31. 1. 2016

V finalu EP Nemci nadigrali Špance, za bron Hrvaška boljša od Norveške

Evropsko prvenstvo na Poljskem se je končalo z zmagoslavjem Nemčije, ki je v velikem finalu v Krakovu premagala Španijo s 24:17 (10:6). Na tekmi za bronasto kolajno je bila reprezentanca Hrvaške boljša od Norveške z rezultatom 31:24 (15:11).

 

 

Finale:

 

 

NEMČIJA - ŠPANIJA 24:17 (10:6)

 

 

Krakov - Tauron Arena, gledalcev: 15.000, sodnika: Gjeding in Hansen (oba Danska).

 

 

Nemčija: Lichtlein, Wolff, Sellin 1 (1), Lemke, Reichmann 3, Wiede, Pekeler 2, Strobel 1, Schmidt 1, Fäth 3, Häfner 7, Dahmke 4, Kühn 1, Ernst, Pieczkowski, Kohlbacher 1.

 

 

Španija: Šterbik, Perez De Vargas, Gurbindo, Maqueda, Tomas 4 (3), Entrerrios 5, Aguinagalde, Ugalde 1, Canellas 1, Morros, Garcia 2, Baena, Rivera 1 (1), Guardiola, Del Arco, Dušebajev 3.

 

 

Sedemmetrovke: Nemčija 3 (1), Španija 6 (4).

 

 

Izključitve: Nemčija 16 minut, Španija 8 minut.

 

 

 

Nemški rokometaši so osvojili drugo kolajno najbolj žlahtnega leska na evropskih prvenstvih. Po zmagoslavju v Sloveniji leta 2004 so na najvišjo stopnico zmagovalnega odra stopili tudi na letošnjem sklepnem turnirju na Poljskem, v svoji vitrini pa imajo še srebrno kolajno z zaključnega turnirja na Švedskem leta 2002.

 

 

Španci ostajajo veliki osmoljenci evropskega prvenstva, v svoji četrti finalni tekmi so še četrtič ostali praznih rok, ob štirih odličij srebrnega leska iz leta 1996, 1998, 2006 in 2016 pa imajo še dve bronasti kolajni, ki so ju osvojili na Hrvaškem leta 2000 in Danskem 2014.

 

 

Nemci so naravnost popolno odigrali tekmo. Z granitno obrambo so povsem onemogočili "favorizirane" španske rokometaše, morebitne vrzeli pa je zapolnil vratar Andreas Wolff. O dobro opravljenem delu izbrancev islandskega strokovnjaka na nemški klopi Dagurja Sigurdssona zgovorno priča število prejetih golov, v prvih tridesetih minutah so le šestkrat pobrali žogo iz svoje mreže, predvsem pa so navdušili z borbenostjo in glede na neizkušeno zasedbo dokaj zrelo predstavo.

 

 

Španci so bili vseskozi v podrejenem položaju, njihova obramba je bila na dokaj visoki ravni, saj so prejeli deset golov, močno pa je šepala njihova igra v napadu ter povezava zunanjih igralcev s krožnim napadalcem Julenom Aguinagaldejem.

 

 

Nemci v drugi polovici tekme niso popustili niti za ped. Nadaljevali so v svojem ritmu in že v tretji minuti povišali na 12:6, v 41. minuti pa prvič na dvoboju povedli s sedmimi goli (16:9). Španci so bili povsem nebogljeni, njihov selektor Manolo Cadenas je skušal s spremenjenimi obrambami postaviti tekmo na glavo, a Nemci so imeli na vse njihove zanke prave rešitve in v 54. minuti povedli z 22:13, na koncu pa tudi povsem zasluženo osvojili naslov evropskih prvakov.

 

 

V nemški izbrani vrsti je bil najbolj učinkovit Kai Häfner s sedmimi goli, vratar Andreas Wolff pa je zbral 16 obramb. V španski reprezentanci je strelsko najbolj razpoložen Raul Entrerrios s petimi zadetki, vratar Arpad Šterbik pa je zaustavil 14 tekmečevih strelov.

 

 

 

Za tretje mesto:

 

 

NORVEŠKA - HRVAŠKA 24:31 (11:15)

 

 

Krakov - Tauron Arena, gledalcev 12.500, sodnika: Načevski in Nikolov (oba Makedonija).

 

 

Norveška: Erevik, Christensen, Sagosen 5, Kristensen, Hykkerud 3, Myrhol 3, Overby, Mamelund, Tonnesen 1, Jondal 4, Bjornsen 3, Lindboe, Gullerud, O'Sullivan, Reinkind 2, Hansen 3.

 

 

Hrvaška: Stevanović, Alilović, Marić 4, Duvnjak 6, Kopljar 1, Gojun, Horvat 8 (3), Karačić 2, Kozina 2, Štrlek 4 (1), Čupić, Kovačević, Mamić 1, Šebetić, Slišković 3, Cindrić.

 

 

Sedemmetrovke: Norveška 2 (0), Hrvaška 6 (4).

 

 

Izključitve: Norveška 10 minut, Hrvaška 8 minut.

 

 

Rdeči karton: Gojun (Hrvaška, 51. minuta).

 

 

 

Hrvaška je osvojila svojo peto kolajno na evropskih prvenstvih. Po odličjih srebrnega leska na Norveškem 2008 in dve leti kasneje v Avstriji je po Portugalski 1994 in Srbiji 2012 na letošnjem sklepnem turnirju na Poljskem osvojila svojo tretjo bronasto medaljo, hkrati pa si zagotovila nastop na svetovnem prvenstvu prihodnje leto v Franciji.

 

 

Mali finale je bil do 14. minute izenačen (6:6). Nato so naši južni sosedi naredili delni izid 5:0 in sedem minut kasneje povišali na 11:6, na veliki odmor pa odšli s prednostjo štirih golov (15:11). Skandinavska izbrana vrsta se ni predala, v 40. minuti je tekmo postavila v začetno izhodišče (17:17), prelomni trenutki dvoboja pa so minuli v prevladi izbrancev Željka Babića, ki so v 56. minuti povišali na 28:21 in osvojili bronasto kolajno.

 

 

 

Španski rokometaš Raul Entrerrios je bil izbran za najkoristnejšega igralca (MVP) tekmovanja na Poljskem. Najboljši obrambni igralec je Danec Henrik Möllgaard, vratar Nemec Andreas Wolff, najboljši strelec pa Španec Valero Rivera (48 golov).

 

 

 

Idealna ekipa EP 2016:

 

- vratar: Andreas Wolff (Nemčija)

 

- levo krilo: Manuel Štrlek (Hrvaška)

 

- levi zunanji: Michal Jurecki (Poljska)

 

- srednji zunanji: Sander Sagosen (Norveška)

 

- desni zunanji: Johan Jakobsson (Švedska)

 

- desno krilo: Tobias Reichmann (Nemčija)

 

- krožni napadalec: Julen Aguinagalde (Španija)

 

 

 

Foto: AP

 

 

 

EVROPSKO PRVENSTVO ZA MOŠKE - POLJSKA 2016