2. 3. 2024

Ekipe v repa lestvice pokazale zobe, vodilni ekipi zanesljivi

Sobota je prinesla razburljive in zanimive razplete 18. kroga Lige NLB. Zobe so pokazale ekipe v borbi za obstanek, moštvi z vrha lestvice ničesar nista prepuščali naključju.

Zmag so se razveselile kar tri izmed štirih ekip, ki zasedajo zadnja štiri mesta lestvice. Na obračunu zasedb povsem z repa lestvice je Ljubljana na Galjevici s 34:23 odpravila Dobovo. LL Grosist Slovan je z novo okrepitvijo presenetil v Ormožu (26:24), obenem pa je Škofljica s 33:29 premagala Urbanscape Loko. Slednja, ki se nahaja kot prva nad cono izpada oziroma poti v dodatne kvalifikacije za obstanek, ima tako na lestvici pred Slovanom in Škofljico le še točko prednosti.

Pod vodstvom novega trenerja Žige Lesjaka je tudi v tretje zmago vpisal Slovenj Gradec. Tokrat je gostoval v Stični, kjer je ob polčasu imel zajetno prednost, ki pa jo je Sviš Ivančna Gorica skorajda povsem izničil. V končnici se je tehtnica vendarle nagnila na koroško stran.

Na tekmi kroga je Gorenje Velenje zanesljivo opravilo svoje delo v Ribnici in zmagalo s 30:24. Na dolenjskem derbiju ničesar ni prepuščalo naključju niti moštvo vodilnega Trima Trebnjega, ki je pred svojimi navijači novomeško Krko odpravilo s 25:20.

V nedeljo bo sledil še obračun Kopra in Celja Pivovarne Laško z začetkom ob 18.00.
LIGA NLB, 18. KROG
Sobota, 2. marca, ob 17.00:
RK TRIMO TREBNJE : MRK KRKA 25:20 (13:9)
Miklavec in Jurečič (3) po 8; Kukman 6 (5), Majstorović (1) in Stanojević po 3.
STATISTIKA

Igralec tekme: Vid Miklavec (RK Trimo Trebnje)

Trebanjci so se po porazu v Slovenj Gradcu vrnili na zmagovalna pota, potem ko so po dobrih 20 minutah prišli do štirih zadetkov prednosti, pozneje pa prednost držali do konca. Trimo je vpisal 15. zmago in ima na vrhu lestvice dve točki prednosti pred Celjem, ki ga tekma čaka v nedeljo v Kopru. Krka, ki je prekinila niz treh tekem brez poraza, je doživela peti poraz, za tokratnimi tekmeci zaostaja za devet točk.
Obračun v Trebnjem se je začel zelo izenačeno, ekipi sta bili ena ob drugi, šele v 19. minuti je Jan Jurečič domači zasedbi priigral dva gola prednosti, v 22. in 23. pa sta Vid Miklavec poskrbela še za izdatnejšo prednost (11:7). S štirimi goli prednosti so šli izbranci Uroša Zormana tudi na glavni odmor.
Podobno razliko so gostitelji držali tudi v drugem polčasu, tekmecev niso spustili bližje kot na tri zadetke, za nameček je tik pred koncem Miklavec zadel še za najvišjo prednost tekme in tudi končni izid 25:20.
Pri domačih sta po osem golov dosegla Jurečič in Miklavec, pri gostih jih je Tilen Kukman dosegel šest.
Trebanjci bodo v 19. krogu v četrtek gostovali v Škofji Loki, Krka pa bo prihodnjo soboto gostila Sviš Ivančno Gorico.

IZJAVI PO TEKMI:

Vida Miklavec, rokometaš RK Trimo Trebnje:
"Po porazu v prejšnjem krogu smo se morali hitro pobrati in osredotočiti na to tekmo. Zavedali smo se, da so krkaši kakovostna ekipa, ki zaseda visoko mesto na lestvici državnega prvenstva. Celotno tekmo smo držali dober ritem in nekaj golov prednosti. Pokazali smo, da imamo značaj in željo po zmagi ter na koncu tudi zasluženo osvojili novi dve točki. Hvala vsem navijačem, ki so pričarali noro vzdušje, kot se tudi spodobi za dolenjski derbi."

