28. 2. 2024

Mladinsko in kadetsko reprezentanco v četrtek čaka žreb pred EP

V četrtek se bo na Dunaju ob 15. uri začel žreb skupin za poletni evropski prvenstvi mlajših moških starostnih selekcij. Tekmece bosta dobili obe slovenski izbrani vrsti, znane bodo tudi preostale skupine prvenstva do 20 let, ki se bo odvijalo Sloveniji.


Med 10. in 21. julijem bo v Celju in okolici potekalo novo prvenstvo za mlajše starostne selekcije. To poletje bodo na Štajerskem gostovale najboljše moške reprezentance do 20 let. Četrtkov žreb bo ekipe razporedil v šest skupin s po štirimi udeleženkami.


V ples kroglic se bo reprezentanca, ki jo bo vodil glavni trener Klemen Luzar, podala iz drugega kakovostnega bobna. To obenem pomeni, da se v prvem delu ne bo mogla srečati z Norveško, Portugalsko, Ferskimi otoki, Islandijo ali Črno goro. V prvem bobnu se nahajajo Španija, Švedska, Nemčija, Madžarska, Hrvaška in Danska, v tretjem Srbija, Francija, Poljska, Italija, medtem ko četrtega sestavljajo Ukrajina, Izrael, Švica, Romunija in Grčija. Na prvenstvu v Celju bodo nastopile tudi ekipe Avstrije, Češke in Severne Makedonije, ki so osvojile kvalifikacijske turnirje v letu 2022. Dve ekipi bo žreb posadil v tretji, eno pa v četrti boben.


Slovenija bo kot gostiteljica imela možnost, da si sama izbere skupino prvega dela evropskega prvenstva do 20 let. Najprej bo tako ples kroglic razporedil ekipe četrtega, tretjega, in prvega bobna, po odločitvi slovenskega glavnega trenerja pa bodo na preostala mesta posajene še preostale ekipe iz drugega bobna.


Ekipe bodo v Celju v 12 dneh odigrale 96 tekem. V prvem delu se bodo znotraj skupin pomerile po enokrožnem sistemu. V boju za najvišja mesta bodo z napredovanjem v drugi del tekmovanja ostale zmagovalke skupini ter dve najboljši drugouvrščeni reprezentanci – ena iz skupin A, B in C, druga iz skupin D. E in F. Najboljši reprezentanci dveh skupin drugega dela bosta napredovali v polfinale, ki bo na sporedu 20. julija, dan za tem sledita še obe tekmi za medalje. Izbrane vrste, ki se ne bodo uvrstile v drugi del, do konca prvenstva čakajo tekme za končno razvrstitev.


Konec poletja bo nato na sporedu še evropsko prvenstvo za fante do 18 let, ki ga bo med 7. in 18. avgustom gostila Podgorica v Črni gori. Tudi pred tem žrebom je slovenska vrsta, ki jo vodi Marko Šibila, postavljena v drugi boben, skupaj z Madžarsko, Črno goro, Portugalsko, Norveško in Francijo. V prvem bobnu se nahajajo Španija, Nemčija, Švedska, Hrvaška, Danska in Islandija, v tretjem Srbija, Ferski otoki, Poljska, Češka, Švica in Avstrija, četrtega pa sestavljajo Grčija, Severna Makedonija, Romunija, Izrael, Ukrajina in Italija. Sistem tekmovanja bo identičen kot v Celju.


Žreb bo mogoče v živo spremljati preko spletnega prenosa na YouTube kanalu EHF Home of Handball na povezavi TUKAJ.


Slovenija julija tako nadaljevala z gostiteljstvom rokometnih tekmovanj na najvišji ravni. Leta 2004 je gostila evropsko moško člansko prvenstvo (Ljubljana, Celje, Velenje, Koper). Po daljšem premoru so v zadnjih letih v Celju gostovala evropska prvenstva za dekleta do 19 (2017) in 17 (2019) let ter za fante do 20 (2018) let. Leta 2022 je v Celju z okolico potekalo svetovno prvenstvo za dekleta do 20 let, Slovenija pa je bila istega leta s Severno Makedonijo in Črno goro še gostiteljica ženskega članskega evropskega prvenstva.