17. 10. 2010

V dvorani Zlatorog je aktualni evropski prvak Kiel zlahka opravil s celjskimi rokometaši

V četrtem krogu v ligi prvakov so rokometaši Celja Pivovarne Laško doživeli tretji zaporedni poraz. Za Rheinom Neckarjem in Barcelono je bil za Celjane premočan aktualni evropski prvak Kiel, ki je v Zlatorogu slavil s 34:28 (18:10).

 

 

Celje Pivovarna Laško – Kiel 28:34 (10:18)

 

Celje – Dvorana Zlatorog, gledalcev: 5000, sodnika: Horacek in Novotny (oba Češka).

 

Celje Pivovarna Laško: Lesjak, Alilović (14 obramb), Prieto 1, Marguč 2 (1), Vugrinec 4, Pajovič, Razgor 1, Toskić 4, Poklar, Kozlina 1, Metličić 2, Rnić 5, Kokšarov, Zorman 4, Gajič 4 (2), Žvižej.

 

Kiel: Omeyer (16 obramb), Palicka 3 obrambe), Lundström, Dragičević 2, Sprenger 3, Ahlm 3, Kubes, Reichmann, Zeitz 3, Palmarsson 7, Ilić 4 (2), Klein 5, Jicha 5, Fernandez 2.

 

Sedemmetrovke: Celje Pivovarna Laško 3 (3), Kiel 2 (2).

 

Izključitve: Celje Pivovarna Laško 12 minut, Kiel 10 minut.

 

 

Šestnajstkratni nemški prvaki iz Kiela so nastopili brez dveh poškodovanih igralcev (Šved Kim Andersson in Francoz Daniel Narcise), zato so imeli na razpolago samo 14 rokometašev. Kljub temu so po izenačenem začetku (1:1) v peti minuti že vodili s 4:1, potem ko so spretno kaznovali nekaj domačih napak v napadu. Toda ob bučni podpori s tribun Zlatoroga so Celjani naredili delni izid 4:0: med izključitvijo Christiana Zeitza so najprej izenačili na 4:4, nato pa z igralcem več, ko je v polno zadel Momir Rnić, poskrbeli za prvo vodstvo na tekmi (5:4 v osmi minuti). V vratih pivovarjev je blestel Mirko Alilović, ki je že v prvih desetih minutah zbral pet obramb, toda ko je moral na klop za kaznovane igralce Luka Žvižej, so Nemci spet vzpostavili rezultatsko ravnotežje (5:5).

 

Po tretjem Rnićevem zadetku za vodstvo s 7:6 je sledil črni celjski niz, kajti Kiel je v treh minutah naredil delni izid in povedli z 9:7. Poleg tega moštvo islandskega trenerja Alfreda Gislasona tudi z igralcem manj (izključen je bil Marcus Ahlm) ni prejelo zadetka, ob enakovrednem razmerju moči na igrišču pa je Dragan Gajič le prekinil petminutni strelski post. Čeprav je Čeh Filip Jicha svoj prvi zadetek dosegel šele v 20. minuti, so aktualni evropski prvaki nato odlično izkoristili izključitev Aleša Pajoviča. Ob številčni premoči so kar trikrat premagali vratarja Alilovića in v 22. minuti je njihovo vodstvo znašalo že pet zadetkov (13:8). Domači trener Zvonimir Serdarušić je nato v igro poslal še Edvarda Kokšarova, vendar tudi to ni pomagalo.

Kiel je namreč z igralcem manj dosegel dva zadetka (obakrat je bil uspešen Islandec Aron Palmarsson) in šest minut pred koncem prvega polčasa je bilo že 15:9. V Kielovih vratih je Francoz Thierry Omeyer pridno zbiral obrambe (skupaj 10 v prvem polčasu, na nasprotni strani Alilović šest), njegovi soigralci v polju pa so kaznovali številne napake Celjanov v igri. V 24. minuti je Petra Metličić dosegel svoj prvi zadetek za 10:15, končnica prvega polčasa pa je spet pripadla igralcem v črno-belih dresih. Dosegli so še tri zadetke zapored in na odmor odšli z rekordno prednostjo v tem delu igre – osem zadetkov (18:10).

 

Prvi zadetek v drugem polčasu so dosegli Celjani (Petar Metličić), nato pa je bil še drugič izključen Marcus Ahlm. Kljub temu je Kiel, pri katerem je Omeyer že v prvih šestih minutah zbral štiri obrambe, še za zadetek povečal prednost, ki jo je imel ob polčasu (20:11). Samo minuto kasneje si je Gislasonova razigrana četa prvič priigrala „plus deset“ (23:13), trener Serdarušić pa je bil zaradi slabe igre svojega moštva prisiljen vzeti minuto odmora.

 

Toda tudi to ni pomagalo povsem "razglašenim" gostiteljem, na drugi strani pa Kiel kljub visoki prednosti ni niti za trenutek popuščal. Posledice so bile takoj vidne na semaforju, kajti nemški klub je imel v 40. minuti že neverjetnih dvanajst zadetkov razlike v svojo korist (25:13). Številne menjave, s katerimi je poskušal trener Zvonimir Serdarušić, niso prinesle željenih sprememb v igri,  Kiel pod vodstvom razigranega in učinkovitega Arona Palmarssona pa je uspešno držal visok naskok.

 

V 48. minuti je Kiel še vedno vodil z 31:19, nato pa so gostitelji vendarle začeli uspešno izkoriščati menjavo v Kielovih vratih. Namesto odličnega Thierryja Omeyerja je priložnost dobil Šved Andreas Palicka in pivovarji so uspeli najvišji zaostanek (nekajkrat dvanajst zadetkov) do zadnjega žvižga čeških sodnikov prepoloviti in tako vsaj delno omiliti visok poraz. Kaj več pa seveda niso mogli iztržiti, kajti Kiel je bil boljši v vseh elementih rokometne igre in je slovenskim prvakom prizadejal tretji zaporedni poraz v najelitnejšem evropskem klubskem tekmovanju.

 

V ligi prvakov zdaj sledi več kot enomesečni premor, Celjani pa bodo naslednjo tekmo (v petem krogu) odigrali v nedeljo, 21. novembra, ko gostujejo pri Chamberyju v Franciji.

 

 

 

Foto: Slavko Kolar

Izjave po tekmi Celje Pivovarne Laško - KielLIGA PRVAKOV - SEZONA 2010/11