28. 5. 2009

Danes v Bonifiki odločitev o novem državnem prvaku v moški konkurenci

Rokometaši Cimosa in Gorenja bodo danes ob 18. uri v dvorani Bonifika začeli odločilno tekmo za naslov državnega prvaka. Koprčani za naziv najboljšega kluba v slovenski ligi potrebujejo zmago, medtem ko je Velenjčanom za zmagoslavje dovolj že neodločen izid.

 

Ne glede na razplet današnje tekme v Kopru bo Slovenija dobila novega državnega prvaka, kajti niti Cimos niti Gorenje doslej še nista osvojila te lovorike. V sedemnajstih sezonah v zgodovini samostojne Slovenije se lahko z naslovom slovenskega prvaka pohvalita le dva kluba: Celje Pivovarna Laško (16-krat) in Prule (enkrat). Na letošnjih treh medsebojnih dvobojih sta kluba povsem izenačena, saj je vsak po enkrat zmagal, izgubil in remiziral: v rednem delu ligaškega tekmovanja je Cimos slavil v Velenju (31:27) in doma iztržil le neodločen izid (26:26), v prvem delu končnice za prvaka pa je Gorenje na razvpiti tekmi pred domačimi gledalci tesno slavilo (27:26). Današnja tekma v Kopru pa ne bo odločala samo o državnem prvaku in edinem slovenskem potniku (če Celjani ne bodo dobili posebnega povabila) za ligo prvakov v naslednji sezoni, ampak tudi o naših klubih, ki bodo v prihajajoči sezoni igrali v evropskih pokalih. Če bo prvo mesto osvojil Cimos, bo seveda igral v ligi prvakov, v pokalu pokalnih zmagovalcev bodo Slovenijo zastopali Celjani (kot finalisti pokala). Če bo najboljše Gorenje, bodo v PPZ igrali Koprčani, Trimo v vsakem primeru v pokalu EHF (ne glede na to, kdo bo državni prvak), Celjani pa le v pokalu challenge. 

 

Matjaž Tominec, trener Cimosa: "Ob tako polni dvorani, kot je bila na finalni tekmi slovenskega pokala proti Celju Pivovarni Laško, lahko premagamo tudi Gorenje. Upam in želim si, da bi bilo občinstvo zares naš osmi igralec. Moštvi sta po igralksi kakovosti na približno enaki ravni, kar potrjujejo tako medsebojne tekme v letošnji sezoni kot položaj na lestvici, poleg tega pa večjih skrivnosti med njima ni. Brez dvoma bo to tekma leta, na kateri bodo odločale predvsem malenkosti."

 

Ivica Obrvan, trener Gorenja: "Za tekmo smo se pripravljali tako kot za vsako v zadnjem mesecu, ko igramo v napornem ritmu, saj imamo tekmo v povprečju vsake tri dni. Težko je napovedati, kaj bo odločalo v Kopru, kajti veliko je takšnih segmentov igre, ki jih je potrebno opraviti na visoki ravni. Jasno je, da bo dvoboj napet in negotov. Če bi že kaj izpostavil, potem je to igra v obrambi, ki jo mora nadgraditi tudi dobra predstava vratarjev. Moštvo, ki mu bo to bolje uspelo, bo bližje končnemu uspehu. Lahko se zgodi, da bo danes prikazana visoka kakovostna raven igre, toda po drugi strani je prav tako mogoče, da bo prikazan slab rokomet, kajti vložek - naslov državnega prvaka - je zelo velik. Če bi bila odločilna tekma v Velenju, bi bilo Gorenje v vlogi favorita, ker pa je v Kopru, ta pripada Cimosu."