8. 4. 2024

Slovenske rokometašice dobro razpoložene v boj za OI 2024

Slovenska ženska rokometna reprezentanca se v zadnjih letih redno uvršča na velika tekmovanja. V nedeljo si je zagotovila tudi nov nastop na evropskem prvenstvu, a od 11. do 14. aprila jo v Neu-Ulmu čaka nov velik izziv - boj za letošnje olimpijske igre v Parizu. V slovenskem taboru so pred odhodom v Nemčijo dobro razpoloženi.


Izbranke selektorja Dragana Adžića se bodo v Neu-Ulmu merile na kvalifikacijskem turnirju z gostiteljico Nemčijo, Črno goro in Paragvajem. Napredovanje v Pariz, kamor so se že pred časom prebili tudi slovenski rokometaši, zagotavljata prvi dve mesti s turnirja.


"Prvič v zgodovini ženskega rokometa je prišlo tako daleč, da se punce jutri odpravljajo v Nemčijo. Vsi vemo, kaj nas čaka - olimpijske kvalifikacije. Verjamem, da bo malo lažje, glede na to, da so se fantje že uvrstili, tako bo to dodatna motivacija. Ženska reprezentanca se redno uvršča na velika tekmovanja, kar ni slučajnost, ampak plod dobrega dela," je na novinarski konferenci v Ljubljani uvodoma dejal predsednik Rokometne zveze Slovenije Bor Rozman.


Ta je poudaril tudi dobro vzdušje v ekipi ter to začinil tudi s tem, da bo ekipi pomagala tudi Branka Zec. Nekdanja slovenska reprezentantka živi v Nemčiji in je za čas turnirja vzela dopust ter bo Slovenkam do morebitne uresničitve olimpijskih sanj pomagala kot atašejka reprezentance.


Selektor Adžić je tudi spregovoril o olimpijskih sanjah, čeprav je na OI leta 2012 že ne le okusil igre, temveč tam s Črno goro osvojil srebro. "O tem sanjam tri leta, odkar sem na čelu reprezentance. Niso pa ti uspehi Slovenije le plod mojega dela, temveč ima slovenska vrsta že dolgo kontinuiteto, dobro je delala skozi vrsto let. V Nemčiji pa moramo ostati mirni in dati vse za zgodovinski uspeh," je med drugim povedal Adžić, ki je končni seznam 18 igralk, ki jih bo peljal na turnir, oznanil po ponedeljkovem večernem treningu. V domovini bodo ostale vratarka Dijana Đajić, zunanja igralka Nena Černigoj in krožna napadalka Lana Puncer, ki je s kadetsko reprezentanco odšla na Madžarsko v Siofok na dve prijateljski tekmi z ekipo tamkajšnje rokometne akademije.


"Tekmece poznamo, posebej Črnogorke, vemo, kakšna je njihova kakovost in kakovost Nemčije, a mi smo pripravljeni. Imamo še tri treninge do prve tekme in bomo še razdelali taktične podrobnosti," je dodal.


Kapetanka Ana Gros, sicer najboljša strelka v zgodovini slovenske reprezentance, je tudi poudarila, da je vzdušje v ekipi odlično. "Vse smo komaj čakale, da se dobimo na tej akciji. Že na prejšnji smo se pogovarjale o tem, da je dobro, da so že zdaj kvalifikacije, tako da se res veselimo," je dejala.


"To bodo tri izmed najpomembnejših tekem v naših karierah, ampak si ne smemo ustvarjati pritiska, ampak naj bo to privilegij, čast, to smo si zaslužile. S tem pa se ne smemo zadovoljiti, saj vemo, kako velike možnosti so za OI. Vsaka igralka daje maksimum, mislim, da je res super, da se to končno dogaja, in verjamem, da nam bo uspelo," je zaključila.


Izkušena Tamara Mavsar je dejala, da je njena generacija igralk dolgo čakala, da se je ekipa začela redno uvrščati na velika tekmovanja. "Zdaj nam to redno uspeva. Punce že dolgo igramo skupaj, se dobro poznamo in to je velik plus. Želimo si, da se uresničijo še te sanje. To bi bila nagrada za vse, ki nas podpirajo in ki so v nas vlagali. Verjamemo, da se bomo pokazale v najboljši luči," je dodala.


