25. 3. 2018

Slovenke v Celju do prve zmage v kvalifikacijah za EP 2018

Rokometašice slovenske članske izbrane vrste so v 4. kolu kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2018 z 28:18 premagale Islandijo in po dveh izenačenih izidih zabeležile prvo zmago.

Slovenske rokometašice so se po zmagi nad Islandkami prebile na želeno drugo mesto v kvalifikacijski skupini 5, odločilni tekmi za nastop na letošnjem turnirju stare celine, ki bo med 29. novembrom in 16. decembrom letos v Franciji, pa bodo imele ob koncu naporne sezone. Najprej se bodo 30. maja v Celju pomerile z Dankami, 3. junija pa bodo gostovale na Češkem. Za preboj na sklepni turnir morajo osvojiti drugo mesto ali biti najboljša tretjeuvrščena ekipa vseh skupin. Prvo mesto v skupini si je že zagotovila Danska, ki je na štirih tekmah dosegla prav toliko zmag, Slovenija je zbrala štiri, Češka tri, Islandija pa eno točko.

Izbranke slovenskega selektorja Uroša Bregarja so pred dnevi v Reykjaviku šele v izdihljajih tekme rešile svojo kožo in iztržile neodločen izid, na povratnem dvoboju v mestu grofov pa so imele od prve minute vse vajeti igre v svojih rokah. Že po dvanajstih minutah igre so si priigrale tri gole prednosti (6:3), razlika pa bi bila ob večji zbranosti pri zaključnih strelih še bolj izdatna.

Nekoliko slabša realizacija ni imela vpliva na tekmo, prva zvezdnica slovenske zasedbe Ana Gros je od prve minute dosegla pravo delovno temperaturo in bila nerešljiva uganka za islandske rokometašice, tudi slovenska obramba je bila na zelo visoki ravni in je v uvodnih 24 minutah prejela le šest golov. Bregar je s pogostimi menjavami držal razmeroma visok ritem, njegove izbranke pa so v prvi polovici tekme največ vodile za pet golov - v 27. minuti je bilo 13:8, v 30. pa 15:10.

Slovenske rokometašice so vse dvome o svoji zmagi razrešile v začetku drugega polčasa, ko so povsem zasenčile tekmice iz dežele gejzirjev. V šesti minuti nadaljevanja so si z raznovrstno igro priigrale osem golov prednosti (19:11), po dvanajstih deset (22:12) in jasno je bilo, da bosta točki ostali v Sloveniji.

V slovenski reprezentanci je bila najbolj učinkovita Ana Gros, ki je dosegla sedem golov, Tjaša Stanko jih je prispevala pet.

Uroš Bregar, selektor Slovenije: 

"V primerjavi s prvo medsebojno tekmo v Reykjaviku je bila naša obramba na veliko višji ravni. Naša kombinirana obramba 6-0 in 5-1 je presenetila Islandke, na visoki ravni pa je bila tudi vratarka Amra Pandžić. V napadu me je jezilo, da smo zapravili veliko lepih priložnosti, a dobro predstavo iz prvega polčasa smo v drugi polovici nadgradili in zasluženo zmagali."

Ana Gros, kapetanka Slovenije: 

"Žal mi je, da že na Islandiji nismo prikazale tako dobre predstave. Tekma v Reykjaviku je bila za vse nas dobra šola, danes smo odigrale tako kot znamo in zmoremo. Odločitev o preboju na EP bo padla na zadnjih dveh tekmah, na eni tekmi moramo zmagati, kar pa bo zelo težko. Ostajam optimistka, v preteklosti smo dokazale, da se lahko kosamo tudi z najboljšimi."

ČLANICE, KVALIFIKACIJE ZA EP 2018

Celje, 4. kolo, nedelja, 25. marca:
SLOVENIJA : ISLANDIJA 28:18 (15:10)
Slovenija: E. Amon, Ferfolja 3, Regner 1, Rudman, Gros 7, Rebolj 1, Stanko 5, Abina 2, Korenič, Zulič 2, Koren 2, Pandžić, Hrnčič 2, Krhlikar, Beganović 2, I. Amon 1.
Islandija: Thorsteinsdottir, Stefansdottir 1, Palsdottir 2, Knutsdottir 2, Haraldsdottir 4, Juliusdottir 2, Davidsdottir, Asmundsdottir, Einarsdottir, Oskarsdottir 1, Theodorsdottir, Sturludottir 2, Magnusdottir 2, Orvarsdottir 1, Renotudottir, Albertsdottir 1.

Sedemmetrovke: Slovenija 2 (2), Islandija 1 (1).
Izključitve: Slovenija 10, Islandija 8 minut.
LESTVICA
1 Danska 4 4 0 0 104:77 (+27) 8
2 SLOVENIJA 4 1 2 1 108:104 (+4) 4
3 Češka 4 1 1 2 99:98 (+1) 3
4 Islandija 4 0 1 2 85:117 (-32) 1