Nace Zajc, rokometaš MRK Krka:
"Zavedali smo se, da nas čaka težko gostovanje. Prvi polčas smo začeli precej dobro, vendar smo nato zgrešili nekaj neoviranih strelov in domači so se uspeli oddaljiti na nekaj golov prednosti. Tudi v drugem polčasu se nam po nekaj dobrih obrambah trebanjskega vratarja ni uspelo približati na več kot tri zadetke zaostanka, zato smo morali na koncu premoč priznati domači ekipi."

RK JERUZALEM ORMOŽ : RD LL GROSIST SLOVAN 24:26 (11:10)
Pungartnik 7, Sok 5 (1); Pipp 6 (1), Grebenc 5.
STATISTIKA

Igralec tekme: Erik Krbavčić (RD Slovan)

Ljubljanska zasedba je v Ormožu presenetila domači Jeruzalem in prekinila niz dveh zaporednih porazov. Slovan je s peto zmago v sezoni ohranil 11. mesto na lestvici, medtem ko Ormožani ostajajo pri 21 točkah v zgornjem domu prvenstvene lestvice.
Dvoboj v Ormožu je bil od samega začetka izenačen. Jeruzalem je sicer povedel za dva gola (4:2), a se nikakor ni mogel odlepiti od ljubljanske zasedbe. Domači so na daljši odmor odšli z golom prednosti (11:10).
Tudi v drugem delu se je nadaljevala borba za vsako žogo, vsak gol. Gostje so izničili tri gole zaostanka in v 43. minuti povedli s 17:16. Ormožani so v 52. minuti izenačili na 22:22, nato pa so gosti povedli s 24:22 in otežili delo domačim v lovu na deseto zmago.
Jeruzalem je imel v zadnjih petih minutah dvakrat po dve minuti igralca več v polju, kar je izkoristil in ob koncu 58. minute izenačil na 24:24. Ljubljančani so nato zadeli, svoj napad pa so domači zapravili in Slovan se je lahko po novem zadetku veselil pomembne zmage.
Pri varovancih Borisa Deniča je Matic Anton Pipp dosegel šest golov, Jan Grebenc, ki je ljubljansko zasedbo pred tekmo okrepil z vrst Rika Ribnice, jih je dodal pet. Pri Ormožanih je Gašper Pungartnik zadel sedemkrat, Tadej Sok pa petkrat.
Ormožani bodo v naslednjem krogu gostili ekipo Kopra, Slovan pa bo prav tako doma igral proti Škofljici.

IZJAVI PO TEKMI:

Matic Pipp, rokometaš RD LL Grosist Slovan:
"Vedeli smo kaj nas čaka na Hardeku. Dobro smo se pripravljali celi teden, dogovorili smo se, da držimo dobro raven obrambe ter hiter protinapad. Računali smo tudi na to, da bo Ormož malo utrujen po težki sredini tekmi, ampak vsa čast gostiteljem za odlično, borbeno igro. Tekma je bila izjemno lepa tudi za gledalce in hvala bogu za dobljeni dve tekmi, ki nam bosta prišli prav v borbi za obstanek. V naslednjem krogu nas čaka Škofljica, ki se prav tako bori za obstanek."
 
Aljoša Munda, rokometaš RK Jeruzalem Ormož:
"Rezultat je za nas žal veliko razočaranje, saj smo končno dobro začeli tekmo. V drugem polčasu nam je zmanjkalo malo energije, veliko je bilo izgubljenih žog. Ne vem, ali je to utrujenost, ampak morali bi zmagati. Čim prej bo potrebno pozabiti na to tekmo in se sestaviti nazaj, saj nas naslednjo soboto že čaka Koper, do takrat moramo biti pravi. Noge so težke, malo smo utrujeni, ampak ni časa za počitek. V soboto spet na polno, igramo doma in gremo po dve točki. Tudi zmaga bi bila malo bolj slajša, zaradi nedavnega poraza v pokalu proti ekipi Kopra, tako da gremo v to tekmo z dodatno motivacijo."

