20. 4. 2024

Litija in Mlinotest Ajdovščina za pokalno lovoriko

V finalu Pokala Slovenije za ženske se bosta to nedeljo ob 17.30 pred kamerami TV Slovenija 2 pomerili ekipi Litije in Mlinotesta Ajdovščine. V sobotnem polfinalu je bila prva po podaljšku z 29:28 boljša od Trga ABC Izole, Mlinotest Ajdovščina pa je tekmo sicer izgubila s 33:34, a je zaradi kršitve pravil RK Krim Mercator komisar tekmovanja tekmo registriral z 10:0 v korist primorske zasedbe (več o tem TUKAJ).

Tekma za bron bo to nedeljo na sporedu ob 14.30. V živo jo bo mogoče spremljati preko spletnega prenosa na YouTube kanalu RZS TV in Facebook strani Rokometne zveze Slovenije.
ZAKLJUČNI TURNIR POKALA SLOVENIJE ZA ŽENSKE (LITIJA, ŠD LITIJA)

Polfinale, sobota, 20. april:
ŽRK TRGO ABC IZOLA : ŽRD LITIJA 28:29 (12:15, 24:24)
Benigar 9 (6), Arnautović 4; Gavrilović 12 (3), Bajc 7.
STATISTIKA

Uvodni dvoboj zaključnega turnirja v Litiji je postregel z izjemno tekmo. Gostiteljice so proti gostjam iz Izole dolgo časa držale vse niti v svoje roke, povsem v zaključku tekme pa so Primorke vendarle dokončno ujele podaljšek.

Po golu Špele Bajc so Litijanke v 41. minuti povedle z 20:15, pet zadetkov razlike pa je bila njihova ponovljena najvišja prednost. A Izolanke se niso predale. V 51. minuti so se z zadetkom Teje Treven približale na 21:22 in imele po uspešnih obrambah Nike Vuk možnost, da dokončno ujamejo priključek. A tega so ujele šele po izteku igralnega časa, ko so izsilile strel s sedmih, uspešno pa ga je izvedla Tinkara Marinšek.

V podaljšku so znova imele rahlo pobudo rokometašice Litije, a so jim Izolanke vztrajno sledile. Po zadetku Bajc so vodile s 26:25, a so z novo sedemmetrovko v zadnjih sekundah prvega dela podaljška Izolanke znižale zaostanek, obenem pa v drugih pet minut prenesle tudi prednost minute in pol igre z dvema igralkama več v polju.

To jim je pomagalo, da so Maše Benigar s sedmih metrov izid poravnale na 27:27 in sledila je tesna končnica. Dobrih 15 sekund pred koncem je Jelena Gavrilović, z 12 zadetki najboljša tekma prvega polfinala, Litijo popeljala do vodstva z 29:28, kar je bilo dovolj za zmago, saj so se Primorke v zadnjem napadu zapletle in izgubile žogo.

Nika Vuk, rokometašica ŽRK Trgo ABC Izola:
"Na začetku tekme smo imele tremo, kar se je poznalo tudi na naši igri. Ne glede na poraz smo z igro zadovoljne, saj smo pokazale karakter in ekipni duh. Na koncu nam je zmanjkalo le malo športne sreče. Čestitam Litiji, ki je zasluženo v finalu."

Jelena Gavrilovič, rokometašica ŽRD Litija:
"Od začetka tekme smo imele zmago v svojih rokah, ne glede na rezultat vmes, ko smo se malo lovile. Vesela sem, da se je na koncu izšlo v našo prid. Rada bi čestitala soigralkam za borbo, ekipno igro in zmago. Neizmerno sem vesela, da smo se na prvem zaključnem turnirju uvrstile v finale."

RK KRIM MERCATOR : ŽRK MLINOTEST AJDOVŠČINA 10:0

Dvoboj velikih rivalk zadnjih sezon je bil uvodoma izenačen, nato pa so s hitro igro Ajdovke tekmicam povzročale kar nekaj težav in povedle tudi za tri zadetke (6:9, 7:10). Krimovke so priključek ujele v 21. minuti, ko so z goloma Eme Abina in Barbare Lazović izid poravnale na 14:14, tik pred polčasom pa si zagotovile prednost štirih zadetkov (20:16) in jo prenesle tudi na odmor.

V 36. minuti je Jovanka Radičević z uspešno sedemmetrovko prednost ljubljanske zasedbe povišala že na sedem golov (26:19), a tudi to ni zlomilo Primork. Zapretile so povsem v finišu, ko je Urša Zelnik s šestmetrske črte zadela za 32:33. Po uspešni obrambi so Ajdovke imele nato celo priložnost za izenačenje, a priložnosti niso izkoristile. Zadetek Darje Dmitrieve za 34:32 je nato zapečatil usodo Mlinotesta, pri katerem je s 13 goli blestela Ana Abina.

Barbara Lazović, rokometašica RK Krim Mercator:
"Tekma se je zdela sicer težka, ampak mi smo sedaj v takšni situaciji, saj je bil reprezentančni premor. Malo smo tudi utrujene in skupaj smo naredile samo dva treninga, kar se je pokazalo tudi na igrišču. Skozi celo tekmo smo kontrolirale rezultat, tako da smo na koncu zasluženo zmagale in jutri igramo v finalu."

Ana Abina, rokometašica ŽRK Mlinotest Ajdovščina:
"Glede na prikazano igro proti Krimu sem res zelo ponosna na svojo ekipo. Pokazale smo veliko borbenosti in želje, na koncu nam je žal zmanjkalo zelo malo. Ampak si nimamo ničesar za očitati, dvigniti moramo glave, saj nas jutri čaka še ena tekma na kateri gremo na zmago."

Tekma za 3. mesto, nedelja, 21. april, ob 14.30:
ŽRK TRGO ABC IZOLA : RK KRIM MERCATOR (spletni prenos na YouTube kanalu RZS TV)

Finale, nedelja, 21. aprila, ob 17.30:
ŽRD LITIJA : ŽRK MLINOTEST AJDOVŠČINA (prenos na TV Slovenija 2)