22. 7. 2014

Slovenske rokometašice v predkvalifikacijah za SP 2015 v skupini z Belorusijo, Švico in Grčijo

Na sedežu Evropske rokometne zveze na Dunaju so danes izžrebali predkvalifikacijske skupine za nastop na ženskem svetovnem prvenstvu, ki bo med 5. in 20. decembrom 2015 na Danskem. Sloveniji je dolgoletni sekretar RZS Leopold Kalin izžrebal Belorusijo, Grčijo in Švico.


"Zelo močna je Belorusija in dodatno zanimivo bo, ker Belorusijo zdaj vodi slovenski selektor Tomaž Čater. Vsekakor imajo precej zelo dobrih igralk, za katere smo se zanimali tudi pri Krimu, nekatere pa igrajo v močnih ligah, predvsem v Rusiji. Na zadnjih tekmah smo dokazale, da smo boljše od Švicark in tudi od Grkinj. Težka bo torej Belorusija, a če želimo obdržati našo krivuljo uspehov navzgor, moramo tudi čez to oviro," je žreb pokomentirala slovenska selektorka Marta Bon.


Slovenija se bo v primeru prvega mesta v skupini uvrstila v drugi krog kvalifikacij, kjer jih čakajo same imenitne reprezentance na stari celini, kot so Hrvaška, Španija, Francija, Nemčija, Madžarska, Črna gora, Nizozemska, Norveška, Poljska, Romunija, Rusija, Srbija, Slovaška, Švedska in Ukrajina. Nastop na sklepnem turnirja na Danskem sta si že priigrali gostiteljica in Brazilija, branilka prvega mesta z lanskega SP v Srbiji.


Slovenija bo prvi del kvalifikacij (šest tekem – po tri doma in na gostovanju) imela med 8. oktobrom in 6. decembrom letošnjega leta. V rimeru osvojitve prvega mesta v svoji skupini bo prvo dodatno kvalifikacijsko tekmo za nastop na SP na Danskem igrala 6. ali 7. junija 2015, povratno pa 13. ali 14. junija 2015.


Pare dodatnih kvalifikacij bodo izžrebali ob koncu letošnjega evropskega prvenstva, ki bo med 7. in 21. decembrom na Madžarskem in Hrvaškem. Slovenija se ni uvrstila na sklepni turnir, kajti v svoji kvalifikacijski skupini se je uvrstila na tretje mesto - za Švedsko in Srbijo ter pred Švico.Skupine predkvalifikacij za SP 2015:


Skupina 1: Slovenija, Belorusija, Grčija, Švica


Skupina 2: Turčija, Avstrija, Portugalska, Izrael


Skupina 3: Makedonija, Italija, Islandija


Skupina 4: Češka, Litva, Azerbajdžan.