19. 1. 2010

Slovenija na uvodu evropskega prvenstva pripravila preobrat proti Švedski

V prvem krogu evropskega prvenstva v Avstriji v skupini C je Slovenija po zaostanku s šestimi zadetki proti Švedski pripravila preobrat in vknjižila veličastno zmago s 27:25 (7:13) pred velikim številom slovenskih navijačev v Innsbrucku.


Slovenija - Švedska 27:25 (7:13)


Slovenija: Škof (19 obramb), Rezar, Kozlina, Vugrinec 2, Dobelšek, Lubej, Kavtičnik 7 (7), Natek, Skube 1, Špiler 3, Brumen, Pajovič 2, Gajič, M. Žvižej 4, L. Žvižej 8 (1), Zorman.

Švedska: M. Andersson, Beutler (16 obramb), Gustafsson 2, K. Andersson 1, Källman 5, Karlsson 5, Lennartsson, Ekberg 5, Doder 5, Arrhenius, Carlen 1, Karlsson, Larsson 1, Petersen, Ekdahl.

 

Izključitve: Slovenija 12 minut, Švedska 12 minut.

Sedemmetrovke: Slovenija 7 (7), Švedska 3 (3).

 


Po dveh zapravljenih napadih Slovenije in dveh obrambah Gorazda Škofa (v prvem polčasu skupaj sedem obramb) so prvi zatresli mrežo Švedi z levega krila prek Källmana. Tudi naslednje akcije so naši fantje zapravili, Švedi pa so to spretno kaznovali in v deseti minuti vodili že s 5:0. Prvi gol na tekmi za Slovenijo je s sedmih metrov dosegel Vid Kavtičnikv enajsti minuti, potem ko je le-to priboril Miha Žvižej. Slovenska reprezentanca je zelo slabo igrala v napadu, bila je kopica izgubljenih žog in slabih realizacij, ki jih je ustavil vratar Dan Beutler (10 obramb do polčasa).

Dvakrat ob igri z igralcem več Slovenci niso zadeli, Švedi pa so prisno polnili slovensko mrežo. Ob izidu 7:4 v 19. minuti je selektor Zvonimir Serdarušić vzel minuto odmora. Šele v tretjem poskusu je mrežo prvič zatresel Aleš Pajović in izid znižal na -2. Nato sta Kavtičnik in Luka Žvižej izpeljala lepo akcijo s cepelinom, a sta sodnika piskala prestop. Obramba 5+1, v kateri sta Dobelšek ali Luka Žvižej posebej pazila na izvrstnega strelca Kima Anderssona, je sicer delovala solidno. Selektor je do 23. minute zamenjal skoraj vse igralce, v igro je na mesto organizatorja igre poslal Špilerja, na levega zunanjega Skubeta, na desno stran pa Natka, ki so zamenjali precej nerazpoložene Pajoviča, Zormana in Vugrinca.

 

Ob slabi realizaciji je razlika znova narasla na pet golov (11:6 v 26. minuti). V olimpijski dvorani v Innsbrucku je odmevalo "Slovenija, Slovenija", saj se je zbrala množica navijačev iz domovine. Žal pa je že ob izteku igralnega časa čez slovenski blok zadel Källman za prvo vodstvo Švedske s šestimi zadetki (13:7) in slovenski reprezentanci se ni obetalo prav nič dobrega.

Drugi del uvodne tekme 9. evropskega prvenstva je Serdarušić začel z enako postavo kot prvega, le v napadu je na levem zunanjem igral Špiler, v napadu pa Pajovič. Končno je v 31. minuti prvič zatresel mrežo Vugrinec za 13:8. Slovenski ekipi igra še vedno ni stekla, izjemno pa je bil v vratih razpoložen Škof, ki je branil tudi nemogoče. A soigralci so še kar zapravljali napade, med 37. in 42. minuto pa so z delnim izidom 5:0 zaostanek zmanjšali na le zadetek (17:18). V naslednjem trenutku so po novi obrambi Škofa imeli priložnost, da celo izenačijo, a tega niso izkoristili. Kazen je sledila: Švedi so trikrat zapored zadeli (Källman, Gustafsson in Ekberg) in znova pobegnili na +4 (21:17). Svoj prvi gol na velikem tekmovanju (debitant) je v 46. minuti za 21:19 zabil Sebastian Skube.

Tako kot Škof je izvrstno branil tudi Dan Beutler, ki je preprečil, da bi se realizirala (pri 21:20) še druga priložnost za izenačenje Slovenije, potem ko je ubranil strel iz naleta Natku. Slovenija je končno izenačila v 55. minuti, ko je v protinapadu zadel Luka Žvižej, nato je švedski strel ubranil Škof, Žvižej je prejel hitro žogo od Zormana in premagal Beutlerja, vendar sta sodnika piskala prestop. Škof je v 59. minuti ubranil strel Doderju, za prvo vodstvo Slovenije na tekmi pa je zadel Špiler (26:25), potem ko je imela Slovenija igralca več. V naslednjem švedskem napadu je moral na klop za kaznovane še Kavtičnik, Skandinavci pa so namesto vratarja poslali v igro še enega igralca. Toda Doderjev strel je ustavil Škof, v hitrem protinapadu pa je piko na i slovenskemu preobratu dal Luka Žvižej in potrdil prvi slovenski točki na Euru 2010.


Vse o Euru 2010


Foto: Grega Wernig/Ekipa