10. 3. 2024

Reprezentanca se zbira v Španiji

Slovensko moško člansko rokometno reprezentanco v tem tednu čaka velik izziv. V španskem Granollersu se bo od četrtka dalje merila za vozovnico na poletne olimpijske igre v Parizu.

Za eno izmed dveh vstopnic v francosko prestolnico se bo slovenska reprezentanca potegovala v konkurenci Brazilije, Španije in Bahrajna. Z južnoameriškimi predstavniki se bo pomerila na uvodni tekmi v četrtek, 14. marca ob 21. uri. Dan kasneje bo ob enakem času sledil dvoboj s Španijo, Bahrajn pa ji bo nasproti stal v nedeljo, 17. marca ob 15.15. V Sloveniji bo vse tri tekme prenašal Planet TV, ki je pridobil pravice za moški olimpijski kvalifikacijski turnir.


Da bi izbrana vrsta pred najpomembnejšimi tekmami v dosedanjem delu leta izgubila kar najmanj časa za priprave, je selektor Uroš Zorman v nedeljo ekipo zbral v predmestju Barcelone. Na prvem treningu ob zaključku vikenda bo sodelovalo 13 rokometašev in sicer krilni igralci Staš Slatinek JovičićBlaž Janc in Domen Novak, zunanji igralci Borut MačkovšekAleks VlahDean BombačMiha Zarabec in Nejc Cehte, krožna napadalca Matej Gaber in Matic Suholežnik ter vratarji Klemen FerlinUrh Kastelic in Urban Lesjak. Ponoči se bo ekipi pridružil kapetan Jure Dolenec, peterica Tilen KodrinBlaž BlagotinšekKristjan Horžen,Tadej Mazej in Peter Šiško bo v Katalonijo prispela do ponedeljkovega treninga.


Zorman v kvalifikacijah ne bo mogel računati na Gašperja Marguča in Miljana Vujovića, ki sta sodelovanje odpovedala zaradi poškodb. Z manjšimi zdravstvenimi težavami se ubadajo tudi igralci. "Vsi igralci čutijo posledice napornih klubskih sezon, a v tem tednu tega ne priznavamo, vemo kaj nas čaka, zakaj smo tukaj. Stisnili bomo zobe!" o stanju v ekipi pove slovenski selektor.


Do uvodnega obračuna kvalifikacij proti Brazilcem slovensko vrsto čakajo štirje treningi, od tega trije v polni zasedbi. "Ukvarjati se moramo sami s seboj in nadaljevati začeto. Ne v rezultatskem smislu ob pogledu na zadnjo tekmo evropskega prvenstva proti Madžarski, temveč z energijo, voljo in željo, ki smo jih pokazali v igri. Če bo temu tako, se nimamo ničesar bati," se na bližajoče izzive ozre 44-letni trener, ki si želi Slovenijo četrtič v zgodovini popeljati na športni veledogodek.


Na tokratni akciji bo lahko znova računal na Janca, desnokrilnega rokometaša Barcelone, ki lahko zaigra tudi na desnem zunanjem igralnem mestu ter krožnega napadalca Gabra, s katerim sredina slovenske obrambe dobiva pomembnega aduta. "Z vsemi fanti smo skušaj že večino časa, vloge so razdeljene. Četudi nekoga en turnir ali reprezentančni teden ni poleg, so mu ob povratku stvari jasne. Kaj veliko stvari v igri ne bomo spreminjali, niti tega nočemo," o morebitnih spremembah v slovenski igri še razkrije Zorman.


Zaradi poškodb je Janc moral izpustiti zadnji dve reprezentančni akciji, na tokratni zbor, ki poteka nedaleč od njegovega domovanja, pa je prišel lačen novih uspehov. "Vesel sem, da sem zdrav in da lahko pomagam ekipi. Pred nami je najbolj pomemben teden v zadnjih štirih tednih. Vemo, kaj nam lahko prinese in tega si vsi močno želimo. Vsi smo kar najbolj motivirani in pripravljeni. Verjamem, da lahko pridemo do mesta na olimpijskih igrah!" je dejal na novinarski konferenci in se ozrl tudi na prve tekmece: "Brazilci imajo dobro ekipo. V njej sta dva moja soigralca, na četrtkovi tekmi v Ligi prvakov pa nam je levi zunanji igralec Montpelliera, ki je ravno tako Brazilec, zabil 11 zadetkov. Ne gre jih podcenjevati, čaka nas res težko delo. Na tekmi, ki odloča, je vse mogoče, zato bomo morali biti še toliko bolj osredotočeni in slediti našemu načrtu."