Slovenke bodo na turnirju prvo tekmo igrale v četrtek ob 17.45 proti Nemčiji, po dnevu premora jih v soboto ob 16.45 čaka obračun s Paragvajem, za konec pa v nedeljo ob 16. uri še s Črno goro. Ime televizije, ki bo tekme prenašala v Sloveniji, zaenkrat še ni znano.


Izbrana vrsta se sicer na skupnih treningih mudi že teden dni. V nedeljo je na nekakšni generalki pred dogajanjem v Nemčiji, na zadnji tekmi kvalifikacij za letošnje evropsko prvenstvo zanesljivo ugnala Italijo. Iz Evropske rokometne zveze (EHF) so dan za tem sporočili, da se bo Slovenija v žreb, ki bo na Dunaju potekal 18. aprila, podala iz tretjega bobna. 


V prvem bobnu bodo Norveška, Danska, Črna gora, Francija, Švedska in Nizozemska. V drugem bobnu so Nemčija, Španija, Romunija, Madžarska, Švica in Avstrija, v četrtem pa Češka, Ukrajina, Turčija, Ferski otoki, Portugalska in Slovaška. 


Nekatere ekipe so vnaprej razporejene v predtekmovalne skupine. Madžarska bo igrala v skupini A, Črna gora v skupini B, obe pa bosta predtekmovanje odigrali v Debrecenu. V Baslu bo v skupini C Francija in v skupini D Švica, v Innsbrucku pa bo v skupini E Avstrija in v skupini F Nemčija. Prvenstvo bodo med 28. novembrom in 15. decembrom letos gostile Madžarska, Avstrija in Švica.

KANDIDATKE ZA NASTOP V OLIMPIJSKIH KVALIFIKACIJAH:
Rokometašica igralno mesto Rojena Višina Kub
Ana Abina leva zunanja 1997 178 ŽRK Mlinotest Ajdovščina
Ema Abina levo krilo 1999 170 RK Krim Mercator
Ana Gros desna zunanja 1991 186 Györi Audi ETO KC (MAD)
Ema Hrvatin leva zunanja 2000 177 BSV Sachsen Zwickau (NEM)
Manca Jurič krožna napadalka 1995 173 RK Krim Mercator
Valentina Tina Klemenčič krožna napadalka 2002 185 RK Krim Mercator
Barbara Lazović desna zunanja 1988 183 RK Krim Mercator
Nataša Ljepoja krožna napadalka 1996 178 SCM Ramnicu Valcea (ROM)
Ema Marija Markovič desno krilo 2003 170 ŽRK Z’dežele
Tamara Mavsar levo krilo 1991 172 RK Krim Mercator
Erin Novak leva zunanja 2002 177 Várda Kézilabda KFT Kisvárda (MAD)
Elizabeth Omoregie leva zunanja 1996 178 CSM Bukarešta (ROM)
Amra Pandžić vratarka 1989 178 CS Minaur Baia Mare (ROM)
Nina Spreitzer srednja zunanja 1998 178 RK Krim Mercator
Tjaša Stanko leva zunanja 1997 173 RK Krim Mercator
Maja Svetik levo krilo 1996 168 ATV Trofaiach (AVT)
Alja Varagić desno krilo 1990 185 RK Krim Mercator
Maja Vojnovič vratarka 1998 180 RK Krim Mercator
KVALIFIKACIJE ZA OLIMPIJSKE IGRE
TURNIR 3 (Neu Ulm, Nemčija)

Četrtek, 11. april, ob 17.45:
NEMČIJA : SLOVENIJA

Ob 20.15:
ČRNA GORA : PARAGVAJ

Sobota, 13. april, ob 14.15:
NEMČIJA : ČRNA GORA

Ob 16.45:
SLOVENIJA : PARAGVAJ

Nedelja, 14. april, ob 13.30:
PARAGVAJ : NEMČIJA

Ob 16.00: 
ČRNA GORA : SLOVENIJA