26. 1. 2013

Slovenija na tekmi za bronasto kolajno na SP v Španiji ostala praznih rok proti Hrvaški

Na tekmi za bronasto kolajno na svetovnem prvenstvu v Španiji sta se pomerili reprezentanci Slovenije in Hrvaške. V dvorani Sant Jordi v Barceloni so bili uspešnejši Hrvati, ki so zmagali z 31:26 (14:13) in osvojili tretje mesto.

 

 

SLOVENIJA - HRVAŠKA 26:31 (13:14)

 

Barcelona - Dvorana Sant Jordi, gledalcev 9000, sodnika: Načevski in Nikolov (oba Makedonija).

 

Slovenija: Škof, Prošt, Dobelšek 3, Pucelj 1, Kavtičnik 4, Bezjak, Dolenec 2 (1), Skube 3, Bundalo, M. Žvižej 3, L. Žvižej 3, Gaber 1, Zorman, Marguč 3, Mačkovšek 3, Gajić.

 

Hrvaška: Ivić, Alilović, Marić 1, Duvnjak 8, Stepančić, Kopljar 4, Vori, Gojun, Horvat 1 (1), Šprem, Bičanić 4, Mandalinić, Čupić 8 (3), Musa, Ninčević 5.

 

Sedemmetrovke: Slovenija 1 (1), Hrvaška 5 (4).

 

Izključitve: Slovenija 6 minut, Hrvaška 8 minut.

 

Rdeči karton: Bezjak (Slovenija, 41. minuta).

 

 

 

Slovenski rokometaši so v minulih dveh desetletjih odigrali že številne pomembne dvoboje s Hrvati, a današnji za bronasto odličje na svetovnem prvenstvu v katalonski prestolnici je zasenčil vse dosedanje. Sosedski obračun močno utrujenih tekmecev, ki so le dan pred tem igrali zahteven polfinalni obračun s Španci oziroma Danci, se ni razpletla po željah slovenskih rokometašev, po enakovrednem prvem polčasu je njihova igra v drugi polovici tekme povsem razpadla, z njo pa so se tudi razblinile sanje o bronastem odličju.

 

 

Slovenski selektor Boris Denič je malce presenetil z uvodno napadalno postavo, vanjo je uvrstil kar dva novinca, Marka Bezjaka na mestu organizatorja igre in krožnega napadalca Uroša Bundala, svoje mesto v njej pa so dobili tudi krili Gašper Marguč in Luka Žvižej ter zunanja igralca Jure Dolenec in Borut Mačkovšek, slednjega je v obrambi menjal Peter Pucelj.

 

 

Slovenci so rokometno bitko za bron začeli v izjemnem tempu, na igrišču ni bilo videti, da je za njimi osem napornih dvobojev, "dirkaškemu" začetku pa so pridružili tudi njihovi tekmeci s svojimi prvokategorniki (Domagoj Duvnjak, Ivan Čupić, Igor Vori ...).

 

 

Hud ritem je prinesel tudi kakšno napako več, po slovenskem zaostanku dveh golov (4:6) pa je Denič zahteval minuto odmora in v igro poslal svojega najbolj izkušenega moža - Uroša Zormana. Prvi dirigent slovenske reprezentance je takoj povezal niti naše vrste, le dve minuti zatem sta Matej Gaber in Vid Kavtičnik tekmo postavila v začetno izhodišče (6:6).

 

 

Do konca polčasa se je odvijal ogorčen boj za vsak košček parketa, po številnih kadrovskih izmenjavah - v prvem polčasu na igrišče ni stopil le poškodovani Dragan Gajić, ta je zamenjal Nenada Bilbijo, ki si je na petkovem polfinalnem dvoboju poškodoval gleženj - so v 22. minuti znova zaostali z 8:10, a le tri minute zatem po golu Marguča povedli z 11:10.

 

 

A v dvorani Sant Jordi se je nadaljevala obojestranska igra, polna vzponov in padcev, slovenski rokometaši so ga znova doživeli v 27. minuti, ko so jim Hrvati - po dveh zaporednih golih Čupića - znova ušli za dva gola (12:14), na polčasu pa zaostali 13:14.

 

 

Deničevi izbranci so porazno začeli drugo polovico polfinalne tekme, že v peti minuti nadaljevanja so si pridelali zaostanek treh golov (14:17). Njihova igra v napadu je povsem razpadla, nastopil je kar enajstminutni strelski post, vse to pa so Hrvati s pridom izkoristili in iz hitrih nasprotnih napadih rešetali slovensko mrežo.

 

 

Slovenski rokometaši so si po njej že v 41. minuti pridelali zaostanek sedmih golov (14:21), po tem visokem primanjkljaju pa se enostavno niso več pobrali in turnir končali na končnem četrtem mestu, kar pa je njihov največji uspeh na dosedanjih svetovnih prvenstvih. Na minulih petih svetovnih prvenstvih je v Nemčiji leta 2007 zasedla deseto mesto, na Portugalskem leta 2003 je bila 11., v Tuniziji leta 2005 12., v Franciji leta 2001 17., na Islandiji leta 1995 pa 18. mesto. (sta)