23. 12. 2015

Reprezentanti v Zrečah do božičnih praznikov sproščeno, nato pa znoj in solze

Slovenska moška reprezentanca se od nedelje pripravlja za nastop na EP, ki bo med 16. in 31. januarjem 2016 na Poljskem. V prvem delu priprav še ne vadi pod polno obremenitvijo, ob tem pa v tradicionalnem pripravljalnem taboru v Zrečah manjkata tudi nemška legionarja Borut Mačkovšek in Matevž Skok.

 

 

Reprezentanti - na pripravah jih je zaenkrat 19 - trenutno ne vadijo na polno, večina igralcev čuti utrujenost po napornem prvem delu klubske sezone, nekaj igralcev je poškodovanih ali v obdobju rehabilitacije (Uroš Zorman, Dragan Gajić, Miha Zarabec in Darko Cingesar). Mačkovšek (Eisenach) in Skok (Lübbecke) se bosta zavoljo klubskih obveznosti v Nemčiji reprezentančnim soigralcem pridružila šele v ponedeljek, 28. decembra, saj ju konec tedna čakata ligaški tekmi.

 

 

Na dnevnem redu so resda treningi v dopoldanskem in popoldanskem času, a prave priprave se začnejo šele po božičnih praznikih, ko bo selektor Veselin Vujović imel na razpolago vse svoje kandidate za Poljsko. Nato sledijo tudi temeljite priprave za tekmece v skupinskem delu v Vroclavu iz Švedske, Španije in Nemčije.

 

 

"V primerjavi z našimi tekmeci smo prvi začeli priprave, v tem primeru bi morali osvojiti tudi prvo mesto v naši skupini," je v nekoliko šaljivem tonu uvodoma dejal selektor Veselin Vujović in dodal: "Vedel sem, da bodo nekateri igralci v Zreče prišli utrujeni ali poškodovani, zavoljo tega sem tudi naše priprave razdelil v dva sklopa. Do božičnih praznikov še ne bomo delali maksimalno, zdaj več pozornosti posvečamo rehabilitaciji in osvežitvi ekipe, hkrati pa skušamo igralcem povrniti entuziazem."

 

 

"V prvem delu priprav si bomo predvsem skušali povrniti moč in svežino. V zadnjem času smo zavoljo strnjenega tekmovalnega programa v glavnem igrali le tekme v francoskem prvenstvu in ligi prvakov. Veliko pomembnejši bo drugi del priprav, ko se nam bosta pridružila tudi manjkajoča igralca iz Nemčije," je sprva dejal Jure Dolenec, igralec francoskega kluba Montpellier in dodal: "Vzdušje je dobro, a s tem nismo nikoli imeli težav. V vsakem primeru bomo vsi dali vse od sebe in sklepni turnir na Poljskem pričakali čim bolje pripravljeni."

 

 

Novinca na reprezentančnih pripravah za veliki turnir Miho Zarabca navkljub težavam z zapestjem preveva optimizem. Na današnji novinarski konferenci v Zrečah je Miha Zarabec dejal: "Zadovoljen in vesel sem, da me je selektor povabil na sklepne priprave. Zame je to nekaj novega, a skupaj s soigralci bomo naredili vse, da izpolnimo naš cilj. V prvem delu priprave resda še ne potekajo pod polno obremenitvijo, a vsak od nas se trudi in skuša dokazati, da se je upravičeno znašel na reprezentančnem seznamu. Presenečen sem nad vzdušjem v ekipi, smo prava klapa, prepričan sem, da se bo ta duh prenesel tudi na igrišče."

 

 

Poleg Zarabca (Celje Pivovarna Laško) se s poškodbami ubadajo še trije igralci. Uroš Zorman (Kielce) ima težave s prepono, Dragan Gajić (Montpellier) z ahilovo tetivo, Darko Cingesar (Maribor Branik) pa z gležnjem.

 

 

Slovenski rokometaši bodo prvo pripravljalno tekmo imeli 4. januarja, ko se bodo v Krškem pomerili z Makedonci. Dan kasneje bodo vajo ponovili v Celju, nato pa jih čakata še dve tekmi s Hrvati, prva bo 8. januarja v Ivanič gradu, druga pa dan kasneje v Kopru.

 

 

 

Seznam 21 kandidatov selektorja Veselina Vujovića za nastop na EP:

 

 

- vratarji: Klemen Ferlin (Gorenje Velenje), Gorazd Škof (Nantes, Francija), Matevž Skok (Lübbecke, Nemčija)

 

 

- krilni igralci: Darko Cingesar (Maribor Branik), Gašper Marguč (Veszprem, Madžarska), Dragan Gajić, Vid Kavtičnik (oba Montpellier, Francija), Simon Razgor (Meškov Brest, Belorusija), Luka Žvižej (Celje Pivovarna Laško)

 

 

- zunanji igralci: Dean Bombač (Pick Szeged, Madžarska), Klemen Cehte (Al Shabab, Združeni arabski emirati), Jure Dolenec (Montpellier, Francija), David Miklavčič (Tremblay, Francija), Sebastian Skube (Bjerringbro-Silkeborg, Danska), Uroš Zorman (Vive Tauron Kielce, Poljska), Miha Zarabec (Celje Pivovarna Laško), Borut Mačkovšek (Eisenach, Nemčija)

 

 

- krožni napadalci: Blaž Blagotinšek, Vid Poteko (oba Celje Pivovarna Laško), Miha Žvižej (Toulouse, Francija), Matej Gaber (Montpellier, Francija).