14. 4. 2024

SLOVENSKE ROKOMETAŠICE PRVIČ V ZGODOVINI NA OLIMPIJSKE IGRE!

Slovenska ženska rokometna reprezentanca bo poleti prvič v zgodovini nastopila na olimpijskih igrah. Na zadnji in obenem odločilni tekmi kvalifikacijskega turnirja v Neu-Ulmu v Nemčiji je z izjemno predstavo s 30:26 (14:11) ugnala Črno goro.
Slovenske rokometašice so lov na olimpijske igre na jugi Nemčije začele s porazom proti gostiteljici turnirja s 25:31. V soboto so na drugem preizkusu proti Paragvaju pokazale povsem drugačen obraz in visoko nadigrale južnoameriške tekmice. To so prenesle tudi na odločilno tekmo s Črno goro, kar jim je prineslo premierni nastop v olimpijskem Parizu.

Iz Neu-Ulma, enega izmed treh olimpijskih kvalifikacijskih turnirjev, na olimpijske igre vodita prvi dve mesti. Prvo vozovnico so si s tremi zmagami pred tem že priborile nemške rokometašice, Slovenke pa so v nedeljo z zmago ujele drugo mesto in še drugo karto, ki vodi v Pariz.

Po vseh odigranih tekmah je tako na vrhu skupine končala domača reprezentanca s šestimi točkami, Slovenke so osvojile štiri točke, Črnogorke dve, Paragvajke so ostale brez njih. Izbranke črnogorskega stratega na slovenski klopi Dragana Adžića so se s tem pridružile moški reprezentanci, ki si je olimpijske igre zagotovila marca, tako da bo Slovenija v Parizu zastopana z obema ekipama.

Uvrstitev slovenskih rokometašic prinaša tudi nov mejnih v zgodovini samostojne Slovenije. Postale so namreč prva ekipa v kolektivnih športih, ki bo zaigrala na olimpijskih igrah.

Rokomet tako še naprej orje ledino slovenskega športa. Moška reprezentanca je bila prva ekipa, ki je nastopila na poletnih olimpijskih igrah, osvojila prvo kolajno na velikih tekmovanjih (bron na sredozemskih igrah 1993) ter se kot edina lahko pohvali s kolajnama tako z evropskega kot svetovnega prvenstva.

V uvodu dvoboja s Črnogorkami sta bili obe vratarki precej razpoloženi, po približno petih minutah je bilo še 1:1. Kapetanka Ana Gros je nato izkoristila sedemmetrovko, nato pa v naslednjem napadu zadela še iz igre in Sloveniji priigrala prednost 3:1.

Amra Pandžić je v slovenskih vratih še naprej zelo dobro branila in Slovenke so držale gol, dva prednosti v naslednjih nekaj minutah (4:2, 5:3, 6:4). Po dobrih 15 minutah pa so slovenske rokometašice povečale prednost, sprva je na +3 povišala Valentina Klemenčič, nato pa še na +4 pri izidu 8:4 Tamara Mavsar.

A Armelle Attingre v vratih Črne gore se je kmalu zatem znova razigrala in začela zaustavljati slovenske nalete. Kljub temu, da so Slovenke z dobro igro v obrambi Črnogorke prisilile v kar nekaj izgubljenih žog, so se slednje približale na dva gola zaostanka (7:9).

Po nekaj novih zapravljenih priložnostih in zadeti sedemmetrovki Matee Pletikosić je Črna gora prišla le na gol zaostanka (10:11).
Vseeno se je Slovenkam še enkrat uspelo oddaljiti od tekmic, za prednost treh golov pri 13:10 je zadela Elizabeth Omoregie, Slovenke pa so takšno prednost odnesle tudi na glavni odmor.

Črnogorke so v prvem napadu po premoru najprej znižale na -2, a so Slovenke hitro obnovile prednost štirih golov (16:12). Attingre je z nekaj dobrimi obrambami spet omogočila črnogorski izbrani vrsti, da se približa na dva gola zaostanka, a je na drugi strani še naprej odlično branila tudi Pandžić.

Po zaslugi ubranjene sedemmetrovke in nato še naslednjega črnogorskega napada je slovenska prednost spet poskočila na +4 (19:15). Nato pa je na svoj račun prišla Tjaša Stanko, ta je najprej zadela za slovensko vodstvo +5, nato pa še za +6 in +7 pri 25:18.

