2. 7. 2014

Na izrednem zboru članov Rokometne zveze Slovenije potrdili 14-člansko moško ligo

Rokometna zveza Slovenije je po neuspešnih pogajanjih celjskega, velenjskega in mariborskega kluba glede nastopa v regionalni ligi SEHA danes priredila izredno zasedanje zbora članov. V sezoni 2014/15 bo v najmočnejšem ligaškem tekmovanju za moške nastopilo 14 klubov, ekipam iz minule sezone se bosta pridružila še Slovenj Gradec 2011 in Loka 2012.


Delegati so na današnjem izrednem zboru članov RZS najprej razveljavili sklepa 7. točke rednega zbora, ki je bil 11. junija na ljubljanski Fakulteti za šport. Tedaj so trem slovenskim klubom z veliko večino - proti je bil le en predstavnik - prižgali zeleno luč za nastop v ligi SEHA.


Toda po nadaljnjih neuspelih pogajanjih celjskega, velenjskega in mariborskega kluba z vodstvom regionalnega rokometnega tekmovanja, ki je od slovenskih ekip zahtevalo plačilo po 300.000 evrov za dve sezoni, pa so se celjski, velenjski in mariborski klub odločili, da ne bodo nastopili v tem tekmovanju.


Hkrati so pri RZS razveljavili tudi odločitev, da najboljša domača liga v prvem delu državnega prvenstva šteje 11+3 ali 12+2, v končnici pa se jim pridružijo še ekipe iz lige SEHA. V tem regionalnem tekmovanju sta imeli - po predhodnih pogajanjih z vodstvom lige SEHA - nastopa zagotovljena le celjska in velenjska ekipa, mariborska pa bi si ga morala zagotoviti šele na morebitnem dodatnem kvalifikacijskem turnirju, če bi ga sploh priredili.


Navkljub današnji vroči razpravi na izrednem zboru članov - namesto službeno odsotnega predsednika RZS in prvega moža Gorenja Franja Bobinca ga je vodil podpredsednik Boštjan Kozole - bo v elitni rokometni ligi v prihodnji sezoni nastopilo 14 klubov.


Celje Pivovarna Laško, Gorenje Velenje, Maribor Branik, Ribnica Riko hiše, Trimo Trebnje, Sevnica, Istrabenz Plini Izola, Jeruzalem Ormož, Krka, Slovan, Sviš Ivančna Gorica in Krško, ki so v minuli sezoni nastopali v 1. NLB Leasing ligi, ostajajo v prvoligaški druščini, pridružila pa se ji bosta še Slovenj Gradec 2011 in Loka 2012, najboljši ekipi minule sezone v 1. B SRL.


Tekmovalni sistem in koledar tekmovanja za sezono 2014/15 bo znan po sestanku Združenja klubov 1. NLB Leasing lige, ki bo na sedežu RZS v petek, 4. julija.