21. 1. 2016

Slovenski rokometaši v Vroclav z letalom, v domovino z avtobusom

Dan po bolečem porazu slovenskih rokometašev z Nemci in hitrem slovesu od EP na Poljskem ni prinesel nič novega, tudi namigov o morebitnih spremembah znotraj reprezentance ne. Selektor Veselin Vujović je tudi nekoliko omilil svoje sredine izjave po dvoboju z Nemci in ponovil, da potrebuje čas za podrobno analizo.

 

 

Vroclavski hotel Mercure je bil v minulem tednu bivališče slovenskih rokometašev v Šleziji, v današnjih dopoldanskih urah pa tudi prizorišče zadnje novinarske konference pred vrnitvijo v domovino. Ta bo za slovenske rokometaše kar zahtevno, zavoljo težav z letalskimi rezervacijami, ki bi se sprostile šele v petek, se je vodstvo odločilo, da se reprezentanca danes vrne kar z avtobusom.

 

 

Vujović in kapetan Uroš Zorman tudi po "prespani noči" nista povedala nič otipljivega po hitrem izpadu iz skupinskega dela v Vroclavu, kjer so slovenski rokometaši na treh tekmah osvojili le točko proti Špancem ter izgubili s Švedi in Nemci.

 

 

"Dejstvo je, da smo vsi razočarani in žalostni. Pred evropskim prvenstvom smo vedeli, da igramo v zahtevni skupini, a v Vroclav smo prišli z določenimi cilji, ki pa jih nismo izpolnili. V teh trenutkih gredo besede težko iz ust, verjemite pa mi, da je najtežje samim igralcem. Močno upam, da bo v bodoče boljše," je dejal Uroš Zorman.

 

 

Po dvoboju z Nemčijo je slovenske rokometaše v garderobi obiskal tudi predsednik Rokometne zveze Slovenije in prvi mož Gorenja Franjo Bobinac, z Vujovićem pa ni opravil posamičnega pogovora, kar je potrdil tudi Črnogorec na slovenski klopi.

 

 

"Predsednik zveze je takoj po tekmi v maniri velikega gospoda obiskal igralce, jim čestital za borbeno predstavo in jim dejal, da naj navkljub porazu dvignejo glave. V bližnji prihodnosti oziroma takoj po končanem evropskem prvenstvu se bom sestal s predsednikom in drugimi vodilnimi osebami na rokometni zvezi ter bomo naredili podrobno nadaljnjo strategijo za dobrobit slovenske reprezentance, pri tem pa bomo predvsem morali biti zelo realni," je v zvezi s tem dejal Veselin Vujović.

 

 

Toda takoj po sredinem porazu z Nemci je bil Vujović precej ostrejši v svojih besedah: "Prav neverjetna je bila podoba mojih fantov na tekmi z Nemčijo. Primanjkovalo je vsega, od trdnosti v obrambi, pretoka žoge, tehničnih napak je bilo preveč, da ne govorim o tem, da so odpovedali najbolj izkušeni igralci. Ob vseh kadrovskih težav smo na odločilni tekmi praktično ostali brez Bombača, ki je zbolel za angino. Ker nimamo pravice do zamenjave, smo ga uvrstili v ekipo, a je bil daleč od tekme s Španijo. Bili smo brez meta z razdalje, brez konkretnih rešitev. Če vse skupaj seštejemo, potem smo glede na igro izvlekli dober izid, v enem trenutku sem celo pomislil, da nam grozi katastrofa."

 

 

"Moramo zamenjati način naše igre. Že v preteklosti sem veliko govoril o tem, da slovenska igra preveč sloni na igri srednjih igralcev, kar je turnir na Poljskem le potrdil. V preteklosti so naši srednji igralci delali vse, kar jim je padlo na pamet, drugi zunanji položaji pa so bili zapostavljeni. Če pa se zgodi, da tudi oni nimajo svojega dne, potem je tekma izgubljena, še preden se je sploh začela," ocenjuje Vujović.

 

 

A se dobro zaveda, da časa za spremembe ni veliko. "Že aprila so pred nami dodatne kvalifikacije za olimpijske igre v Rio de Janeiru. Upam, da se bo vrnil Jure Dolenec, da bo Klemen Cehte bolje pripravljen, kar velja tudi za nekatere igralce z evropskega prvenstva na Poljskem. Podrobna analiza bo pokazala, kje smo delali napake v Vroclavu, čeravno ni bilo nobenega znaka, da bomo odločilno tekmo z Nemčijo odigrali na način, kot smo jo," je v zvezi s tem dejal 55-letni Črnogorec.

 

 

Razočarani Vujović je po porazu z Nemčijo težko našel luč na koncu terena: "O pozitivnih zadevah na tem prvenstvu je zelo težko govoriti v trenutku, ko sem zelo razočaran. V tem trenutku ne vidim nobenega segmenta v naši igri, ki bi me zadovoljil. Izgubiti tekmo ni težava, bolj boli to, da smo proti Nemčiji izgubili na sramoten način. Na zadnji tekmi ni bilo prave volje, želje in znanja, da vsaj skušamo zmagati."

 

 

 

Foto: Slavko Kolar

 

 

 

EVROPSKO PRVENSTVO ZA MOŠKE - POLJSKA 2016