne umestitve dogajanja med zborom v polni zasedbi in tekmo z Južnoameričani lahko opravili le tri treninge.


Vstopnice za kvalifiki turnir so že v prodaji. Organizatorji ponujajo tako dnevne (dve tekmi dnevno) kot tudi vstopnice za celoten turnir (vseh šest tekem). Prve so na voljo po ceni med 10 in 25 EUR, medtem ko se cena slednjih giblje med 22 in 55 EUR. Nakup je možen preko spletna na povezavi TUKAJ.
Rokometna zveza Slovenije je s partnerjem, turistično agencijo Kompas pripravila potovalni aranžma za obisk Granollersa. Ponudba je na voljo na povezavi TUKAJ

Na olimpijske igre so že uvrščene Francija (gostiteljica), Danska (svetovna prvakinja), Japonska (zmagovalka azijskih kvalifikacij), Argentina (južnoameriška prvakinja), Švedska (najvišje uvrščena reprezentanca evropskega prvenstva brez mesta na olimpijskih igrah) in Egipt (afriški prvak). Prostih je še šest mest, po dve bo zapolnil vsak kvalifikacijski turnir. Drugi (Nemčija, Alžirija, Hrvaška in Avstrija) bo gostoval v nemškem Hannovru, tretji (Norveška, Madžarska, Portugalska in Tunizija) pa v madžarski Tatabanyi.


Rokomet je prva kolektivna športna panoga, ki je zastopala barve Slovenije na poletnih olimpijskih igrah. Slovenski rokometaši so na njih premierno nastopili leta 2000 v avstralskem Sydneyju in tekmovanje sklenili na osmem mestu. Štiri leta pozneje so bili v Atenah 11., najvišje pa se zavihteli leta 2016 v Rio de Janeiru v Braziliji, ko so bili šesti. 


V sklopu novinarske konference sta podjetje Wallis Motor Ljubljana in Rokometna zveza Slovenije podaljšala sponzorsko sodelovanje, ki se je začelo ob ustanovitvi prvega v letu 2021. "Smo družbeno odgovorno podjetje in podpiramo dejavnosti, ki pripomorejo k razvoju družbe in športa pri nas. S podpisom pogodbe utrjujemo našo podporo na področju mobilnosti in ponosni smo, da podpiramo slovenski rokomet in Rokometno zvezo Slovenije že od ustanovitve podjetja Wallis Motor Ljubljana. Naša vizija je od začetka jasno začrtana in jo uspešno uresničujemo. Želimo postati najboljši prodajno-servisni center vozil BMW v Sloveniji," je ob podpisu podaljšanja sodelovanja dejal direktor podjetja Wallis Motor Ljubljana Blaž Urbanija in nadaljeval: "Šport nam je blizu in z njim si zaposleni v našem podjetju delimo enake vrednote. Tako pri našem delu, kot tudi športu sta najbolj pomembna vztrajnost in predanost. Tudi naše poslovanje temelju na timskem delu, kjer ima vsak sodelavec točno določeno vlogo in le tako lahko našim strankam nudimo najboljše prodajne in servisne storitve."


Sponzorsko pogodbo je v imenu Rokometne zveze Slovenije podpisal podpredsednik Sebastjan Gergeta"Zahvaljujem se podjetju Wallis Motor Ljubljana in gospodu Urbaniji za izkazano zaupanje s podaljšanjem sodelovanja. Sredstva bodo namenjena razvoju slovenskega rokometa in delovanju Rokometne zveze Slovenije. S Strategijo, ki smo jo zastavili z novim predsednikom, je ambiciozna. Podjetje Wallis Motor Ljubljana je dodaten igralec v polju, ki nam omogoča doseganje ciljev. Takšna sponzorstva so za nas velika čast, obenem pa velika odgovornost, saj nam nalagajo doseganje zastavljenih ciljev. Ne le tistih, opredeljenih s pogodbo, temveč tudi drugih ciljev in odličnosti, s katerimi kar najbolje predstavljamo svoje sponzorje. Hvala gospodu Urbaniji tudi za to, da je že dve leti član predsedstva RZS in tako prispeva k razvoju slovenskega rokometa," je hvaležno dejal Gergeta. 

SEZNAM VABLJENIH IGRALCEV NA PRIPRAVE
Igralec Igralno mesto Rojen Višina Klub
Blaž Blagotinšek krožni napadalec 1994 202 SG Flensburg Handewitt (NEM)
Dean Bombač srednji zunanji 1989 190 OTP Bank-Pick Szeged (MAD)
Nejc Cehte desni zunanji 1992 196 RK Eurofarm Pelister (MKD)
Jure Dolenec desni zunanji 1988 191 Limoges Handball 87 (FRA)
Klemen Ferlin vratar 1989 192 HC Erlangen (NEM)
Matej Gaber krožni napadalec 1991 198 OTP Bank - Pick Szeged (MAD)
Kristjan Horžen krožni napadalec 1999 192 Vfl Gummersbach (NEM)
Blaž Janc desno krilo 1996 186 FC Barcelona (ŠPA)
Staš Jovičić Slatinek levo krilo 2000 185 RK Trimo Trebnje
Tilen Kodrin levo krilo 1994 192 Vfl Gummersbach
Urban Lesjak vratar 1990 187 RK Eurofarm Pelister (MKD)
Borut Mačkovšek levi zunanji 1992 204 OTP Bank-Pick Szeged (MAD)
Gašper Marguč desno krilo 1990 180 Telekom Veszprem HC (MAD)
Tadej Mazej levo krilo 1998 190 RK Celje Pivovarna Laško
Domen Novak desno krilo 1998 181 HSG Wetzlar (NEM)
Matic Suholežnik krožni napadalec 1995 202 HC Zagreb (HRV)
Peter Šiško levi zunanji 2001 192 RK Gorenje Velenje
Aleks Vlah levi zunanji 1997 191 Aalborg Handbold (DAN)
Miljan Vujović vratar 2000 198 TVB Stuttgart (NEM)
Miha Zarabec srednji zunanji 1991 178 SPR Wisla Plock SA (POL)
KVALIFIKACIJE ZA OLIMPIJSKE IGRE PARIZ 2024, TURNIR 1 (ŠPANIJA, GRANOLLERS)
Četrtek, 14. marca, ob 18.30:
ŠPANIJA : BAHRAJN

Ob 21.00:
SLOVENIJA : BRAZILIJA

Petek, 15. marec, ob 18.30:
BAHRAJN : BRAZILIJA

Ob 21.00:
ŠPANIJA : SLOVENIJA

Nedelja, 17. marec, ob 15.15:
SLOVENIJA : BAHRAJN

Ob 17.45:
BRAZILIJA : ŠPANIJA