ŠRD ŠKOFLJICA : RD URBANSCAPE LOKA 33:29 (14:15)
Kljun in Ju. Rot (1) po 8; Soršak 8 (3), A. Jesenko 7 (1).
STATISTIKA

Igralec tekme: Luka Kljun (ŠRD Škofljica)

Domači rokometaši so bili po petih zaporednih porazih, ki so jih nanizali v državnem prvenstvu, odločeni, da prekinejo črn niz. Medtem pa so Škofjeločani v prejšnjem krogu po tesni tekmi presenetili Ormožane in dosegli peto zmago v sezoni, zato so si želeli nov par točk osvojiti tudi na Škofljici.
Ekipi, ki sta tudi na lestvici precej izenačeni, sta odločno začeli tekmo in se ves čas izmenjavali v vodstvu. Nobeni si ni uspelo priigrati večje prednosti, na odmor pa so s prednostjo zadetka (15:14) odšli gosti. Pri domačih je s petimi goli v prvem delu tekme blestel Juš Rot, ki je na koncu zbral osem zadetkov.
Tudi v drugem delu je bila tekma tesna. Domačini so najprej izid poravnali, se izmenjavali v vodstvu in enakovredno borili, prvo večjo prednost (27:23) pa so si priigrali gostitelji, pri katerih je bil v tem delu igre neustavljiv zlasti Luka Kljun; skupno je dosegel osem golov.
Škofljici je prednost uspelo zadržati do konca tekme, s čimer je po petih porazih v nizu dosegla prvo zmago, skupno pa peto v sezoni. Pri gostih, ki so kljub porazu zadržali deseto mesto na prvenstveni lestvici, je bil z osmimi goli najbolj učinkovit Jaka Soršak.
V naslednjem krogu bo Škofljica 9. marca gostovala v Ljubljani pri Grosistu Slovanu, Urbanscape Loka pa bo 7. marca gostila vodilno ekipo državnega prvenstva, trebanjski Trimo.

IZJAVI PO TEKMI:

Aljaž Lešek, rokometaš ŠRD Škofljica:
"Vedeli smo, kaj prinaša ta tekma. Bili smo brez dveh pomembnih igralcev, zato smo ostali toliko bolj stisnili in v drugem polčasu obrnili izid. Obramba je bila prava, borili smo se do konca. Čestitam fantom in velika zahvala tudi občinstvu."

Aljaž Jesenko, rokometaš RD Urbanscape Loka:
"Težka tekma je za nami, za obe ekipi je bila ta tekma zelo pomembna v boju za obstanek. Videli smo igro "gol za gol", vedeli smo da v končnico ne smemo priti izenačeni, saj je nato težko, tudi zaradi odličnega vzdušja domače publike. Ponovno smo zgrešili kakšen neoviran strel preveč, tudi 33 prejetih zadetkov je zagotovo preveč. In rezultat je takšen."

RK SVIŠ IVANČNA GORICA : RK SLOVENJ GRADEC 30:31 (9:17)
Korošec 7, Marojević 6 (1); Štumpfl 11 (4), Cvetko 6 (2).
STATISTIKA

Igralec tekme: Tilen Leben (RK Slovenj Gradec)

Slovenjgraški rokometaši so po zmagi proti vodilni ekipi Trima nadaljevali pozitiven trend tudi v Stični. Po zamenjavi trenerja, Nenada Maksića je na klopi nadomestil Žiga Lesjak, so Korošci zmagali tretjič zapovrstjo.
Po Škofljici in Trimu je "padel" še Sviš (14 točk). Slovenjgradčani imajo na kontu 16 točk, saj je Trimo Trebnje po tekmi vložil pritožbo. O razpletu bo tako odločilo vodstvo tekmovanja.
Gosti so v Stični razliko najprej naredili do polovice prvega polčasa, ko so povedli za štiri gole (9:5). Domači so se nato približali na -3, a je ob koncu polčasa slovenjgraška zasedba znova ušla, tokrat na osem golov (17:9).
V drugem delu so gosti sprva ohranjali osem golov prednosti, nato pa se je v napadu ustavilo. Domačini so rezali v zaostanek in se v 49. minuti približali na vsega dva gola razlike. Večkrat so prišli tudi na le gol zaostanka in imeli celo zadnji napad za izenačenje. Tega so zapravili, s čimer so Slovenjgradčani odnesli dve točki.
Uroš Štumpfl je za Korošce dosegel 11 golov, šest jih je dodal Rok Cvetko, pri domačih pa je bil s sedmimi zadetki najboljši strelec Lucijan Korošec. Šest jih je dosegel Marko Marojević.
Rokometaši Sviša bodo v naslednjem krogu gostovali pri Krki, Slovenjgradčani pa bodo gostili Ljubljano.

