30. 3. 2009

V ligi prvakov bo v naslednji sezoni le 24 klubov

Izvršni odbor Evropske rokometne zveze (EHF) je na zasedanju na Dunaju potrdil, da se bo liga prvakov v naslednji tekmovalni sezoni s sedanjih 32 klubov zmanjšala samo na 24.

 

Nekoliko bo spremenjen tudi način igranja, saj bo skupinskemu delu sledila osmina finala, četrtfinale in verjetno tudi sklepni turnir najboljše četverice. Uvedba sklepnega turnirja je odvisna od zaključnih pogajanj med EHF in morebitnimi organizatorji, so sporočili pri EHF. Še vedno je vprašljivo tudi število udeležencev iz posameznih lig, a EHF še ni dokončno izdelala lestvice, po kateri bo določala, koliko klubov iz posameznih držav bo lahko nastopalo v ligi neposredno in v kvalifikacijah. Jasno pa je, da se bo število udeležencev iz posameznih držav moralo zmanjšati. Slovenija bo imela v prihodnji sezoni v ligi prvakov samo enega predstavnika. Željo po sklepnem turnirju je potrdilo tudi najmočnejših združenje evropskih lig (EPHLA) z Danske, Francije, Španije in Nemčije. Zatika pa se pri financah, saj je še vedno odprto vprašanje, kako se bodo delili prihodki s sklepnega turnirja.

 

EHF je na sestanku potrdila tudi obstoječi januarski termin moških evropskih prvenstev. Zato pa bo EHF še enkrat prevetrila sistem kvalifikacij za EP in odločila o morebitnem zmanjšanju kvalifikacijskih tekem, prav tako pa tudi o morebitnem zmanjšanju števila tekem na EP oziroma večjem številu prostih dni na zaključnem evropskem turnirju. Odločitev o tem bo EHF sprejela na naslednjem zasedanju sredi junija v Carigradu. Posebej na udaru kritik so kvalifikacije za EP, saj rokometno bolj razvite države zavzemajo stališče, da dvoboji med povsem neenakovrednimi nasprotniki nimajo smisla, obenem pa takšnih tekem ni moč ponuditi sponzorjem in televizijam.