18. 3. 2024

Rokometaši bodo tekmece na OI dobili 16. aprila

Slovenska moška rokometna reprezentanca bo četrtič v zgodovini nastopila na olimpijskih igrah. Tekmece bo dobila na žrebu, ki bo na sporedu 16. aprila v Parizu, lokaciji letošnjega poletnega športnega veledogodka.

Po Sydneyju 2000, Atenah 2004 in Riu de Janeiru 2016 bo znova del slovenske olimpijske reprezentance tudi rokometna ekipa. Mednarodna rokometna zveza (IHF) je po koncu kvalifikacij določila bobne, Slovenija pa je pristala v četrtem skupaj z gostitelji Francozi, sicer branilci olimpijskega naslova iz Tokia.


V prvem bobnu sta Danska in Španija, v drugem Hrvaška ter Norveška, v tretjem je poleg Madžarske še Nemčija, v petem sta Švedska in Egipt, v šestem pa Argentina in Japonska.


Na žrebu bo 12 ekip razdeljenih v dve skupini. V vsako bo posajena ena izmed ekip bobnov pred žrebom. V prvem delu tekmovanja se bodo ekipe pomerile po enokrožnem sistemu, najboljša četverica pa bo napredovala v končnico, kjer se začnejo borbe na izpadanje.


Slovenski rokometaši so si pod vodstvom selektorja Uroša Zormana četrti nastop na olimpijskih igrah priigrali v Granollersu v Španiji, kjer so osvojili drugo mesto. V prvem krogu so po infarktni končnici premagali Brazilijo s 27:26 in v zadnjem Bahrajn z 32:26, izgubili pa v drugem krogu proti gostiteljem z 22:32. Španci so v zadnjem krogu za konec turnirja ugnali Brazilijo in Sloveniji omogočili nastop v Parizu. Več o poteku turnirja si lahko preberete TUKAJ.


Moška rokometna reprezentanca Slovenije ima še naprej status slovenske ekipe z največ olimpijskimi nastopi v ekipnih športih. Bila je tudi prva ekipa iz kolektivnih športov, ki je zastopala barve samostojne države na olimpijskih igrah ter do zadnjih olimpijskih iger v Tokiu tudi edini kolektivni slovenski šport z nastopom na poletni izvedbi iger.


V minulem tednu so se sicer odvili trije kvalifikacijski turnirji, ki so dali imena zadnjih šestih potnikov v francosko prestolnico. Poleg Španije in Slovenije sta si v Hannovru olimpijsko vozovnico zagotovili Hrvaška in Nemčija, v Tatabanyi pa Norveška in Madžarska.


Tik pred žrebom bo znana tudi druga šesterica ženskih reprezentanc z mestom na igrah. V boj se bo v konkurenci Nemčije, Črne gore in Paragvaja med 11. in 14. aprilom v Neu Ulmu prvič v zgodovini podala tudi slovenska reprezentanca. 


Olimpijski turnir bo potekal med 26. julijem in 11. avgustom. Skupinski del bo v Parizu, izločilni boji pa v Lillu.

BOBNI PRED ŽREBOM:
Boben 1: Danska, Španija
Boben 2: Hrvaška, Norveška
Boben 3: Madžarska, Nemčija
Boben 4: Slovenija, Francija
Boben 5: Švedska, Egipt
Boben 6: Argentina, Japonska