Teden velik izziv prinaša tudi Vlahu, ki je na priprave sicer prišel utrujen, a zatrjuje, da bo na to pozabil in skupaj s kolegi storil vse, da izpolnijo cilj generacije. "Kvalifikacijski teden za večino prihaja po napornem ritmu v klubskih okoljih. Sam sem v zadnjih 14 dnevih odigral sedem ali osem tekem. Sedaj so pred nami trije dnevi, da se zberemo in čim bolje pripravimo na najpomembnejše tekme sezone. Imamo veliko priložnost, da se uvrstimo na olimpijske igre, kar so sanje vsakogar. Vse težave je potrebno pozabiti, ob tem pa vložiti kar največ energije v to, da se čim bolje pripravimo na četrtkovo tekmo z Brazilci in takoj za tem tudi na petkovo s Španij," je strnil misli v pogovoru s predstavniki medijev strnil Primorec, ki bo štiri dni pred prižigom olimpijskega ognja v Parizu dopolnil 27 let.


Vstopnice za kvalifikacijski turnir so še vedno v prodaji. Organizatorji ponujajo tako dnevne (ogled dveh tekem) kot tudi vstopnice za celoten turnir (vseh šest tekem). Prve so na voljo po ceni med 10 in 25 EUR, medtem ko se cena slednjih giblje med 22 in 55 EUR. Nakup je možen preko spletna na povezavi TUKAJ.


Slovenski rokometaši so na olimpijskih igrah do danes nastopili trikrat, premierno leta 2000 v avstralskem Sydneyju, ko so tekmovanje sklenili na osmem mestu. Štiri leta pozneje so bili v Atenah 11., najvišje pa se zavihteli leta 2016 v Rio de Janeiru v Braziliji, ko so bili šesti. Rokomet je prva kolektivna športna panoga, ki je zastopala barve Slovenije na poletnih olimpijskih igrah. 

SEZNAM VABLJENIH IGRALCEV NA PRIPRAVE
Igralec Igralno mesto Rojen Višina Klub
Blaž Blagotinšek krožni napadalec 1994 202 SG Flensburg Handewitt (NEM)
Dean Bombač srednji zunanji 1989 190 OTP Bank-Pick Szeged (MAD)
Nejc Cehte desni zunanji 1992 196 RK Eurofarm Pelister (MKD)
Jure Dolenec desni zunanji 1988 191 Limoges Handball 87 (FRA)
Klemen Ferlin vratar 1989 192 HC Erlangen (NEM)
Matej Gaber krožni napadalec 1991 198 OTP Bank - Pick Szeged (MAD)
Kristjan Horžen krožni napadalec 1999 192 Vfl Gummersbach (NEM)
Blaž Janc desno krilo 1996 186 FC Barcelona (ŠPA)
Staš Jovičić Slatinek levo krilo 2000 185 RK Trimo Trebnje
Urh Kastelic vratar 1996 202 TBV Lemgo Lippe (NEM)
Tilen Kodrin levo krilo 1994 192 Vfl Gummersbach
Urban Lesjak vratar 1990 187 RK Eurofarm Pelister (MKD)
Borut Mačkovšek levi zunanji 1992 204 OTP Bank-Pick Szeged (MAD)
Tadej Mazej levo krilo 1998 190 RK Celje Pivovarna Laško
Domen Novak desno krilo 1998 181 HSG Wetzlar (NEM)
Matic Suholežnik krožni napadalec 1995 202 HC Zagreb (HRV)
Peter Šiško levi zunanji 2001 192 RK Gorenje Velenje
Aleks Vlah levi zunanji 1997 191 Aalborg Handbold (DAN)
Miha Zarabec srednji zunanji 1991 178 SPR Wisla Plock SA (POL)
KVALIFIKACIJE ZA OLIMPIJSKE IGRE PARIZ 2024, TURNIR 1 (ŠPANIJA, GRANOLLERS)
Četrtek, 14. marca, ob 18.30:
ŠPANIJA : BAHRAJN

Ob 21.00:
SLOVENIJA : BRAZILIJA (prenos na Planet TV 2)

Petek, 15. marec, ob 18.30:
BAHRAJN : BRAZILIJA

Ob 21.00:
ŠPANIJA : SLOVENIJA (prenos na Planet TV 2)

Nedelja, 17. marec, ob 15.15:
SLOVENIJA : BAHRAJN (prenos na Planet TV 1)

Ob 17.45:
BRAZILIJA : ŠPANIJA