18. 4. 2024

Slovenke dobile tekmice na letošnjem evropskem prvenstvu

Slovenska ženska članska rokometna reprezentanca, ki je nedavno z uvrstitvijo na olimpijske igre poskrbela za nov zgodovinski mejnik slovenskega športa, je dobila tekmice na letošnjem evropskem prvenstvu. V Innsbrucku se bo v skupini E pomerila z Norveško, gostiteljico Avstrijo in Slovaško.
Prvenstvo stare celine bo med 28. novembrom in 11. decembrom drugič zapored potekalo v treh državah. Po Sloveniji, Severni Makedoniji in Črni gori ga bodo tokrat gostile Avstrija, Madžarska in Švica. Poleg Innsbrucka bodo tekme prvega dela potekale še v Baslu in Debrecenu. Slednji bo gostil tudi tekme drugega dela tekmovanja, kjer se mu bo pridružil Dunaj. Avstrijska prestolnica bo nato gostila še vse tekme končnice. V njej bo v primeru napredovanja iz skupinskega dela vse do konca nastopala tudi Slovenija. 

Slovenke se bodo v uvodnem krogu 28. novembra srečale z Norvežankami, z vmesnim dnevom premora bosta sledili še tekmi s Slovakinjami in Avstrijkami.

Po zgledu moškega evropskega prvenstva bo letos tudi na ženskem prvič v zgodovini nastopilo 24 reprezentanc, ki jih je žreb razporedil v šest skupin. Iz vsake bosta v drugi del tekmovanja napredovali le dve najboljši izbrani vrsti. V drugem delu bodo tako v Debrecenu združene najboljše dvojice skupin A, B, in C, preostale tri pa na Dunaju. Najboljši ekipi vsake skupine drugega dela bosta napredovali v polfinale, tretjeuvrščeni čaka medsebojna tekma za peto mesto.

Slovenke bodo tako najbolj pogledovale proti skupinama D in F. V skupini D (Basel) bodo nastopale Danska, Švica, Hrvaška in Ferski otoki, v F (Innsbruck) Nizozemska, Nemčija, Islandija in Ukrajina. Skupino A (Debrecen) bodo tvorile Švedska, Madžarska, Severna Makedonija in Turčija, v B (Debrecen) bodo nastopale Črna gora, Romunija, Srbija in Češka, v C (Basel) pa Francija, Španija, Poljska in Portugalska.

"Vse tekmice, proti katerim bomo igrali v prvem delu evropskega prvenstva, poznamo. Po širitvi števila sodelujočih ekip sedaj iz prvega dela napredujeta le dve ekipi iz posamezne skupine. Verjamem, da bo slovenska reprezentanca imela na voljo kakovostno ekipo, da se bo ta uspela prebiti v drugi del tekmovanja. Letošnje evropsko prvenstvo bo sicer prvo tekmovanje, ki ne bo kvalifikacijsko za naslednje olimpijske igre v Los Angelesu. Najboljše reprezentance, med njimi tudi Norveška, zato utegnejo seči po kakšni menjavi igralk. Sam upam, da Slovenija na evropskem prvenstvu nastopi v najmočnejši zasedbi in pokaže, česa je zmožna," je misli po žrebu strnil slovenski selektor Dragan Adžić.

Tekmovanje v Innsbrucku bo gostila tamkajšnja olimpijska dvorana, ki sprejme 8.000 gledalcev. Trenutno so v prodaji le paketi vstopnic za vse tekme skupine. Njihova cena se giblje med 39 in 159 evri, nakup je možen na povezavi TUKAJ
EVROPSKO PRVENSTVO ZA ŽENSKE 2024
Skupina E (Innsbruck, Avstrija)

1. krog, četrtek, 28. november:
NORVEŠKA : SLOVENIJA

2. krog, sobota, 30. november:
SLOVENIJA : SLOVAŠKA

3. krog, ponedeljek, 2. december:
SLOVENIJA : AVSTRIJA