14. 1. 2017

Izjemno borbeni Slovenci do pomembne zmage proti Islandiji

Druga preizkušnja za slovenske rokometaše na tem svetovnem prvenstvu se je znova razpletla po njihovih željah. Po dramatični končnici so Islandce premagali s 26:25 in si priigrali zelo lepo izhodišče za napredovanje v drugi del tekmovanja. 

Slovenski selektor Veselin Vujović je v primerjavi s prvo tekmo malce premešal uvodno postavo. Vanjo je uvrstil tudi srednjega zunanjega in povratnika po poškodbi Miho Zarabca, poleg njega so tekmo začeli še vratar Matevž Skok, krilna igralca Gašper Marguč in Darko Cingesar, zunanja igralca Borut Mačkovšek in Jure Dolenec ter krožni napadalec Matej Gaber.

Od uvodne minute se je v Metzu odvijala prava šahovska bitka za vsak košček igrišča, obe reprezentanci sta več poudarka namenili obrambnim nalogam, manj napadu, čeravno obe slovita po bliskovitih prehodih na nasprotno polovico igrišča. Vujović je od svojih izbrancev terjal maksimalen pristop v obrambi, v napadu jim je spregledal tudi kakšno napako, podobno strategijo je ubral tudi njegov kolega na islandski klopi Geir Sveinsson.

V tem taktičnem boju je v uvodnih petnajstih minutah padlo vsega osem golov, po štirje na obeh straneh, Slovenci pa so s pogostimi menjavami vseskozi držali visok ritem. Ustrašil jih ni niti vratar Bjorgvin Gustavsson, četudi je v uvodnih trinajstih minutah nanizal pet obramb, zato pa je druga polovica prvega polčasa minila v znamenju slovenskih rokometašev. V 23. minuti so si po golu Gabra prvič na dvoboju priigrali dva gola prednosti (8:6), še bolje pa so odigrali končnico, z golom v zadnji sekundi Marka Bezjaka so se na velik odmor namreč podali z lepo prednostjo (11:8).

Vujović je za drugi polčas imel veliko manevrskega prostora, med drugim je povsem spočil Vida Kavtičnika, Blaža Blagotinška in Nika Henigmana, čeprav je pred tekmo poudarjal, da na zahtevnem obračunu z Islandci potrebuje prav vsakega igralca. Malce manj udarno slovensko igro na začetku drugega polčasa so Islandci nemudoma izkoristili in tekmo že v šesti minuti nadaljevanja postavili v začetno izhodišče (13:13). Slovenci so v še večje težave zabredli pet minut kasneje, ko so po dolgem času zaostali (16:17).

A primanjkljaj v zadetkih jim ni vzel volje, znova so strnili svoje vrste, v 43. minuti po golu Gabra vnovič povedli (18:17), po zaslugi nekoliko hitrejše igre pa so si pet minut kasneje znova priigrali dva gola zaloge (22:20). V končnici tekme se je odvijal neizprosen boj za vsak košček igrišča, a najbolj pomembno je, da so Slovenci zadržali vodstvo v svojih rokah do zadnjega zvoka sirene. Pri tem ni manjkalo dramatičnih trenutkov, absolutni junak pa je bil Zarabec, ki je v izdihljajih tekme dosegel dva gola in ukradel ključno žogo za vodstvo s 26:24.

V slovenski reprezentanci je bil najbolj učinkovit Marko Bezjak s šestimi goli, Vid Kavtičnik in Miha Zarabec sta jih dosegla po štiri.

Veselin Vujović, selektor Slovenije: 

"Islandci so bili nepopustljiv tekmec, srčno so se borili vseh 60 minut. V prvem polčasu je dobro delovala naša obramba, po njeni zaslugi smo si priigrali malce bolj otipljivo prednost. V začetku drugega polčasa je naša prednost hitro skopnela, v končnici pa smo bili bolj zbrani od tekmecev. Na uvodnih dveh tekmah smo osvojili štiri točke, zelo sem zadovoljen s tem izkupičkom."

Miha Zarabec, reprezentant Slovenije: 

"Tekma je bila zares zahtevna, vse drugo kot zmaga pa bi bilo za nas veliko razočaranje. Islandske rokometaše smo dobro analizirali in se pripravili na njihov način igre, a vedeli smo, da smo boljši in da moramo zmagati. Na tej tekmi se je videlo veliko pozitivnega v naši igri, a ostale so tudi zadeve, ki jih moramo popraviti. Že naslednja tekma proti Makedoniji bo pravšnja priložnost za to."

Marko Bezjak, reprezentant Slovenije: 

"Na tekmi z Islandci smo bili favoriti, svojo nalogo pa smo uspešno opravili. V drugem polčasu smo zdržali njihov nalet, vsi skupaj si zaslužimo čestitke za prikazano igro ter pohvalo za bojevito in nepopustljivo predstavo."

Matej Gaber, reprezentant Slovenije: 

"Tekmo smo dobro odprli in celoten prvi polčas odigrali na visoki ravni v napadu in obrambi. V drugem polčasu smo malenkostno padli, a zasluženo osvojili obe točki. Upam, da bomo v nadaljevanju turnirja ponovili predstavo iz prvega polčasa in jo razvlekli na 45 ali 50 minut."

SVETOVNO PRVENSTVO, METZ, SKUPINA B, 2. KOLO

2. kolo, sobota, 14. januarja:
ISLANDIJA : SLOVENIJA 25:26 (8:11)
Islandija: Gustavsson, Edvardsson, Kristajnsson, Karason 6, Hallmgrimsson, Atlason 4, Sigurdsson 3 (3), Gudmundsson 2, Gunnarsson 3, Arnarsson, Elisson 7, Jonsson, Helgason, Magnusson, Smarason.
Slovenija: Skok, Kastelic, Blagotinšek, Henigman, Marguč 1, Kavtičnik 4 (2), Janc 3, Dolenec, Cingesar 2, Poteko, Miklavčič, Kodrin, Gaber 3, Bezjak 6 (2), Zarabec 4, Mačkovšek 3.

Sedemmetrovke: Islandija 4 (3), Slovenija 6 (4).
Izključitve: Islandija 8, Slovenija 8 minut.

TUNIZIJA : ŠPANIJA 21:26
ANGOLA : MAKEDONIJA 22:31

Veselje po zmagi:

 

Ogrevanje pred začetkom tekme:

LESTVICA
1 SLOVENIJA 2 2 0 0 68:50 (+18) 4
2 Makedonija 2 2 0 0 65:52 (+13) 4
3 Španija 2 2 0 0 53:42 (+11) 4
4 Islandija 2 0 0 2 46:53 (-7) 0
5 Tunizija 2 0 0 2 51:60 (-9) 0
6 Angola 2 0 0 2 47:73 (-26) 0