20. 1. 2016

Po porazu proti Nemčiji za Slovenijo konec evropskega prvenstva na Poljskem

Moška reprezentanca Slovenije je v zadnjem krogu skupine C na EP na Poljskem izgubila proti Nemčiji z 21:25 (10:12). Po porazu v Vroclavu so Slovenci osvojili zadnje mesto v skupini in tako končali z nastopi na letošnjem tekmovanju.

 

 

SLOVENIJA - NEMČIJA 21:25 (10:12)

 

 

Vroclav - toletna dvorana, gledalcev: 6000, sodnika: Santos in Fonseca (oba Portugalska).

 

 

Slovenija: Skok, Škof, Blagotinšek 2, Marguč 2 (1), Kavtičnik 6, Cingesar, Skube 1, Poteko, Miklavčič 1, L. Žvižej, Gaber 2, Zorman 2, Zarabec, Bombač 1 (1), Gajić 3 (2), Mačkovšek 1.

 

 

Nemčija: Lichtlein, Wolff, Sellin 1, Lemke, Reichmann 5 (3), Wiede 2, Pekeler, Weinhold 4, Strobel 1, Schmidt, Fäth 3, Dahmke 4, Ernst, Pieczkowski, Dissinger 2, Kohlbacher 3.

 

 

Sedemmetrovke: Slovenija 4 (4), Nemčija 3 (3).

 

 

Izključitve: Slovenija 14 minut, Nemčija 14 minut.

 

 

Rdeča kartona: Pekeler (55.), Poteko (55.).

 

 

 

Slovenski rokometaši niso naredili odločilnega koraka na poti do drugega dela sklepnega turnirja stare celine na Poljskem. V tekmi za biti ali ne biti so jim peruti pristrigli na letošnjem evropskem prvenstvu zavoljo številnih poškodb nosilcev igre kadrovsko dokaj osiromašeni in pomlajeni Nemci, izbranci slovenskega selektorja Veselina Vujovića pa Vroclav zapuščajo z vsega eno točko, ki so jo osvojili na drugi tekmi proti Špancem, medtem ko so proti Švedom in Nemcem ostali praznih rok.

 

 

Slovenski tabor je bil pred odločilno tekmo v vroclavski lepotici na trnih zavoljo Deana Bombača, Koprčan je cel dan preživel pod zdravniško oskrbo zaradi angine. Na koncu so ga na silo usposobili za igro, Vujović pa mu mesta v uvodni postavi ni namenil. Vratar Gorazd Škof, krilna igralca Luka Žvižej in Dragan Gajić, krožni napadalec Matej Gaber in zunanji igralci David Miklavčič, Vid Kavtičnik, Uroš Zorman in Sebastian Skube, slednjega je v obrambi menjal Darko Cingesar, so se sprva zoperstavili dokazovanja željnim Nemcem.

 

 

Slovenci so v začetku prvega polčasa s pridom uveljavili svoje izkušnje. Igra v obrambi je bila na dokaj visoki ravni, v napadu je bilo nekaj težav, tudi vratar Andreas Wolff je zaustavil nekaj njihovih strelov, najbolj pomembno pa je, da steber nemške obrambe Christian Dissinger že v osmi minuti moral na prestajanje druge dvominutne kazni. Slovenci so številčno premoč na igrišču dobro izkoristili in z golom Skubeta v deseti minuti povedli s 5:2, nato pa padli v "črno luknjo".

 

 

V naslednjih šestih minutah sploh niso dosegli gola, Nemci pa so jih z delnim izidom 4:0 pahnili v zaostanek 5:6. Vujović je nemudoma zahteval minuto odmora in v ogenj poslal nekaj sveže krvi, kar sprva ni imelo posebnega učinka, Nemci so jim v 19. minuti prvič na tekmi ušli za dva gola (6:8), dve minuti kasneje pa jih vendarle ujeli in tekmo postavili v začetno izhodišče (8:8).

 

 

V končnici prvega polčasa so slovenski rokometaši vidno popustili, šepalo je v vseh elementih njihove igre, tekmeci so jim slabi dve minuti pred koncem ušli za tri gole (9:12), na velik odmor pa se podali z dvema goloma zaostanka (10:12). V prvem polčasu je močno manjkala ideja v igri Slovencev, slabo so izkoristili tudi številčno premoč, ob tem je Škof, ki je v prvem polčasu zbral sedem obramb, po začetnih dobrih posredovanjih v nadaljevanju močno popustil.

 

 

Vujović je na začetku drugega polčasa mesto organizatorja namenil Mihi Zarabcu, aktiviral je tudi Boruta Mačkovška, pravega učinka pa ni bilo. Nemci so jim v četrti minuti nadaljevanja ušli na štiri zadetke (10:14). V nadaljevanju so naredili še nekaj nepotrebnih tehničnih napak, v tem elementu igre nič boljše Nemce pa niso zmogli resneje ogroziti. V 49. minuti je slovenski zaostanek narasel na pet golov (15:20) in jasno je bilo, da jih pred porazom lahko reši le čudež.

 

 

Tega pa slovenski navijači v vroclavski dvorani niso doživeli, v slovenski ekipi na današnji tekmi enostavno bilo igralca, ki bi jo potegnil iz brezna, na koncu so klonili in nastope končali že po skupinskem delu, hkrati pa so v svojem jubilejnem desetem nastopu na evropskih prvenstvih dosegli svojo doslej najslabšo uvrstitev.

 

 

V slovenski reprezentanci je bil najbolj učinkovit Vid Kavtičnik s šestimi goli, Dragan Gajić jih je dosegel tri.

 

 

Na drugi tekmi v skupini C v Vroclavu je Španija premagala Švedsko s 24:22 (12:10). Končni vrstni red: 1. Španija 5 točk, 2. Nemčija 4, 3. Švedska 2, 4. Slovenija 1.

 

 

 

Foto: Slavko Kolar

 

 

 

EVROPSKO PREVENSTVO ZA MOŠKE - POLJSKA 2016