Osem minut pred koncem so se Črnogorke vrnile na štiri gole zaostanka, manj kot štiri minute pred iztekom časa pa so zaostajale le še za tri (24:27). Vseeno so slovenske rokometašice ostale dovolj zbrane, prednost do konca zadržale v svojih rokah in slavile s štirimi goli razlike.

V slovenski izbrani vrsti sta bili danes s sedmimi goli najučinkovitejši kapetanka Gros in Stanko. Po štiri gole so dodale še Omoregie, Mavsar in Nataša Ljepoja. Pri Črni gori je sedem golov dosegla Dijana Mugoša, šest pa Pletikosić. Precej sta tokrat blesteli tudi obe vratarki današnjega dvoboja, Attingre je zaustavila 16 strelov Slovenk, Pandžić pa 12 poskusov Črne gore.

Poleg Nemčije in Slovenije bodo na olimpijske igre odpotovale še reprezentance Madžarske, Švedske, Nizozemske in Španije, ki so bile uspešne na na preostalih dveh turnirjuh v madžarskem Debrecenu in španski Torrevieji. Že poprej so se na kontinentalnih prvenstvih in kvalifikacijah na olimpijski turnir v Parizu uvrstile Danska, Južna Koreja, Angola, Brazilija in Norveška ter Francija kot gostiteljica.

Žreb skupin bo na sporedu v torek, 16. aprila. Na olimpijskih igrah bo 12 ekip razdeljenih v dve skupini po šest, v končnico z dvoboji na izpadanje se bo uvrstila najboljša četverica.

Ana Gros, kapetanka slovenske reprezentance:
"Presrečna sem, preponosna na našo ekipo, na vse nas, ki se že dolga leta razdajamo za reprezentanco. Včasih si nismo upali niti sanjati, da bi olimpijske igre postale resničnost. A najprej smo sanjali, nato upali in na koncu vse skupaj uresničili. Čestitke vsem igralkam, članom štaba in Sloveniji, ki je stala za nami. Posebej velika hvala tisti, ki so še posebej verjeli v nas in nas podprli tudi v Neu-Ulmu. Ta zmaga je tudi za njih."

Dragan Adžić, selektor slovenske reprezentance:
"Vseh 60 minut smo imeli tekmo pod kontrolo. To je bilo neverjetno težko, a po drugi strani kaže na fenomenalno stabilnost te ekipe. Vse odločilne tekme so od mojega prihoda na selektorsko mesto ta dekleta odigrala vrhunsko. Tekmi s Francijo sta pred olimpijskim turnirjem prišli prav tako meni kot njim. Pomagali sta nam, da smo se zbrali in že proti Nemčiji v igri pokazali stabilnost in odigrali dobro tekmo. Sledila je vrhunska tekma proti Paragvaju. Proti Črni gori se je videlo, kako zahtevno je igrati proti takim tekmicam. Pričakoval sem, da bo njihova vratarka na takšni ravni. Izjemno sem hvaležen dekletom za prikazano."
KVALIFIKACIJE ZA OLIMPIJSKE IGRE
TURNIR 3 (Neu Ulm, Nemčija)

Nedelja, 14. april:
PARAGVAJ : NEMČIJA 20:37 (13:19)

ČRNA GORA : SLOVENIJA 26:30 (11:14)

Slovenija: Vojnovič, Pandžić, Klemenčič 1, Gros 7 (1), Omoregie 4, Marković, Spreitzer, Stanko 7, A. Abina, Mavsar 4 (1), Ljepoja 4, Varagić 3, Lazović, Svetik, Hrvatin, E. Abina.
Črna gora: Rajčić, Attingre, Marsenić, Pletikosić 6 (4), Mugoša 7 (4), Ćorović, Popović, Ivanović 1, Brnović 4, Bulatović 1, Klikovac, Despotović 2, Pavićević, Kepić, Grbić 5, Vukčević.

Že odigrano, četrtek, 11. april:
NEMČIJA : SLOVENIJA 31:25 (17:14)

ČRNA GORA : PARAGVAJ 30:25

Sobota, 13. april:
NEMČIJA : ČRNA GORA 28:24 (11:7)

SLOVENIJA : PARAGVAJ 32:14 (17:8)