17. 12. 2015

Proračun 1,9 milijona evrov, Slovenija kandidira za organizacijo kvalifikacijskega turnirja za OI

Današnja seja predsedstva Rokometne zveze Slovenije ni postregla z usodnimi temami. So se pa kreatorji slovenskega rokometa v dokaj sproščenem vzdušju restavracije Soba 102 pevca Jana Plestenjaka seznanili z nekaterimi aktualnimi zadevami.

 

 

Ena izmed njih je tudi kandidatura za organizacijo kvalifikacijskega turnirja za olimpijske igre v Rio de Janeiru 2016. Končno besedo o prirediteljih treh kvalifikacijskih turnirjev, ki bodo med 8. in 10. aprilom prihodnje leto, bo sicer imela Mednarodna rokometna zveza (IHF), organizatorje pa bo izbrala po EP med 16. in 31. januarjem 2016 na Poljskem ter afriškim prvenstvom med 21. in 30. januarjem 2016 v Egiptu.

 

 

Iz pisarne IHF niso sporočili števila prijavljenih kandidatur za organizacijo pomembnega turnirja, bržkone pa je zavoljo velikega vložka in nastopa na olimpijskih igrah na njen naslov prišlo veliko tovrstnih vlog. Slovenska moška reprezentanca je v tem trenutku v sanjski kvalifikacijski skupini, poleg nje so še Poljska, Čile in afriški podprvak iz leta 2016, a vse kvalifikacijske skupine bodo dokončno oblikovale šele po evropskem prvenstvu na Poljskem.

 

 

Doslej so si olimpijsko vozovnico poleg gostiteljev zagotovili še svetovni prvaki Francozi, zmagovalci azijskih olimpijskih kvalifikacij Katarci in panameriški prvaki Argentinci, olimpijski nastop pa si bosta izborila še evropski in afriški prvak iz leta 2016. Poleg Slovenije imajo nastop v kvalifikacijah zagotovljene Poljska, Španija, Danska, Hrvaška, Nemčija, Čile, Iran in Bahrajn, a končni vrstni red na EP lahko pošteno premeša razporeditev in nabor kvalifikacijskih skupin.

 

 

Člani predsedstva RZS so se seznanili tudi z aktivnostmi v času evropskega prvenstva na Poljskem. V sklopu turnirja se bodo med 17. in 21. januarjem - tako je bilo tudi na letošnjem svetovnem prvenstvu v Katarju - predstavila tudi slovenska podjetja.

 

 

RZS bo v ta namen v Vroclavu vzpostavila Slovensko središče - I feel Slovenia. V ta namen bodo na programu številne aktivnosti, med drugim bo organiziran poslovni forum za slovenska in poljska podjetja ter dan investicijskih priložnosti, na kateri se bo predstavila varšavska borza.

 

 

Prvi mož RZS in velenjskega Gorenja Franjo Bobinac je prepričan, da lahko Slovenija na 40-milijonskem poljskem trgu uspešno poveže gospodarstvo, šport in politiko. Pri omenjenem projektu poleg RZS in Gospodarske zbornice Slovenije sodelujejo tudi ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, ministrstvo za zunanje zadeve, javna agencija Spirit, Slovenska turistična organizacija in Vseslovensko združenje malih delničarjev.

 

 

Častni pokrovitelj bo slovenski predsednik Borut Pahor. Na Poljskem naj bi se v času evropskega prvenstva srečala tudi slovenski premier Miro Cerar in predsednica poljske vlade Ewa Kopacz, v tem trenutku pa tovrstno srečanje še ni dokončno potrjeno.

 

 

Na današnji seji so člani predsedstva RZS dobili tudi informacije glede predvidenega proračuna v letu 2016. Ta naj bi predvidoma znašal 1,9 milijona evrov, največji del denarnega kolača - približno 1,3 milijona evrov - pa naj bi porabili za delovanje vseh reprezentančnih selekcij pod okriljem RZS.