IZJAVI PO TEKMI:

Lucijan Korošec, igralec RK Sviš Ivančna Gorica:
"Za nami je zelo zahtevna tekma, ki smo jo odigrali po najboljših močeh. Prvi polčas smo odigrali nekoliko slabše in se nismo držali vseh dogovorov. V drugem delu smo pokazali pravi obraz, ampak nam je na koncu nekoliko zmanjkalo za točko ali dve."

Tilen Leben, igralec RK Slovenj Gradec:
"Mislim, da so navijači dobili lepo tekmo. Mi smo vedeli, da bo težko. Oboji smo si želeli zmage. Na začetku smo lepo odprli tekmo in povedli. Na koncu nas je mogoče nekoliko izdala utrujenost, ampak se mi zdi, da smo zasluženo odnesli dve točki domov."

MRK LJUBLJANA : RK DOBOVA 34:23 (16:12)
Lukman 8, Jaklič 5 (2); Rantah 7 (4), Romih in Pintar po 4.
STATISTIKA

Igralec tekme: Vid Lukman (MRK Ljubljana)

Dvoboj zadnjeuvrščene ekipe prvenstva in predzadnjega moštva z lestvice je pripadel zadnjeuvrščeni. Po izenačenem začetku so Ljubljančani odločilen korak do zmage naredili v uvodu drugega polčasa, ko so začeli nabirati prednost, ki je nato znašala tudi končnih enajst golov. Ljubljana je vpisala tretjo zmago in se točkovno izenačila z današnjim tekmecem.
Prvi polčas je bil izenačen vse do 10:10, nato pa so domači dosegli tri zadetke zaporedoma in prišli do dotlej najvišje prednosti. Za novo najvišjo je poskrbel Jure Lukman, ki je pred iztekom polčasa zadel za 16:12.
Jaka Kamenicki je v 33. minuti zadel že za lepo prednost Ljubljančanov (18:13), ki so jo nato še oplemenitili, v 44. minuti je znašala že 23:15 po golu Vida Lukmana.
Ljubljančani tudi v nadaljevanju niso popuščali, vodili so tudi za deset golov, tako da je bil zmagovalec znan že precej pred iztekom 60. minute. Tik pred koncem so prišli do najvišje prednosti pri končnem izidu 34:23.
Lukman je bil z osmimi goli najboljši strelec domačih, Nik Rantah je pri gostih dosegel enega manj.
Ljubljana bo v 19. krogu prihodnjo soboto gostovala v Slovenj Gradcu, Dobova pa bo dan prej gostila Ribnico.

IZJAVI PO TEKMI:

Vid Lukman, rokometaš MRK Ljubljana: 
“Pomembna zmaga, celotna ekipa je igrala na visoki ravni, med seboj smo se spodbujali in fizično se je to na igrišču poznalo. Čestitke soigralcem.” 

Blaž Pintar, rokometaš RK Dobova:
"Za nami je težka tekma. Ljubljani bi čestital za zmago. Nismo zadeli nekaj neoviranih priložnosti in koncu nam je zaradi nekaterih poškodb manjkala tudi rotacija s klopi."

RD RIKO RIBNICA : RK GORENJE VELENJE 24:30 (11:17)
Žagar 7, Ljevar 6; Haseljić 8, Sokolič (1) in Pipp po 5.
STATISTIKA

Igralec tekme: Matevž Skok (RK Gorenje Velenje)

