13. 4. 2024

Slovenke nadigrale Paragvaj, nedelja olimpijski dan D

Slovenske rokometašice so po fantastični predstavi proti Paragvaju, ki so ga odpravile z 32:14, korak oddaljene od premiernega nastopa na olimpijskih igrah. Na nedeljski tekmi s Črno goro, ki se bo začela ob 16. uri, ji za preboj na športni veledogodek zadošča že neodločen rezultat.
Slovenska ženska rokometna reprezentanca je lov na olimpijske igre v Neu-Ulmu začela s porazom proti gostiteljici Nemčiji s 25:31. Na drugem preizkusu proti Paragvajkam je v soboto pokazala povsem drugačen obraz in visoko nadigrala južnoameriške tekmice. Te na tem turnirju na papirju kotirajo najnižje, a so v četrtek proti Črni gori dokazale, da je treba biti z njimi previden.

Nemke so na uvodni tekmi drugega dne kvalifikacij z 28:24 premagale še Črno goro in tako Sloveniji naredile tudi manjšo uslugo v boju vozovnico v Pariz, kamor vodita prvi mesti s kvalifikacijskega turnirja. Izbranke črnogorskega stratega na slovenski klopi Dragana Adžića tako ostajajo v igri za premierno vstopnico za olimpijskih igrah.

Po dveh odigranih tekmah v Neu-Ulmu, na enem izmed treh olimpijskih kvalifikacijskih turnirjev, ima Nemčija na vrhu štiri točke, Slovenija in Črna gora po dve, Paragvaj je brez.

Slovenke so odločno začele današnji dvoboj proti na papirju slabšim tekmicam in povedle z 2:0 in 4:1. Paragvajke pred golom niso bile tako zanesljive in po osmih minutah tekme je Alja Varagić zadela za +5, pri 7:2 pa prisilila Južnoameričanke v prvo minuto odmora.

Tudi po tej je prednost počasi naraščala, tudi na račun izgubljenih žog paragvajskih rokometašic. Čvrsta obramba Slovenije na čelu z nekaj dobrimi posredovanji vratarke Maje Vojnovič je pomenila prednost 10:2 po slabih 12 minutah igre.

Paragvajke so vmes znižale na -6 (6:12), a je Tjaša Stanko po 20 minutah obnovila prednost osmih golov (14:6). Kmalu zatem je Valentina Klemenčič zadela za prednost +9 (15:6), Vojnovič je še naprej solidno branila in prvi polčas se je končal z zajetno prednostjo (17:8).

V začetku drugega polčasa je bila razlika dvomestna (18:8). Tamara Mavsar je nato hitro zadela za +12 (20:8), po šestih minutah nadaljevanja pa je Varagić zadela že za +14 (22:8).
Paragvajke v začetku drugega dela kar nekaj časa niso zadele, po polovici nadaljevanja pa je bilo že +16 po golu Ane Abina pri 26:10. Slovenke so tudi v nadaljevanju z odlično igro v obrambi zaustavljale južnoameriške tekmice, ki so v drugem delu dosegle le šest zadetkov.

Slovenske rokometašice so prednost pred koncem dvoboja nato povišale celo na 19 golov pri rezultatu 30:11, na koncu pa so slavile z 18 goli razlike.

Pri Slovenkah je bila tokrat s šestimi goli najuspešnejša Mavsar, po štiri zadetke so dodale Stanko, Ana Abina, Varagić in Ema Hrvatin. Pri Paragvaju je štiri gole dosegla Fatima Acuna Insfran. V vratih slovenske izbrane vrste se je izkazala tudi Vojnovič, ki je na koncu zabeležila 16 obramb in postala igralka tekme.

"Izjemno sem zadovoljen s tem, kako je naša ekipa vstopila v tekmo. Paragvaj je izjemno neugodna ekipa za pripravo in igranje z njo. To je pokazal že proti Črni gori. Način, na katerega so naša dekleta nadzorovala tekmo, nas pred nedeljsko tekmo, ključno v tem olimpijskem ciklusu, veseli. Verjamem celotno ekipo. V zadnjem obdobju smo napravili velike stvari," zadovoljstva in veselja po tekmi ni skrival selektor Adžić.

"Vesela sem, da smo tekmo zaključile na takšen način, si priigrale visoko razliko in vseskozi imele vse vajeti igre v svojih rokah. V nedeljo bomo morale biti z glavo pri stvari. Vse smo zelo motivirane, vemo kaj je naš cilj," je po tekmi dodala Ana Abina.

Na nedeljski tekmi bodo slovenske rokometašice lovile sploh prvo uvrstitev ženskih kolektivnih športov na olimpijske igre. Po zaslugi visoke razlike v zadetkih, ki so si jo zagotovile proti Paragvaju, jim za napredovanje zadošča že neodločen izid.
KVALIFIKACIJE ZA OLIMPIJSKE IGRE
TURNIR 3 (Neu Ulm, Nemčija)

Sobota, 13. april:
NEMČIJA : ČRNA GORA 28:24 (11:7)

SLOVENIJA : PARAGVAJ 32:14 (17:8)

Slovenija: Vojnovič, Pandžić, Klemenčič 2, Gros 3 (1), Omoregie 1, Marković 1, Spreitzer, Stanko 4, A. Abina 4, Mavsar 6 (1), Ljepoja 3, Varagić 4, Lazović, Svetik, Hrvatin 4 (3), E. Abina.
Paragvaj: Villalba Acosta, Ocampos, Acuna 4 (1), Insfran, Gonzalez 1, Leiva, Villalba Mendez, Fernandez 3, Bogdanoff 3, Quinonez, Lugo, Torres, Villasboa, Portillo 3 (1), Samaniego, Gimenez.

Nedelja, 14. april, ob 13.30:
PARAGVAJ : NEMČIJA

Ob 16.00:
ČRNA GORA : SLOVENIJA (spletni prenos na YouTube kanalu IHF Competitions)

Že odigrano, četrtek, 11. april:
NEMČIJA : SLOVENIJA 31:25 (17:14)

ČRNA GORA : PARAGVAJ 30:25