30. 3. 2014

Slovenske rokometašice v dramatični končnici tekme v kvalifikacijah za EP premagale Švico

V kvalifikacijah za nastop na letošnjem evropskem prvenstvu na Madžarskem in Hrvaškem je ženska članska reprezentanca Slovenije v četrtem krogu dosegla tretjo zmago. Slovenke so v dramatični končnici tekme na Kodeljevem v Ljubljani premagale Švico s 30:29 (15:16).

 

 

SLOVENIJA – ŠVICA 30:29 (15:16)

 

 

Ljubljana – Dvorana na Kodeljevem, gledalcev 750, sodnika: K. In R. Gasmi (oba Francija).

 

 

Slovenija: Zec (2 obrambi), Stefanišin (1 obramba), Marinček (6 obramb), Ferfolja 1, Zrnec 2, Krhlikar 5, Gros 6 (1), Mitruševska 2, Jeriček, Hrnčič, Mavsar 5 (4), Irman 3, Koren 1, Gregorc, Petrinja, Šon 5.

 

 

Švica: Brütsch (17 obramb), Kündig 2, L. Frey 1, Furrer 1, Weigelt 8, Dinkel 6, Scherer 2 (2), Haag 4, N. Frey 5, Kashani, Egli, Moser, Aegerter.

 

 

Sedemmetrovke: Slovenija 6 (5), Švica 5 (3).

 

 

Izključitve: Slovenija 8 minut, Švica 14 minut.

 

 

Rdeči kartoni: Mitruševska (Slovenija, 59. minuta), N. Frey (Švica, 60. minuta), Mavsar (Slovenija, 60. minuta).

 

 

 

Glede na četrtkovo tekmo v Stäfi se je selektorica slovenske reprezentance Marta Bon odločila za eno igralsko spremembo, namesto Eve Maxim Pelikan (Celje Celjske mesnine) pa je bila med šestnajsterico Neža Mitruševska (GEN-I Zagorje). Kapetanka Nina Jeriček je bila v zapisniku in se je tudi ogrevala pred tekmo na Kodeljevem, toda bolečine v gležnju so bile prehude za igranje.

 

 

Začetek tekme na Kodeljevem je pripadel Švicarkam, ki so povedle z 2:0 in 3:1, po delnem izidu 3:0 pa so si gostiteljice v sedmi minuti priigrale prvo vodstvo (4:3). Nasprotnice so odgovorile s tremi zaporednimi zadetki in povedle s 6:4, Slovenke pa so jih ujele pri 7:7 v dvanajsti minuti.

 

 

Toda švicarske rokometašice so po dveh zadetkih spet povedle (9:7) in selektorica Bonova je bila v petnajsti minuti prisiljena vzeti minuto odmora. V nadaljevanju so Švicarke nekajkrat vodile z golom prednosti, a so jih naše rokometašice venomer ujele, kljub temu pa so v 22. minuti spet zaostajale za dva zadetka (11:13).

 

 

Enaka razlika je bila tudi tri minute pozneje (12:14), v končnici prvega polčasa pa je Slovenija znova dvakrat izenačila (14:14 in 15:15). Vseeno so Švicarke na odmor odšle s plus ena (16:15), poleg velika števila tehničnih napak in zgrešenih strelov pa je bila očitna razlika v številu obramb: Sergeja Stefanišin (1) in Branka Zec (2) sta skupaj v tridesetih minutah zbrali samo tri, Manuela Brütsch pa kar deset.

 

 

Drugi polčas se je začel z izenačenjem na 16:16, nato pa je sledila velika serija gostujoče reprezentance. Švicarke so v dobrih petih minutah naredile delni izid 4:0 in povedle z 20:16, za nameček pa je Ana Gros zapravila strel s sedmih metrov, ko je imela Slovenija igralko več.

 

 

V naslednjih minutah se je zaostanek slovenske izbrane vrste gibal od zadetka do treh, domače igralke pa so končno izenačile na 23:23, potem ko je v 46. minuti v polno zadela Maja Zrnec. Sledilo je še eno izenačenje (24:24), naslednje minute pa so spet pripadle ekipi selektorja Jesperja Holmrisa.

 

 

Ta je zadela trikrat zapored (vse tri zadetke je dosegla Karin Weigelt, od tega dva z igralko manj na igrišču) za vodstvo s 27:24 v 50. minuti. Enaka razlika je bila tudi v 55. minuti (29:26) in vedno bolj je kazalo, da bodo Švicarke vendarle dosegle prvo zmago v kvalifikacijah za EP 2014.

 

 

Toda nato so za preobrat poskrbele Slovenke. Lina Krhlikar (dvakrat) in Alja Koren (enkrat) sta uspešno zatresli mrežo sicer odlične Manuele Brütsch in dobri dve minuti pred koncem je bilo na semaforju 29:29.

 

 

V predzadnji minuti je Tamara Mavsar uspešno izkoristila sedemmetrovko, potrdila delni izid 4:0 in vodstvo Slovenije s 30:29, šele drugo po 4:3 v sedmi minuti. Še v isti minuti je morala zaradi rdečega kartona (tretja izključitev) na klop Neža Mitruševska.

 

 

A po napaki Švicark v naslednjem napadu je selektorica Bonova 34 sekund pred koncem vzela minuto odmora. V zadnjem napadu, ko sta imela sodnika že dvignjeni roki zaradi pasivne igre, so Slovenke tri sekunde pred koncem izgubile žogo, a je nasprotnicam zmanjkalo časa za protinapad in morebitno izenačenje.

 

 

Marta Bon, selektorica Slovenije: "V tem kvalifikacijskem ciklusu smo imeli velike kadrovske težave, zavoljo poškodb smo vsak dan ostali brez ene igralke, danes še brez Nine Jeriček. A najbolj pomembno je, da smo zmagale, čeravno so se Švicarke prikazale v lepi luči. Čakali smo na njihove napake, vendar jih nismo dočakali. Po drugi strani pa so najslajše zmage prav tiste, ki so dosežene po slabi igri, tudi to je umetnost."

 

 

Na drugi tekmi v skupini A sta se Švedska in Srbija razšli brez zmagovalca, končni izid pa je bil 18:18 (10:9). Vrstni po 4. krogu v skupini A: Švedska in Slovenija po 6 točk, Srbija 4, Švica 0.

 

 

 

KVALIFIKACIJE ZA EP 2014 - ŽENSKE