21. 3. 2018

Slovenske rokometašice remizirale proti Islandiji

Slovenska ženska izbrana vrsta je v 3. kolu kvalifikacij za EP 2018 v Reykjaviku s 30:30 remizirala proti Islandiji in vpisala drugi remi v skupini 5.

Izbranke Uroša Bregarja so v deželi gejzirjev osvojile eno točko, a ohranile možnosti za preboj na decembrski sklepni turnir stare celine v Franciji. Slovenke se bodo v nedeljo, 25. marca, v celjskem Golovcu znova pomerile z Islandkami. Na tej tekmi morajo zmagati, odločilni tekmi pa bosta na sporedu ob koncu sezone: najprej se bodo 30. maja v Celju pomerile z Dankami, Slovenke pa odločitev čaka 3. junija, ko bodo v Mostu gostovale pri Čehinjah.

Slovenske rokometašice so v prvi polovici tekme zelo nihale. Sredi prvega so po delnem izidu 6:1 tekmicam v dvajseti minuti pobegnile na tri gole (11:8), v 27. minuti pa so si priigrale najvišje vodstvo (17:13). V končnici so močno popustile, naredile nekaj nepotrebnih napak in tekmicam dovolile, da so jih tik pred odhodom na veliki odmor skorajda ujele (16:17).

Bregarjevim rokometašicam je v prvem polčasu največ težav povzročala Helena Rut Orvarsdottir, ki jim je zabila kar sedem golov. V začetku so imele nekaj težav, nato pa povsem zagospodarile na igrišču v Reykjaviku in si v 43. minuti znova priigrale najvišjo prednost (24:20). A gostiteljice so sijajno izkoristile izključitev na slovenski strani in se po delnem izidu 3:0 v 46. minuti približale na vsega gol zaostanka (23:24), štiri minute kasneje pa tekmo postavile v začetno izhodišče (25:25).

A slovenskim težavam ni bilo konec, v 55. minuti so zabredle v še večje in zaostale s 25:27, primanjkljaj dveh golov pa so imele še slabi dve minuti pred koncem (27:29). Nato je na sceno stopila prva zvezdnica slovenske ekipe Ana Gros, dosegla dva gola ter izenačila na 29:29. V izjemno dramatični končnici se je Slovenkam celo nasmihala zmaga, a je Tjaša Stanko prehitro sprožila strel proti nasprotnim vratom, kar so gostiteljice izkoristile in iz protinapada izsilile sedemmetrovko, ki jo je izkoristila Karen Knutsdottir. Slovenke so bile dvajset sekund pred koncem znova v zaostanku, izenačen izid pa je priborila Teja Ferfolja, ki je tri sekunde pred koncem dosegla izenačujoči gol.

Uroš Bregar, selektor Slovenije:

"Izenačen izid je po tokrat najbolj pošten. Imamo mlado ekipo, ki ima premalo izkušenj, ki jih moramo še nabirati, da bi tako tekmo pripeljali do zmage. Pred povratnim dvobojem v nedeljo moramo dobro trenirati obrambo 5-1 ter nato odigrati dobro v napadu. Več pričakujem tudi od vratark, predvsem Amre Pandžić, prav tako pa od nosilk igre. Če se bomo želeli veseliti, se bomo morali predstaviti bolje v obrambi."

Ana Gros, kapetanka Slovenije:

"Razočarana sem, saj menim, da bi morali zmagati. Nikakor ne morem reči, da se nismo borile, a smo enostavno naredile preveč napak in izgubile preveč žog, kar nas je tokrat stalo uspeha. S te tekme se moramo nekaj naučiti in v Celju v nedeljo zmagati."

Tjaša Stanko:

"Zelo mi je žal, da se z Islandije ne vračamo z dvema točkama. Mislim, da je za to najbolj kriva naša realizacija v napadu, prav tako pa slabša obramba, v kateri se nismo prikazali tako, kot bi morali. V napadu smo izgubljali lahke žoge, Islandke so to izkoriščale in igrale hitro, mi pa podobnih priložnosti nismo uspeli."

ČLANICE, KVALIFIKACIJE ZA EP 2018

Reskjavik, 3. kolo, sreda, 21. marca:
ISLANDIJA : SLOVENIJA 30:30 (16:17)
Islandija: Thorsteinsdottir, Stefansdottir 6, Palsdottir 1, Knutsdottir 4, Haraldsdottir 4, Juliusdottir, Davidsdottir 1, Asmundsdottir, Einarsdottir 2, Oskarsdottir 1, Theodorsdottir, Sturludottir, Magnusdottir, Orvarsdottir 10, Renotudottir, Albertsdottir 1.
Slovenija: Korenič, Pandžić, Ferfolja 4, Regner, Rudman, Gros 7, Krajnc, Stanko 6, Abina 2, Zulić, Koren 3, Hrnčič, Krhlikar, Beganović 4, Amon 4.

Sedemmetrovke: Islandija 3/4, Slovenija 3/3.
Izključitve: Islandija 10, Slovenija 6 minut.

Celje (dvorana Golovec), 4. kolo, nedelja, 25. marca, ob 17.00:
SLOVENIJA : ISLANDIJA 

LESTVICA
1 Danska 3 3 0 0 83:57 (+26) 6
2 Češka 3 1 1 1 79:77 (+2) 3
3 SLOVENIJA 3 0 2 1 80:86 (-6) 2
4 Islandija 3 0 1 1 67:89 (-22) 1