5. 4. 2024

Korošci pripravili presenečenje, Trebanjci v finale po trilerju

Rokometaši Trima Trebnjega in Slovenj Gradca bodo v soboto zaigrali v velikem finalu rokometnega Pokala Slovenije. Gostitelji letošnjega zaključnega turnirja so v zadnjih sekundah s 34:33 premagali Koper, Korošci pa so s 34:25 nadigrali in presenetili novomeško Krko.


Že po prvem polfinalu je bilo jasno, da bo v soboto nekdo prvič postal pokalni prvak, saj so Koprčani, edini izmed štirih ekip zaključnega turnirja že zmagovalci tega tekmovanja, polfinale izgubili. Slovenj Gradec bo v finalu igral tretjič, prejšnja dva je izgubil proti Celju Pivovarni Laško. 

Rekorder po številu pokalnih naslovov je celjski klub z 22 lovorikami. Trikrat je pokal osvojilo Gorenje Velenje, trikrat je bil uspešen tudi Cimos Koper, po enkrat pa Gold Club in Prule 67. V sezonah 2020/21 in 2019/20 tekmovanja ni bilo zaradi koronske pandemije.

POKAL SLOVENIJE ZA MOŠKE, ZAKLJUČNI TURNIR (TREBNJE, DVORANA OŠ TREBNJE)
Polfinale, petek, 5, april:
RD KOPER : RK TRIMO TREBNJE 33:34 (14:17)
Makuc 10 (1), Poklar 6; Jurečič 8 (3), Jovičić 7.
STATISTIKA

Trebanjci, ki vodijo v državnem prvenstvu, niso zaman opozarjali na primorsko zasedbo. Ta je v zadnjem obdobju v dobri formi in je gostiteljem turnirja nudila enakovreden odpor, junak tekme pa je postal vratar domačih Tin Herceg, ki je sedem sekund pred koncem obranil sedemmetrovko za podaljšek. Trebanjci bodo lovili prvi naslov pokalnega prvaka.

Obračun Trebanjcev in Koprčanov se je začel precej izenačeno, oboji so zadevali s krilnih položajev, po uvodnem vodstvu Koprčanov s 3:1 so Trebanjci prvič za dva gola povedli v 15. minuti z novim zadetkom s krilnega položaja Staša Slatinka Jovičića. Isti igralec je malce zatem prednost povečal na 11:8.

V 23. minuti sta sodnika neposredni rdeči karton pokazala domačemu rokometašu Darku Cingesarju, tudi sicer pa se je nadaljeval izenačen obračun, v 26. minuti je Dani Zugan izenačil na 13:13. Toda gostitelji turnirja, pri katerih je Jan Jurečič v prvem delu dosegel sedem golov (skupaj osem), so ob koncu polčasa unovčili izključitev pri gostih in ušli na 17:14, tak pa je bil tudi izid polčasa.

Trebanjci so takoj v drugem polčasu povedli za štiri gole in nato ohranjali dva do tri zadetke naskoka, v 40. minuti pa je Jovičić znova poskrbel za +4 v korist domače vrste. A tudi to ni zlomilo odpora Kopra, ki se je z boljšo obrambo vrnil v igro in v 48. minuti izenačil z golom Andraža Makuca. Uroš Zorman, domači trener je takoj posegel po minuti odmora.

Toda Tine Poklar je v 51. minuti Koprčane popeljal do vodstva, sledilo je izenačeno nadaljevanje, a je predvsem Vid Miklavec Trebnje držal v igri in mu tudi priigral novo vodstvo v 57. minuti. Makuc (skupaj 10 golov) pa je z enako mero vračal na drugi strani, tako da je bilo napeto vse do konca.

V zadnjo minuto sta ekipi vstopili pri 33:33, 17 sekund pred koncem je Miklavec zadel za 34:33 v korist Trebnjega. Domači so nato naredili prekršek za sedemmetrovko nad Poklarjem, Makuc je prevzel odgovornost, vendar se je z obrambo izkazal Herceg.


IZJAVI PO TEKMI:

Tin Herceg, rokometaš RK Trimo Trebnje:
“V tekmo smo vstopili z visokimi pričakovanji, vendar z velikim pritiskom pred domačim občinstvom. Od nas se je pričakovalo, da se uvrstimo v finale zaključnega turnirja. Skozi celotno tekmo smo imeli vzpone in padce, ampak to smo uspeli uravnovesiti in na koncu zasluženo zmagali."

Denis Konjevič, rokometaš RD Koper:
"Naša želja pred tekmo je bila zmaga, tako kot vselej do zdaj. Zavedali smo se, da nas čaka težka in napeta tekma. Kljub temu, da smo skozi celoten obračun zaostajali za tekmeci, smo se proti koncu vseeno uspeli zbrati in tesno približati. Žal to na koncu ni bilo dovolj za zmago."

MRK KRKA : RK SLOVENJ GRADEC 25:34 (15:17)
Zajc 7 (3), Majstorović 6 (2); Levc 7 (5), Štumpfl 6.
STATISTIKA

Drugi polfinale pokala je bil precej manj dramatičen od prvega. Izenačen je bil le začetek in do neke mere konec prvega polčasa, ko so Novomeščani zaostanek petih golov znižali na dva, s tem pa med odmorom v slačilnici še dokaj optimistično gledali na nadaljevanje.
A njihov zaostanek je v drugem polčasu hitro spet začel naraščati. V 37. minuti je po golu Uroša Štumpfla, ki je bil strelsko spet najbolj razpoložen v vrsti Slovenj Gradca, vnovič znašal pet golov (22:17), sedem minut pozneje pa že osem, že takrat je bilo jasno, da bodo Slovenjgradčani v Trebnjem presenetili Krko iz "sosednjega" Novega mesta.

IZJAVI PO TEKMI:

Mirko Skoko, trener MRK Krka: 
"Očitno je igranje v evropskem tekmovanju na ekipi pustilo veliko večje posledice kot sem si mislil. Slovenj Gradec je povsem zasluženo zmagal, iz srca mu čestitam. Njegovi igralci so se borili in si finale zaslužili z veliko željo. Mi smo bili v vseh segmentih igre katastrofalni. Imeli smo slabo energijo, nismo zmogli dobiti niti enega dvoboja v obrambi. Tudi vratarja nista bila razpoložena. Nič od nič. Nam manjkata dva igralca, Kukman in Avsec. Okoli njiju se je celotno sezono vrtela naša igra, sedaj pa v nekaj tednih nismo uspeli spremeniti sistema igre, niti se na njuno odsotnost privaditi."

Žiga Lesjak, trener RK Slovenj Gradec:
"Kot sem že dejal, Slovenj Gradec se rokometno znova prebuja. Ta zmaga mi veliko pomeni, je velika nagrada za vse navijače, igralce in ostale v klubu. Na novinarski konferenci po žrebu sem dejal, da mi na tekmo ne pridemo izgubiti za pet golov temveč igrati. Uvrstili smo se v finale, kjer znova nimamo kaj izgubiti. Gostitelji zaključnega turnirja so veliki favoriti, mi pa nameravamo znova pokazati največ, česar smo sposobni." 

Tekma za 3. mesto, sobota, 6. april, ob 14.30:
RD KOPER : MRK KRKA (spletni prenos na YouTube kanalu RZS TV in Facebook strani RZS ter obeh klubov)

Finale, sobota, 6. april, ob 17.30:
RK TRIMO TREBNJE : RK SLOVENJ GRADEC (prenos na TV Slovenija 2)