3. 6. 2018

Slovenke znova na evropskem prvenstvu!

Slovenska ženska članska reprezentanca je v zadnjem kolu kvalifikacij za nastop na EP 2018 v Franciji v Mostu s Češko igrala neodločeno (30:30) in se drugič zapored uvrstila na največji turnir stare celine.

Slovenske rokometašice so se po pravem trilerju in izjemno dobri predstavi v drugem polčasu prebile na letošnje evropsko prvenstvo, ki bo med 29. novembrom in 16. decembrom v Parizu, Nantesu, Montbeliardu, Nancyju in Brestu. V današnjem odločilnem dvoboju v češkem Mostu so po hudem in ogorčenem boju osvojile točko ter se na EP uvrstile kot najboljša tretjeuvrščena ekipa.

Slovenke so na šestih tekmah v kvalifikacijski skupini 5 premagale Islandke, dvakrat igrale neodločeno s Čehinjami in enkrat z Islandkami, dvakrat pa izgubile proti Dankam. Na evropskem prvenstvu bodo igrale šestič, pred tem so nastopile na Danskem leta 2002, na Madžarskem leta 2004, na Švedskem leta 2006, na Danskem in Norveškem 2010 in na Švedskem 2016.

Izbranke slovenskega selektorja Uroša Bregarja so slabo odigrale prvo polovico tekme v Mostu, ki so ga po zmedeni in nepovezani igri končale s petimi goli primanjkljaja. Še v 21. minuti je bila tekma povsem odprta, Slovenke so po golu Tamare Mavsar zaostajale le za gol (10:11), v končnici prvega polčasa pa so jih gostiteljice zasenčile v vseh prvinah igre in jim že v 28. minuti ušle na pet golov (11:16), ob polčasu pa je razlika ostala nespremenjena (12:17).

Drugo polovico tekme so odprle sijajno, takoj naredile delni izid 3:0 in v 33. minuti zaostajale za dva gola (15:17). V nadaljevanju so še bolj dvignile raven svoje igre v obrambi in napadu ter sedem minut kasneje po golu Ane Gros povsem zadihale za ovratnik domačim rokometašicam (19:20). Čehinje so se v nadaljevanju za kratek čas otresle permanentnega pritiska s strani slovenskih rokometašic in jim znova ušle na tri gole (20:23). Bregarjeve izbranke niso vrgle puške v koruzo, v 48. minuti so po golu Mavsarjeve znova zaostajale le za zadetek (24:25), Nataša Ljepoja pa je v naslednji minuti zapravila idealno priložnost za izenačenje.

A to je še bolj podžgalo slovenske rokometašice, ki so zaigrale še bolj podjetno in po dveh zaporednih golih Tjaše Stanko v 54. minuti tekmo postavile v začetno izhodišče (27:27). V izjemno dramatični in negotovi končnici so Slovenke pokazale pravi značaj in vseskozi držale korak s Čehinjami, zadnji in izenačujoči zadetek pa je 40 sekund pred koncem dosegla Tjaša Stanko. Čehinje so v končnici zahtevale minuto odmora, a po njej niso izpeljale organizirane akcije, kar je pomenilo, da so se na EP poleg njih prebile tudi Slovenke.

Uroš Bregar, selektor Slovenije:

"V prvem polčasu smo igrali zelo slabo, kar me je zelo jezilo, med polčasom pa smo se v garderobi dogovorili, da moramo igrati bolje, saj še ni nič končanega in to smo tudi storili. Hitro smo se vrnili na dva zadetka zaostanka in si na koncu zasluženo izborili to dragoceno točko. Naša reprezentanca kljub temu, da je pomlajena, deluje zelo konkurenčno, saj je največ izgubila za šest zadetkov proti Danski na prvi tekmi in proti tej ekipi dobro odigrala tudi doma. Uvrstili smo se na drugo evropsko prvenstvo zapored, poleg tega pa smo igrali tudi na svetovnem, tako da sem zelo ponosen na naša dekleta."

Branka Zec:

"Zame je ta zmaga dvojna, saj v tej sezoni nisem veliko igrala in sem zato še toliko bolj vesela, da sem lahko pomagala reprezentanci do velikega uspeha. Čestitke in zahvala vsem puncam za ta dosežek."

ČLANICE, KVALIFIKACIJE ZA EP 2018, ZADNJE KOLO

Most, nedelja, 3. junija:
ČEŠKA : SLOVENIJA 30:30 (17:12)
Češka: Satrapova, Galuškova, Rysankova 1, Konečna, Salcakova, Manakova 2, Kvašova 2, Kordovska 4, Hrbkova 5, Luzumova 9, Adamkova 2, Marcikova, Setelikova, Kudlačkova, Zachova, Mala 5.
Slovenija: Zec, Korenič, Ferfolja 1, Gros 6, Rebolj, Stanko 6, Abina, Mavsar 3, Ljepoja, Zulić 6, Koren 5, Vučko, Vrček, Krhlikar 3, Beganović, Amon.

Sedemmetrovke: Češka 4 (4), Slovenija 6 (4).
Izključitve: Češka 6 min, Slovenija 8 min.
LESTVICA
1 Danska 6 6 0 0 36 12
2 Češka 6 2 2 2 3 6
3 SLOVENIJA 6 1 3 2 2 5
4 Islandija 6 0 1 5 -41 1