Velenjske ose so se po 13. zmagi v sezoni točkovno izenačile z drugouvrščenim Celjem Pivovarno Laško. Po 17 odigranih tekmah imajo Velenjčani 29 točk, dve več ima na vrhu Trimo, ki je odigral tekmo več. Ribnica po osmem porazu, od tega tretjem v nizu, za zdaj še ostaja v zgornji polovici lestvice na sedmem mestu.
Gosti so dvoboj začeli udarno in hitro povedli s 7:2. Za nameček so domači v 14. minuti ostali brez Gašperja Hrastnika, ki si je zaradi udarca v glavo tekmeca prislužil rdeč karton in predčasno prho.
Čeprav so se domači nekoliko približali, v 18. minuti na -3, so do polčasa favorizirani varovanci Zorana Jovičića vzpostavili prednost šestih golov.
Domači so se kljub Hrastnikovi odsotnosti dobro kosali z Velenjčani in se nekajkrat približali na tri, štiri gole, a bližje nikakor niso mogli. Tretjeuvrščena zasedba prvenstva je nadzorovala potek dvoboja in ga dobila s 30:24.
Za moštvo iz dežele suhe robe sta Leon Ljevar in Žan Žagar dosegla po šest golov, pri osah pa je Ibrahim Haseljić dvoboj končal z osmimi goli. Matevž Skok je za zmagovito moštvo zbral 19 obramb, od tega dve s sedmih metrov.
Ribniška zasedba bo v prihodnjem krogu gostovala pri Dobovi, medtem ko bodo Velenjčani gostili Celje Pivovarno Laško.

IZJAVI PO TEKMI:

Mark Klarič, rokometaš RD Riko Ribnica:
"V tekmo smo želeli prenesti dobre občutke, ki smo jih dobili na tekmi v Celju, vendar se v začetku ni vse izšlo po naših željah. Velenje je zelo hitro povedlo in vemo kako je, ko padeš v mlin proti taki ekipi in je potem težko se vrniti v tekmo. Trudili smo se, dali vse od sebe, žal pa je bilo Velenje danes boljše in je zasluženo odneslo obe točki."

Matevž Skok, rokometaš RK Gorenje Velenje:
"Vedeli smo, da nam bo Ribnica nudila močan odpor, še posebej pred domačo publiko. Začeli smo zelo agresivno v obrambi in posledično v napadu prihajali do lahkih zadetkov. V začetku drugega dela smo imeli nekaj črnih minut in Ribničanom dopustili, da se razigrajo in razliko zmanjšajo na tri gole. Ob koncu je domačinom očitno malo zmanjkalo moči in tekmo smo mirno pripeljali do konca."

Nedelja, 3. marca, ob 18.00:
RD KOPER : RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO

IZJAVI PRED TEKMO:

Dani Zugan, rokometaš RD Koper:
"Po štirih zmagah v ligi je vzdušje dobro. V nedeljo je Celje zagotovo favorit navsezadnje igra za državni naslov, ampak mi se bomo čim bolje pripravili in poizkusili presenetiti."

Rok Marić, rokometaš RK Celje Pivovarna Laško:
"Po težkem sporedu in gostovanju v Portu moramo hitro pogled usmeriti naprej. Tekmo s Koprom moramo vzeti maksimalno resno, ker je zelo pomembna za nas. Gostovanje v Kopru je vedno težko, ko sem še jaz igral za Koper, smo se na celjsko ekipo vedno še posebej pripravili. To bo zame posebna tekma, klub in Bonifika imata posebno mesto v mojem srcu. Tu sem odrasel, zato se te tekme zelo veselim in upam, da si priigramo novi dve točki."
LESTVICA LIGE NLB
Ekipa Tekme Zmage Neodločeno Porazi Dani : prejeti goli Razlika Točke
1 RK TRIMO TREBNJE 17 15 1 1 555:429 126 31
2 RK GORENJE VELENJE 17 13 3 1 524:427 97 29
3 RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO 17 14 1 2 570:479 91 29
4 MRK KRKA 18 9 4 5 524:470 54 22
5 RK JERUZALEM ORMOŽ 18 9 3 6 483:477 6 21
6 RD KOPER 17 10 0 7 492:465 27 20
7 RD RIKO RIBNICA 18 8 2 8 584:564 20 18
8 RK SLOVENJ GRADEC 17 7 2 8 486:499 −13 16
9 RK SVIŠ IVANČNA GORICA 18 6 2 10 517:544 −27 14
10 RD URBANSCAPE LOKA 18 5 2 11 501:554 −53 12
11 RD LL GROSIST SLOVAN 18 5 1 12 485:520 −35 11
12 ŠRD ŠKOFLJICA 18 5 1 12 478:547 −69 11
13 MRK LJUBLJANA 17 3 0 14 470:565 −95 6
14 RK DOBOVA 18 3 0 15 448:577 −129 6