22. 3. 2018

Slovenski rokometaši v prvem jakostnem bobnu za EP 2020

V norveškem Trondheimu bo 12. aprila žreb kvalifikacijskih skupin za nastop na moškem evropskem prvenstvu, ki bo leta 2020 potekalo na Norveškem, Švedskem in v Avstriji. Slovenija ga bo pričakala v prvem jakostnem bobnu.

Na EP 2020 bo prvič v zgodovini namesto dosedanjih 16 sodelovalo 24 reprezentanc. Poleg treh gostiteljev (Avstrija, Norveška, Švedska) je na naslednje prvenstvo neposredno uvrščena tudi Španija, ki je zmagala na letošnjem sklepnem turnirju na Hrvaškem. Na EP se bosta prebili po dve najboljši izbrani vrsti vseh osmih kvalifikacijskih skupin ter še štiri najboljše tretjeuvrščene izbrane vrste.

Evropska rokometna zveza je Slovenijo uvrstila v prvi jakostni boben, kar pomeni, da se v kvalifikacijah ne more srečati s Francijo, Hrvaško, Nemčijo, Dansko, Belorusijo, Madžarsko in Makedonijo. Tekmi prvega in drugega kola bosta na sporedu med 24. in 28. oktobrom 2018, tretjega in četrtega med 10. in 14. aprilom 2019, petega in šestega pa med 12. in 16. junijem 2019.

JAKOSTNI BOBNI

Boben 1: Slovenija, Francija, Hrvaška, Nemčija, Danska, Belorusija, Madžarska, Makedonija.
Boben 2: Rusija, Češka, Poljska, Islandija, Srbija, Črna gora, BiH, Nizozemska, Portugalska (eno od zadnjih treh reprezentanc bo EHF pred žrebom uvrstila v tretji jakostni boben).
Boben 3: Latvija, Litva, Švica, Slovaška, Ukrajina, Izrael in Turčija.
Boben 4: Finska, Belgija, Estonija, Grčija, Romunija, Italija, Kosovo in Ferski otoki.