28. 3. 2024

Znani polfinalni pari bojev za moško pokalno lovoriko

Prihodnji konec tedna bo v Trebnjem potekal zaključni turnir Pokala Slovenije za moške. V četrtek je bil na Dolenjskem na sporedu žreb, ki je določil polfinalna para. V prvem se bo Koper pomeril s Trimom Trebnjem, Krka pa s Slovenj Gradcem.

Obračun Trebanjcev in Koprčanov se bo v petek, 5. aprila začel ob 17.30, ob 20. uri bo sledil še dvoboj Novomeščanov in Slovenjgradčanov. Poraženca v soboto ob 14.30 čaka tekma za bron, finale se bo začel ob 17.30. Prvi polfinale in finale bo v živo prenašala TV Slovenija 2, preostala dvoboja pa bo moč spremljati na YouTube kanalu RZS TV.

"Pokalno tekmovanje predstavlja nagrado za delo, moraš pa se zavihteti na zaključni turnir, da občutiš zadovoljstvo. Gre za posebno čast, saj si uvrščen med najboljšo četverico. Igralci se lahko tu sprostijo in tudi zavoljo tega na tekmi pokažejo še nekoliko več kot sicer. Mi živimo in poskušamo verjeti v takšne stvari. Želimo si dobre, sproščene, raznovrstne in kakovostne polfinalne tekme. Pritiska na nas ni, Trimo je favorit. A v Trebnje nihče ne bo prišel na dopust, vsi si želimo zaigrati v finalu," je po žrebu razmišljal trener koprske zasedbe, Boris Lisica.

Primorci se bodo v polfinalu srečali z gostitelji turnirja. Trener Trima Trebnjega Uroš Zorman je zbranim na žrebu zaupal, da si je pred plesom kroglic po tiho želel le, da se v polfinalu ne bi srečali prav s Koprčani. "Koper je v drugem delu prvenstva pokazal izjemno moč in odigral veliko dobrih tekem. Želel sem se mu izogniti, ker bomo dva tedna za pokalnim dvobojem z njim igrali v Ligi NLB," je dejal Zorman, pred polfinalnim dvobojem pa dodal: "Pritiska ne bi smelo biti. Naša ekipa je dala skozi že precej stvari. Zaključni turnir pokala pred polnimi tribunami je lahko le vzpodbuda. Resnično si želim, da bi bil to veter v naš hrbet in da bodo naši glasni navijači kamenček v mozaiku do nekaj več."

Največje presenečenje je v četrtfinalu Pokala Slovenije pripravila Krka, ki je z 31:26 izločila favorizirane Celjane, ki tako prvič v zgodovini samostojne Slovenije ne bodo nastopili v polfinalu. V "sosednjem" Trebnjem bodo Novomeščane čakali Slovenjgradčani. Trener Mirko Skoko pred dvobojem ni brez skrbi, saj ima njegovo moštvo precej težav s poškodbami. "Tekmovanje na treh frontah je pustilo precejšnje posledice, saj je zaradi zdravstvenih težav kar nekaj igralcev izven pogona. Toda to ne spreminja naših ambicij, saj želimo osvojiti pokal, v katerem smo že nekajkrat izpadli v polfinalu ali izgubili v finalu. Gre za tekmovanje, v katerem lahko vsak premaga vsakega. Zagotovo pa nas s Slovenjgradčani čaka težka tekma," je dejal Skoko.

V Slovenj Gradcu so nedavno segli po trenerski menjavi. Pod vodstvom Žige Lesjaka je koroška zasedba dobila štiri zaporedne dvoboje Lige NLB, v peto pa po ogorčenem boju prvič morala priznati premoč tekmecem. "Ko sem prevzel vodenje ekipe Slovenj Gradca smo si želeli uvrstitve na zaključni turnir in dviga na lestvici Lige NLB. Oboje nam je uspelo. Trenutno nas nekoliko pestijo poškodbe, a se ne predajamo. V ekipi še naprej vlada dobro vzdušje, na vsaki tekmi si želimo zmagati!" je povedal nekdanji igralec, danes pa trener slovenjgraške ekipe ter obenem dodal: "Iz okolice poslušam, da nam ekipa Krke ne leži. Na prvem treningu po žrebu bom fantom jasno povedal, da tega ne želim več slišati. Marsikateri tekmec nam ni ležal, pa smo ga že uspeli presenetiti. Sam na vsak trening pridem z mislijo, da gremo na naslednjem preizkusu po novo zmago. Krka je sicer zelo kakovostna ekipa, ki v tej sezoni dobro nastopa tudi v evropskem tekmovanju."

V Trebnjem so leto dni po praznovanju 40. obletnice obstoja rokometnega kluba pošteno zavihali rokave, saj pripravljajo pravi rokometni spektakel. Poleg dogajanja na igrišču bo namreč izjemno pestro in živahno tudi ob njem. Kot je na žrebu razkril predsednik upravnega odbora RK Trimo Trebnje, Anton Janc, bo dvorana OŠ Trebnje za namen gostitve zaključnega turnirja doživela precejšnjo vizualno preobrazbo, pred njo pa bo obiskovalce pričakala bogata gostinska ponudba in velik zaslon, na katerem bo mogoče spremljati dvoboje zaključnega turnirja.

Trebanjski klub bo ob tem za lokalne mlade nadobudneže, ki se šele podajajo na rokometno pot, pripravil druženje z nekdanjimi in trenutnimi slovenskimi reprezentanti, v sodelovanju z OŠ Trebnje pa enemu izmed učencev omogočil tudi unikatno izkušnjo. Zmagovalec natečaja za najlepšo risbo bo namreč to po koncu finala Pokala Slovenije podelil najboljšemu igralcu.

Sodelujoče klube prvi vikend v aprilu čaka tudi denarna nagrada v skupni višini 20 tisoč evrov, ki jo zagotavlja klub gostitelj. Polovico bo prejel zmagovalec, četrtino drugi finalist, ekipi, ki se bosta potegovali za bron, pa bosta prejeli vsaka po 2.500 evrov.

POKAL SLOVENIJE ZA MOŠKE
Polfinale, petek, 5, april, ob 17.30:
RD KOPER : RK TRIMO TREBNJE (prenos na TV Slovenija 2)

Ob 20.00:
MRK KRKA : RK SLOVENJ GRADEC (spletni prenos na YouTube kanalu RZS TV)

Tekma za 3. mesto, sobota, 6. april, ob 14.30:
PORAŽENEC POLFINALA 1 : PORAŽENEC POLFINALA 2 (spletni prenos na YouTube kanalu RZS TV)

Finale, sobota, 6. april, ob 17.30:
ZMAGOVALEC POLFINALA 1 : ZMAGOVALEC POLFINALA 2 (prenos na TV Slovenija 2)