13. 3. 2024

Pred rokometaši najpomembnejši dnevi zadnjih štirih let

Slovenski rokometaši bodo v preostanku tedna lovili četrti nastop na olimpijskih igrah v zgodovini samostojne države. Od četrtka do nedelje se bodo na kvalifikacijskem turnirju v Granollersu z domačini Španci, Brazilci in Bahrajnčani borili za eno izmed dveh mest, ki vodita v Pariz.

Uvrstitev na poletni športni veledogodek je za izbrano vrsto selektorja Uroša Zormana glavni cilj leta 2024. V četrtek jih ob 21. uri uvodoma čaka obračun z Brazilci, dan za tem ob enakem času z gostitelji Španci, nedelja pa bo ob 15.15 prinesla še obračun z Bahrajnom. Vse tekme si bo v Sloveniji mogoče ogledati na Planet TV.


Slovenija bo pot na olimpijske igre iskala na prvem izmed treh turnirjev. Španija se je na isti turnir uvrstila kot najboljša reprezentanca svetovnega prvenstva 2023, ki ji ni pripadlo neposredno mesto v Parizu, medtem ko sta ekipi Brazilije in Bahrajna predstavnika tretjega in četrtega najvišje uvrščenega kontinenta - Azije in Južne Amerike - na istem mundialu. Obe sta na kvalifikacijah oziroma prvenstvih svojih celin osvojili drugi mesti.


Slovenci so leto 2024 začeli uspešno. Dodaten optimizem jim prinašajo lepe predstave na evropskem prvenstvu v Nemčiji, ki so ga zaključili na šestem mestu. V igri so prikazali energijo, voljo in željo, ki jih želijo prenesti tudi na tri finala, kot selektor Zorman večkrat poimenuje tekme, ki reprezentanco čakajo v Granollersu.


Četudi se na turnir Slovenija odpravlja kot ena izmed dveh favoritov za pot v olimpijski Pariz, selektor Zorman opozarja na previdnost in da ne bo nič samoumevno. "Z vrnitvijo Mateja Gabra in Blaža Janca je morda vse skupaj kar samoumevno videti boljše (v primerjavi z evropskim prvenstvom, op. a.) in da ta skupina z izjemo Španije ne bi smela biti problem. To je zmotno!" je na četrtkovem spletnem druženju z novinarji iz Španije opozoril selektor Zorman.


"Gaber in Janc sta res dodani vrednosti, drugače ne bi bila tukaj, kakovost ni sporna. Lahko pa je to zanka, saj se z njunim prihodom ne smemo zaslepiti. Vsi se moramo zavedati, da skupina ni lahka, da ne gre za lahke nasprotnike. Tu je veliko pasti. Ves čas moramo biti osredotočeni nase, na našo disciplino in samo igro," je dodal Zorman.


Od odgovornosti tako sam kot njegovi varovanci ne bežijo. "Odkar sem selektor, smo na vsaki akciji storili korak naprej. Smo optimisti in želimo si nastop na olimpijskih igrah. Po vsem prikazanem si to tudi zaslužimo. Tudi na papirju smo med favoriti, da se prebijemo iz te skupine. Toda papir ne pove vsega. To bomo morali dokazati na igrišču," še dodaja.


V slovenski reprezentanci motivacija ne bi smela biti sporna, poudarja tudi kapetan reprezentance Jure Dolenec in razkrije utrip iz slačilnice. "Če zdaj kdo ni motiviran, potem nikoli ne bo. Seveda naraščata živčnost in pritisk, a za takšne tekme igramo. Nastop na olimpijskih igrah predstavlja lepe trenutke v karieri in seveda moramo mi narediti vse, da bodo spomini nanje lepi. Nihče ne beži od tega, da smo si ustvarili lepo priložnost," je poudaril Dolenec in dodal, da tako razmišljajo tudi ostali tekmeci v skupini.


Z Brazilci so se slovenski rokometaši do slej srečali štirikrat, nazadnje na olimpijskih igrah leta 2016 v Rio de Janeiru, ko so bili boljši z 31:28. "Poznamo jih, vsi igrajo v Evropi. Niti slučajno to ni naivna ekipa, kar nekaj jih igra v najboljših klubih. Vseeno so južnoameriška ekipa in kljub pripravi nanje ne moreš vedeti, kaj lahko od njih pričakuješ. Zato se bomo med samim dvobojem skušali kar najbolje prilagoditi na različne scenarije. Zagotovo je to prvi finale in upam, da to tekmo dobimo," se je na novinarski konferenci na tekmece ozrl slovenski kapetan. "Verjamem, da je kakovost na naši strani. Mogoče je celo dobro, da je to prva tekma in bo utrujenost manjša, saj nas nato čakajo tri tekme v štirih dneh," je še izpostavil pred tekmo z Južnoameričani, ki so do danes na olimpijskih igrah nastopili šestkrat.


