26. 3. 2015

Predsednik Franjo Bobinac očita državi mačehovski odnos do RZS

Člani predsedstva RZS na današnji triurni seji niso skrivali razočaranja nad državo in njenim mačehovskim odnosom do RZS. Delovanje zveze je praktično odvisno zgolj od pokroviteljev zveze, medtem ko je denarni delež države iz leta v leto manjši.

 

 

Prvi mož rokometne zveze in uprave podjetja Gorenje Franjo Bobinac je dejal, da je RZS zavoljo tega že navezala stike z enako mislečimi domačimi športnimi zvezami in slovenskemu ministrstvu za šolstvo, izobraževanje in šport ter predsedniku vlade Miru Cerarju poslala kritično, a konstruktivno protestno pismo ter odločno zahtevalo nekatere spremembe na tem področju.

 

 

"Pred leti smo približno dve tretjini proračuna posredno in neposredno dobili od države, v tem trenutku pa le še tretjino. Srečujemo se z banalno situacijo, da povečujemo delež sponzorskih sredstev, kar je zelo težko glede na zaostrene gospodarske razmere doma in v svetu, odnos države, ki je izredno ponosna na vrhunske športnike in športnice, pa je izredno mačehovski, kar se nam ne zdi prav. Ob uspehih se vsi radi fotografirajo s športniki, a država ne bi veliko dala, včasih pa se celo kriminalizirajo podjetja, ki vlagajo v šport," je uvodoma dejal predsednik RZS Franjo Bobinac.

 

 

"Delež države se je od 750.000 evrov znižal na 300.000 evrov, kar pomeni, da se je več kot razpolovil oziroma se je zmanjšal za 60 odstotkov v nekaj letih, pa še tako zmanjšanega denarja ne dobimo na začetku leta, tako kot je bilo v minulih letih. V rokometu je ogromno tekmovanj in obveznosti v mesecu januarju, ko so na sporedu tudi ključna prvenstva, te zadeve pa je likvidnostno težko zapirati," pravi Bobinac.

 

 

Na koncu je predsednik Bobinac še dodal naslednje: "To je glavni problem, manjši znesek in dinamika izplačila s strani države. Očitno se vsaj na tem delu športa v naši državi dogaja brezvladje. Vemo, da ministrska vloga na tem delu ni zapolnjena, na ostalih ravneh pa bi zadeve morale delovati. A očitno je, da ne delujejo, kar je slabo. Tovrstnih težav se zavedajo tudi v drugih športnih panogah, ki so enako hendikepirane kot mi."

 

 

Po mnenju RZS je najbolj paradoksalno, da zveza odšteje državi več denarja za plačilo davka na dodano vrednost, kot dobi denarnih sredstev od nje. Ali kot je cinično pripomnil generalni sekretar RZS Goran Cvijič: "Imamo vse več pokroviteljev, a vedno manj denarja."

 

 

Selektor moške reprezentance Boris Denič in selektorica ženske reprezentance Marta Bon sta članom predsedstva RZS poročala o aktivnostih obeh elitnih izbranih zasedb v minulem obdobju. Denič je v svojem poročilu poudaril, da je Slovenija z uvrstitvijo v četrtfinale svetovnega prvenstva v Katarju - glede na vse nesreče s poškodbami in boleznimi igralci pred in med pripravami - izpolnila svoj cilj in da so njegovi varovanci dostojno zastopali barve svoje države, naslednji cilj pa je uvrstitev na evropsko prvenstvo prihodnje leto na Poljskem.

 

 

Slovenija je na dosedanjih dveh kvalifikacijskih tekmah za nastop na EP 2016 premagala Slovaško in Latvijo, konec aprila in v začetku maja jo čakata dve tekmi s Švedsko, junija pa še "povratna" obračuna s Slovaško oziroma Latvijo.

 

 

Bonova je žensko reprezentančno obdobje ocenila za dobro, saj si je - ob dveh gostovanjih v Črni gori in Srbiji - prek lanskega decembrskega kvalifikacijskega turnirja v Švici, kjer sta poleg domače reprezentance nastopili še Belorusija in Grčija, izborila junijski dodatni kvalifikacijski tekmi s Francijo za nastop na letošnjem svetovnem prvenstvu na Danskem. Pred Slovenijo je zahtevna ovira, saj ji bo na nasprotni strani stala izjemno močna tekmica.

 

 

Člani predsedstva so izrazili zadovoljstvo nad športno-poslovnim projektom "Slovensko središče - I Feel Slovenia" med letošnjim svetovnim prvenstvom v Dohi. RZS ga je priredila v sodelovanju z ministrstvoma za gospodarstvo in zunanje zadeve, Gospodarsko zbornico Slovenije, agencijo Spirit in vladnim uradom za komuniciranje, kjer so v času svetovnega prvenstva slovenski gospodarstveniki navezali stike s katarskimi partnerji.

 

 

Na seji predsedstva RZS je bil dosedanji vodja slovenskih moških rokometnih reprezentanc Uroš Mohorič imenovan za direktorja moških izbranih vrst.