20. 6. 2015

Celjani med evropskimi elitneži, Velenjčani pogoreli

Evropska rokometna liga prvakov bo v sezoni 2015/16 doživela korenite spremembe. Rokometaši Celja Pivovarne Laško bodo še naprej člani elitne druščine, medtem ko si njihovi tekmeci iz velenjskega Gorenja sploh niso izborili nastopa v najbolj imenitnem klubskem tekmovanju na stari celini.

 

 

Izvršni odbor Evropske rokometne zveze (EHF) je na zasedanju v poljskem Krakovu slovenskega prvaka iz Celja uvrstil v elitno skupino 16 ekip, v njej pa so še nemški Kiel, Rhein-Neckar Löwen in Flensburg-Handewitt, madžarska Veszprem in Pick Szeged, poljska Vive Tauron Kielce in Wisla Plock, francoska PSG in Montpellier ter španska Barcelona, danski Kolding Koebenhavn, makedonski Vardar Skopje, hrvaški Zagreb, švedski Kristianstad in turški Bešiktaš.

 

 

V "drugi jakostni skupini" evropske lige prvakov bodo med dvanajstimi klubi igrali švicarski Kadetten Schaffhausen, slovaški Tatran Prešov, beloruski Meškov Brest, ruski Čehovski medvedi, španska Naturhouse La Rioja, srbska Vojvodina Novi Sad, ukrajinski Motor Zaporožje, portugalski Porto, romunska Baia Mare, makedonski Metalurg Skopje in danski Skjern, v kvalifikacijah pa bodo nastopili avstrijski Hard, Borac Banja Luka iz BiH, nizozemski Limburg in norveški Elverum.

 

 

EHF je v tem tednu - najprej na Dunaju, kjer je tudi sedež zveze, nato pa še v Krakovu, kjer so v petek opravili žreb skupin za moško evropsko prvenstvo med 15. in 31. januarjem prihodnje leto na Poljskem - ovrednotil vse klube, ki so vložili prošnjo za nastop v ligi prvakov. Na podlagi njihovih dosežkov v minulih sezonah ter nekaterih drugih segmentih, kot so denimo obiskanost in kapaciteta dvorane, tržne aktivnosti, televizijske pravice in medijsko delovanje klubov, jim je EHF nato podelil ocene.

 

 

Celjski klub je prejel visoko oceno, zadovoljil je vsem kriterijem s strani EHF, medtem ko velenjski ne. Identično usodo kot Gorenje pa so doživeli še francoska Nantes in Saint-Raphael, hrvaški Nexe Našice, nemški Magdeburg in švedski Alingsas.

 

 

Liga prvakov, ki bo v sezoni 2014/15 tako delovala na dveh ravneh, se bo začela v prvi polovici septembra. EHF bo žreb tako imenovanih skupin A in B ter C in D opravil v petek, 26. junija, na Dunaju.

 

 

Tekmovalni sistem lige prvakinj ostaja nespremenjen, rokometašice Krima Mercatorja pa so si neposredno zagotovile nastop v skupinskem delu tega tekmovanja. V tem tekmovanju bodo nastopili še madžarski Ferencvaros, črnogorska Budućnost, norveški Larvik, danski Midtjylland, makedonski Vardar Skopje, romunska Bukarešta, nemški Thüringer, ruski Rostov Don, švedski Sävehof, avstrijski Hypo Niederösterreich, hrvaška Podravka Vegeta, francoski Fleury Loiret in poljski Lublin.

 

 

V kvalifikacijah bodo nastopili madžarski Györ, danski Esbjerg, beloruski Minsk, nizozemski Dalfsen, srbski Radnički Kragujevac, turška Ankara, norveški Glassverket in romunska Baia Mare.