19. 1. 2010

Gorazd Škof: Ko se lomi, trenerji stavijo na najboljše in najizkušenejše

Kakšen bo izkupiček Slovenije na evropskem prvenstvu v Avstriji, bo v veliki meri odvisno tudi od prvega reprezentančnega vratarja Gorazda Škofa. 32-letni član hrvaškega prvaka Zagreba je izven igrišča vedno dobre volje, prepričan pa je, da bo imel zanjo dovolj razlogov tudi po prvi tekmi reprezentance Slovenije na letošnjem Euru – danes ob 20.30 proti Švedski v skupini C v Innsbrucku.

 

Prvi nasprotnik Slovenije na Euru 2010 bo Švedska, prav s točkama proti štirikratnim evropskim prvakom pa naj bi si Slovenija priigrala vozovnico za drugi del.

 

Švedi igrajo zelo dinamično v napadu in z uigranimi kombinacijami. Tako kot večina naših nasprotnikov na EP so se tudi Švedi na pripravljalnih tekmah osredotočili predvsem na obrambo 6-0., v kateri igrajo zelo trdo. Kar se tiče napada, je bilo na teh tekmah nekoliko presenetljivo, ker niso izvajali hitrega začetnega udarca s sredine igrišča, ampak so igrali precej bolj umirjeno. A to še ne pomeni, da bodo tako igrali tudi v Avstriji. V napadu niso osredotočeni samo na zunanjo linijo, ampak v veliki meri stavijo tudi na krilna položaja in krožnega napadalca.

 

Ali ima slovenska reprezentanca ustrezno protiorožje za igro Skandinavcev?

 

Seveda ga imamo, vendar je to potrebno pokazati tudi na igrišču. Toda po drugi strani je slovenska reprezentanca v tem trenutku na takšni ravni, da se nov sistem igre, ki ga uvaja selektor Zvonimir Serdarušić, zaradi pomanjkanja časa seveda še ni povsem "prijel". To se je najbolje videlo tudi na nedavnem mednarodnem turnirju na Danskem, na katerem smo po dveh dobrih predstavah proti Danski in Češki na zadnji tekmi proti Norvežanom povsem padli in odpovedali. Posledica padca zbranosti so bile tehnične napake, zgrešeni streli, slaba igra tako v obrambi kot v napadu... To pomeni, da še nimamo prave konstante in kontinuitete v igri, kar skušamo tudi popraviti z novim selektorjem. Kljub temu upam, da se nam to ne bo spet zgodilo prav na prvi tekmi proti Švedski, ker je potem, ko si enkrat priigraš velik zaostanek, težko loviti nasprotnika. Istočasno pa smo znani po tem, da ko nas vsi odpišejo, odigramo odlično tekmo proti vrhunski reprezentanci, a kaj nam to pomeni, če na koncu izgubilo za zadetek ali dva.

 

Glavna slabost Slovenije naj bi bila prekratka klop za rezervne igralce, ki ki lahko še bolj prišla do izraza na turnirskem sistemu tekmovanja, ko bo potrebno v štirih dneh odigrati tri težke tekme proti rokometnim velesilam.

 

Ampak tudi druge reprezentance nimajo med šestnajstimi igralci samo vrhunskih rokometašev in tudi na nobeni tekmi nobena reprezentanca ne bo igrala z vsemi šestnajstimi igralci. Pomembno je, da igralci, ki prihajajo med igro z rezervne klopi, daje v petih ali desetih minutah svoj maksimum in na najboljši možni način zamenjajo nosilce igre. Prepričan, sem, da so ti igralci z rezervne klopi že v letih – 26, 27 ali 28 – ko morajo dozoreti in da morajo potrditi svojo kakovost. Igralci, ki so generacijsko mlajši od nas šest, sedem let morajo prevzeti odgovornost v igri, saj imajo določene izkušnje, nekateri tudi z igranjem v evropski ligi prvakov. Toda istočasno je res, da ko se začne zares ali ko se rezultat lomi, trenerji oziroma selektorji stavijo na najboljše in najizkušenejše.

 

Ali pričakujete, da si bo Slovenija v olimpijskem Innsbrucku priigrala napredovanje v drugi krog EP, torej med dvanajst najboljših reprezentanc v Evropi?

 

Seveda, sicer sploh ne bi bil tukaj. Drugi krog je nekakšna naša obveznost do slovenske javnosti, navijačev, medijev, sponzorjev... Nekateri nam sicer napovedujejo večji ali manjši polom, vendar sem trdno prepričan, da se to ne bo zgodilo. In to kljub temu, da je za nas evropsko prvenstvo zgolj etapni cilj do glavnega in najpomembnejšega – nastopa na olimpijskih igrah v Londonu leta 2012. Čeprav smo pod vodstvom novega selektorja šele na začetku nove poti, bi ta lahko obrodila sadove že v Avstriji. Mogoče nam manjka le malce kontinuitete dobrih nastopov na velikih tekmovanjih.

 

In kdo so po vašem mnenju favoriti za najvišja mesta na letošnjem prvenstvu?

 

Če pogledamo zadnje svetovno prvenstvo na Hrvaškem, potem so to zagotovo Francozi, Hrvati in Poljaki, ki so pri naših severnih sosedih osvojili kolajne. Danska? Moram iskreno priznati, da me aktualni evropski prvaki v zadnjem času niso prepričali o svoji vrhunski kakovosti. Pred tekmo s Slovenijo na njihovem turnirju so računali, da nas bodo na igrišču pretekli, vendar so se očitno zmotili, saj smo to mi storili z njimi. To tudi potrjuje, da smo telesno dobro pripravljeni in na tem področju smo že precej napredovali. Med favorite bi lahko poleg Poljske uvrstil še katero reprezentanco iz naše predtekmovalne skupine v Innsbrucku, tu so še vedno dobri Španci, pa tudi Srbija igra zelo dobro. Presenečenja so vedno možna in eno od njih bi lahko bila Islandija. Še posebno zato, ker je na dveh pripravljalnih tekmah dvakrat premagala Nemčijo na njenem igrišču, svojo kakovost pa je potrdila tudi s srebrno kolajno na zadnjih olimpijskih igrah v Pekingu. Torej, tudi na evropskem prvenstvu se bo igral zelo hiter rokomet in tisti, ki bo zdržal tako oster in naporen ritem na dolgem tekmovanju, lahko poseže zelo visoko.