Manj kot 24 ur po zaključku tekme se bo Slovenija po robu postavila Špancem, edinim polfinalistom olimpijskih iger izpred treh let, ki bodo skušali nov nastop potrditi v kvalifikacijah. Španci so na igrah v Tokiu na koncu osvojili bron. Japonska prestolnica je bila poseben kraj tudi za Bahrajnčane, ki so tam prvič v zgodovini nastopili na olimpijskih igrah.


Slovenska izbrana vrsta je celotne priprave na tri izjemno pomembne preizkuse v celoti opravila v Španiji in sicer v predmestju Barcelone, ki se nahaja streljaj od Granollersa. Tja se je preselila v sredinem zgodnjem popoldnevu, zvečer pa bo v dvorani Palau d'Esports de Granollers, prizorišču kvalifikacijskih bojev opravila še zadnji rokometni trening. 


Selektor Zorman ima na Iberskem polotoku na voljo 19 rokometašev. Pred začetkom kvalifikacij jih bo moral določiti 18, med katerimi bo nato prosto izbiral šestnajsterico za vsako tekmo. Tekom kvalifikacijskega turnirja lahko med 18 prijavljenimi igralci opravi tudi do pet menjav. zamenjavo lahko opravi s katerim koli igralcem iz širšega seznama, ki obsega 35 imen.


Na olimpijske igre so že uvrščene Francija (gostiteljica), Danska (svetovna prvakinja), Japonska (zmagovalka azijskih kvalifikacij), Argentina (južnoameriška prvakinja), Švedska (najvišje uvrščena reprezentanca evropskega prvenstva brez mesta na olimpijskih igrah) in Egipt (afriški prvak). Prostih je še šest mest, po dve bo zapolnil vsak kvalifikacijski turnir. Drugi (Nemčija, Alžirija, Hrvaška in Avstrija) bo gostoval v nemškem Hannovru, tretji (Norveška, Madžarska, Portugalska in Tunizija) pa v madžarski Tatabanyi.


Rokomet je prva kolektivna športna panoga, ki je zastopala barve Slovenije na poletnih olimpijskih igrah. Slovenski rokometaši so na njih premierno nastopili leta 2000 v avstralskem Sydneyju in tekmovanje sklenili na osmem mestu. Štiri leta pozneje so bili v Atenah 11., najvišje pa se zavihteli leta 2016 v Rio de Janeiru v Braziliji, ko so bili šesti. 

KANDIDATI ZA NASTOP V OLIMPIJSKIH KVALIFIKACIJAH
Igralec Igralno mesto Rojen Višina Klub
Blaž Blagotinšek krožni napadalec 1994 202 SG Flensburg Handewitt (NEM)
Dean Bombač srednji zunanji 1989 190 OTP Bank-Pick Szeged (MAD)
Nejc Cehte desni zunanji 1992 196 RK Eurofarm Pelister (MKD)
Jure Dolenec desni zunanji 1988 191 Limoges Handball 87 (FRA)
Klemen Ferlin vratar 1989 192 HC Erlangen (NEM)
Matej Gaber krožni napadalec 1991 198 OTP Bank - Pick Szeged (MAD)
Kristjan Horžen krožni napadalec 1999 192 Vfl Gummersbach (NEM)
Blaž Janc desno krilo 1996 186 FC Barcelona (ŠPA)
Staš Jovičić Slatinek levo krilo 2000 185 RK Trimo Trebnje
Urh Kastelic vratar 1996 202 TBV Lemgo Lippe (NEM)
Tilen Kodrin levo krilo 1994 192 Vfl Gummersbach
Urban Lesjak vratar 1990 187 RK Eurofarm Pelister (MKD)
Borut Mačkovšek levi zunanji 1992 204 OTP Bank-Pick Szeged (MAD)
Tadej Mazej levo krilo 1998 190 RK Celje Pivovarna Laško
Domen Novak desno krilo 1998 181 HSG Wetzlar (NEM)
Matic Suholežnik krožni napadalec 1995 202 HC Zagreb (HRV)
Peter Šiško levi zunanji 2001 192 RK Gorenje Velenje
Aleks Vlah levi zunanji 1997 191 Aalborg Handbold (DAN)
Miha Zarabec srednji zunanji 1991 178 SPR Wisla Plock SA (POL)
KVALIFIKACIJE ZA OLIMPIJSKE IGRE PARIZ 2024, TURNIR 1 (ŠPANIJA, GRANOLLERS)
Četrtek, 14. marca, ob 18.30:
ŠPANIJA : BAHRAJN

Ob 21.00:
SLOVENIJA : BRAZILIJA (prenos na Planet TV 2)

Petek, 15. marec, ob 18.30:
BAHRAJN : BRAZILIJA

Ob 21.00:
ŠPANIJA : SLOVENIJA (prenos na Planet TV 2)

Nedelja, 17. marec, ob 15.15:
SLOVENIJA : BAHRAJN (prenos na Planet TV 1)

Ob 17.45:
BRAZILIJA : ŠPANIJA