14. 7. 2013

V prvem krogu SP slovenski mladinci po velikem preobratu v končnici tekme ugnali Madžare

Slovenska moška mladinska reprezentanca je nastop na svetovnem prvenstvu v Bosni in Hercegovini začela z zmago. V prvem krogu skupine C v Sarajevu so Slovenci po velikem preobratu v končnici tekme z zadetkom razlike premagali Madžarsko, končni izid pa je bil 33:32 (14:19).

 

 

SLOVENIJA - MADŽARSKA 33:32 (14:19)

 

 

Sarajevo - Olimpijska dvorana Zetra, gledalcev: 700, sodnika: Birch in Stenrand (oba Danska).

 

Slovenija: Baznik (3 obrambe), Zaponšek (7 obramb), Žabič 1, Cehte, Blagotinšek 2, Mačkovšek 6 (1), Lavrič, Šoštarič 10, Gorela, Hrastnik 4, Fidel 4, Špende 3, Kodrin 2, Gorenjak 1, Sendelbah, Bradeško.

 

Madžarska: Vaczi (3 obrambe), Balogh (9 obramb), Nagy, Gyorfi, Auth 5, Kovacsics 1 (1), Lezak 1, Schneder, Pulay 2, Zdolik 6 (1), Szollosi 6, Debreczeni 5, Nemeth 2, Olah 4, Koller, Gerdan.

 

Sedemmetrovke: Slovenija 2 (1), Madžarska 5 (2).

 

Izključitve: Slovenija 12 minut, Madžarska 12 minut.

 

 

 

Na začetku tekme v olimpijski dvorani Zetra je bilo pet izenačenj (od 1:1 do 5:5), nato pa so Madžari v štirih minutah naredili delni izid 3:0 in v enajsti minuti povedli z 8:5. V nadaljevanju so se Slovenci po zadetku Maria Šoštariča, z desetimi goli prvega strelca tekme, približali na 7:8, toda sredi prvega polčasa so imeli nasprotniki že plus štiri (13:9).


 

Po zadetku Boruta Mačkovška za zmanjšanje na 10:13 so naši vzhodni sosedi dosegli tri zadetke zapored in v 22. minuti je njihova prednost znašala že neverjetnih šest golov (16:10). Enaka razlika je bila tudi tri minute pozneje (17:11), slovenska obrambna postavitev 6-0 je nasprotnikovi zunanji liniji puščala vse preveč prostora (bila je tudi preveč mehka in neodločna, poleg tega so imeli naši mladinci osem minut izključitev, naredili pa so šest tehničnih napak), do konca prvega polčasa pa ekipi selektorja Slavka Iveziča ni uspelo bistveno zmanjšati zaostanka.


 

V uvodnih minutah drugega polčasa so imeli madžarski mladinci od štiri do šest zadetkov naskoka, v 39. minuti so Slovenci - spremenili so obrambno postavitev v 5-1 - prvič prepolovili rekordni zaostanek (20:23). Vratar Zaponšek je ubranil tri sedemmetrovke, kmalu zatem so njegovi soigralci v polju naredili delni izid 3:0 in se približali na minimalno razliko (23:24 v 43. minuti, nato še 24:25 v 45.).


 

Nato je madžarska reprezentanca znova prišla do visokega vodstva (28:24 v 59. minuti), zatem pa je sledil neverjeten preobrat. V slabih sedmih minutah je ekipa selektorja Slavka Iveziča, ki jo je s tribun dvorane Zetra spodbujalo tudi okoli 40 navijačev, dosegla kar sedem zadetkov, prejela pa samo enega in dobre tri minute pred koncem tekme v Sarajevu je bilo 31:29 za Slovenijo.

Reprezentanci sta nato izmenično zadevali (31:30, 32:30, 32:31), odločitev o zmagovalcu pa je padla prav v zadnji minuti. Aleksander Špende je 37 sekund Sloveniji priigral vodstvo s 33:31 in jasno je bilo, da bo Ivezičeva četa osvojila prvi par točk na letošnjem svetovnem prvenstvu. Madžari so zadeli v polno petnajst sekund pred znakom sirene (uspešen je bil Pulay), a za morebitno izenačenje in delitev točk niso imeli več priložnosti. Igralci so zmago proti Madžarom posvetili Aljaža Lavriču, ki je praznoval rojstni dan.

 

 

Slavko Ivezič, selektor reprezentance Slovenije: "Vsak začetek je težak, ta je bil še posebej. Potrebovali smo veliko časa, da smo prebrodili začetno krizo, ki je bila posledica slabe obrambe, četudi vse stavimo prav na njo. Dobili smo kar 19 zadetkov v enem polčasu, kar je zelo slabo. Na koncu se je izšlo po naših željah. Vedeli smo, da je razlika dosegljiva, a samo ob veliko čvrstejši obrambi. Z novo postavitvijo smo bili bolj agrsivni, v napadu pa odločnejši. Naši najbolj izkušeni igralci še niso v najboljši formi. Želimo si, da bi jo skozi naslednje tekme z boljšim učinkom v obrambi in napadu izboljšali ter s tem dvigovali tudi formo celotne ekipe."

 

 

V drugem krogu se bo Slovenija pomerila z reprezentanco Argentine, ki je v prvem premagala Kongo s 35:25 (16:13). Tekma Slovenija - Argentina bo v ponedeljek, 15. julija, ob 16. uri. Na zadnji tekmi v skupini C sta se Bosna in Hercegovina ter Južna Koreja razšli z neodločenim izidom 26:26 (15:15), potem ko so gostitelji SP v zadnjem napadu zapravili dve priložnosti za zmagoviti zadetek.

 

 

 

SP ZA MLADINCE - BOSNA IN HERCEGOVINA 2013NEPOSREDNI PRENOSI TEKEM SP 2013FOTOGALERIJA S TEKME SLOVENIJA - MADŽARSKA